Fırsatçı fiyatı uçurdu

Fırsatçı fiyatı uçurdu

Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişin ardından vatandaşın beyaz ete yönelmesiyle birlikte beyaz fiyatları yüzde 30 oranında arttı. Ramazan öncesinde kilosu 4,5 TL’den satılan tavuk eti 6 TL’yi buldu

FİRMALAR FIRSAT BİLDİ
Kırmızı ette bir türlü önlenemeyen fiyat artışının ardından vatandaş, alternatif olarak tavuk etine yönelmişti. Artan taleple birlikte tavuk eti fiyatında belirgin artış görüldü. Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, “İnsanların tavuğa ve tavuk ürünlerine yönelmesiyle birlikte bunu fırsat bilen üretici firmalar, özellikle talep gören tüm piliç, but ve bagette fiyat artırımına gitti” dedi.
ET BALIK SATIŞ MERKEZİ AÇILMALI
Mehmet Cengiz şunları söyledi: “Ramazan'dan önce kilosu 4.5 lira olan tüm pilicin fiyatı Ramazanla birlikte 6 liraya çıktı. Butun kilosu 6 lira iken 7-7.5 liraya, 6 lira olan bagetin fiyatı ise 9 liraya fırladı.” Et Balık Kurumu’nun Konya’ya satış merkezi açmasını isteyen Cengiz, geçen yıl 12 TL olan kırmızı eti bu yıl 22 TL’den satmak zorunda kaldıklarını söyledi.

 
 
Kasapların zam tepkisi

 
Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşların beyaz
ete yönelmesiyle birlikte beyaz et satan firmaların tavuk ve tavuk ürünlerine zam yapması, kasapların tepkisini çekiyor.
Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Ramazan ayının gelmesiyle et piyasasında az da olsa kıpırdanma olduğunu ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle vatandaşların et alırken çekinceli davrandığını belirtti. Geçen yıl Ramazan ayında 12 liradan sattıkları etin kilosunu bu yıl 22 liradan satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Mehmet Cengiz, "Şu an karkas etin kilosunu 16.5 liradan alıyoruz. Bunun üzerine nakliyesi, stopajı, KDV'si falan eklenince etin kilosu bize 20-21 liradan geliyor. Biz de üzerine 1-2 lira kar koyup satmak zorunda kalıyoruz. Ancak vatandaşlar et fiyatlarını yüksek bulduğu için et almakta hala çekinceli davranıyorlar. Bu da bizim işlerimize olumsuz yansıyor" dedi. 
'RAMAZAN'DA FİYAT ARTIRMAMA KARARI ALDIK' 
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'yla birlikte ortak bir karar aldıklarını ifade eden Cengiz, "Buna göre gerek et ürünü satanlar, gerekse canlı hayvan satanlar ile Ramazan ayı boyunca fiyatlarda oynama yapmama kararı aldık. Yani Ramazan ayı boyunca et fiyatları sabit kalacak. Böylece Ramazanı fırsat bilen fırsatçılara imkan verilmeyecek. Bu kararı almamızda et ithalatının da etkisi oldu. Bu etler bize gelmese de, bize olumlu yansımaları oldu. Ramazan ayından sonra et piyasasında bir hareketlilik beklemiyoruz.
Çünkü Kurban Bayramı'na 1 ayımız kalıyor. Vatandaşlar, nasıl olsa kurbanda et yeriz diyerek 1 ay et ürünü almaktan vazgeçiyor. Kurbanla birlikte de en az 6 ay kasaplara uğranmıyor. Ankara-İstanbul gibi illerde bulunan Et Balık Kombinesi satış ofislerinden birisinin de Konya'ya açılması gerek. Bu sayede hem vatandaş, hem biz rahat ederiz" şeklinde konuştu. 
'BEYAZ ET SATAN FİRMALAR FIRSATÇILIK YAPIYOR' 
Vatandaşların Ramazan'da kırmızı et yerine fiyatı daha ucuz olan beyaz ete yöneldiğini dile getiren Cengiz şöyle devam etti: "Ancak insanların tavuğa ve tavuk ürünlerine yönelmesiyle birlikte bunu fırsat bilen üretici firmalar, özellikle talep gören tüm piliç, but ve bagette fiyat artırımına gitti. Ramazan'dan önce kilosu 4.5 lira olan tüm pilicin fiyatı Ramazanla birlikte 6 liraya çıktı. Butun kilosu 6 lira iken 7-7.5 liraya, 6 lira olan bagetin fiyatı ise 9 liraya fırladı. Ramazan'ın gelmesiyle tavuk ve tavuk ürünü satan firmalar fırsatçılık yaparak özellikle en çok talep edilen ürünlere zam yaptı. Ama buna rağmen insanlar tavuk ürünlerini daha çok tercih ediyor. Tüm bir piliç yaklaşık 10 liraya mal oluyor ve 10 liraya 5 kişilik bir aile iftarını rahatça yapabiliyor."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum