Fıkıhi sorular ve cevaplar
S.1) Hocam; Babamız vefat etti. Onun ıskatı ve devri vardı, yapın diyorlar. Bazı hocalarda böyle bir şey yoktur diyorlar. Iskat nedir? Devir nedir? Açıklama yapar mısınız?
C.1) Iskat: Oruç ve yemin kefaretidir. Tutulmayan oruçlar için fakir, fukaraya nakdi bedellerin fitre miktarı kadar verilmesine Iskat denir. Zikredilen ibadetlerin nakdi veya karşılığına fidye denir.
Devir: Ölenin oruç kefareti, yemin kefareti, oruç borcu, kurban borcu varsa fitre miktarı şu meblağ falancanın oruç kefareti için, şu meblağ tutulmayan oruçlar için, şu meblağ yemin kefareti için sana veriyorum kabul ettin mi? Denir. Oda aldım kabul ettim der. Buna da devir denilir. Burada tutulmayan oruçların veya oruç kefaretinin verilmesi Nas’a dayanır.
Yemininde kefareti vardır. Bütün fıkıh kitaplarında yeminin kefareti bir köle azat etmek veya 10 fakiri 2 öğün doyurmaktır. İslam’da yoktur diyenler iyi araştırmamışlardır. Allah (C.C) Kur’an-ı Kerim’de Bakara Suresinin 163. Ayet-i Kerimesinde şöyle buyurur: “Ey iman edenler sizden evvelki ümmetlere yazıldığı gibi sizin üzerinize de oruç (farz edildi) yazıldı. Taki korunasınız.”
S.2) Hocam; Yabancılar salyangoz alıyorlar, bizde toplayıp satıyoruz. Bunun satışı helal olmaz yapmayın diyorlar. Ne dersiniz?
C.2) Salyangozun yenilmesi tahrimen mekruhtur, harama yakındır. Mekruh olan bir şeyin alınıp satılması da mekruhtur. En iyisi Avrupalı salyangozu nerede bulursa bulsun. Müslümanlar buna sebep olmasın.
S.3) Hocam; Ben abdest alırken başıma mesh etmeyi unutmuşum, sonra Öğle Namazını kıldıktan sonra hatırladım. Benim ne yapmam lazım açıklar mısınız?
C.3) Başa mesh etmek abdestin farzlarındandır. Farz olmayınca namaz olmaz. Siz yeniden abdest alıp o kıldığınız namazı kaza edeceksiniz.
S.4) Hocam; Af edersiniz etek tıraşı olmak guslü gerektirir mi? Tıraştan sonra gusül abdesti alacak mıyız? Açıklar mısınız?
C.4) Guslü gerektiren haller vardır.
1- Cinsel temasta bulunmak.
2- Rüyada itilam olmak gibi hallerde gusül abdesti almak gerekir. Ancak etek tıraşı olmak gusül abdesti almayı gerektirmez, farz olmaz.
S.5) Hocam; Cünüp olan bir kimseye selam verilir mi? Cünüp olan bir kimse bir başkasına selam verebilir mi? İzah eder misiniz?
C.5) Cünüp olan bir kimse selam verir, aynı zamanda verilen selamı da alır, selam alıp vermesinde bir sakınca yoktur. Cünüp iken bir şey yiyebilir, su içebilir.
S.6) Hocam; Ben imalatçıyım. Tornacı olarak fason mallar yapıyorum. Yurt dışındaki bir arkadaş bana bayağı yüklü bir para getirdi. Benim paramı al bana ayda %15 kar ver. Bana da parayı aldığına dair borç senedi ver dedi. Ancak zararına karışmam diyor. Ne dersiniz?
C.6) İslam’da kar ve zarar ortaklığı vardır.
A) Murabaha: Malın maliyetinin müşteriye bildirilmesi ve üzerine kâr eklenerek satılmasıdır.
B) Mudaraba: Bir tarafın emek, bilgi ve tecrübe, diğer tarafın ise sermaye koyarak yürüttükleri ticari bir faaliyet türüdür. Mudaraba; iş ortaklığı veya kar zarar ortaklığı olarak ta nitelendirilir. Emek, sermaye ortaklığı
C) Adi ortaklık: Sahibinden ayrı bir mal varlığı bulunmayan en basit şirket türüdür.
Ancak kar ve zarara ortak olması şarttır. Sana o parayı teklif eden adam tefecilik yapıyor. Bu aynen faiz gibi işlem görür haramdır. Alanda verende büyük günah işler. Siz o paradan vaz geçin, verecekse senin işletme sermayene ortak olsun. Kar ve zarara da ortak olmayı kabul etsin.
Fi emanillah maas Selame
Dua ve Selamlar. 15.09.2020
Ali Galip DOĞAN/İrşad Dayanışma Vakfı Başkanı
İletişim-Tel: 0 (332) 3524213 veya 0 (505) 772 15 93-94
Posta:aligalip-dogan@hotmail.
Facebook: Ali Galip Doğan
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.