Faizsiz bir hayat mümkün

Faizsiz bir hayat mümkün

Şiddetli kelimelerle Kur'an-ı Kerim'de yasaklanan faiz belası, her yanımızı sardı. Faizin yaygınlaşmasıyla beraber, bereket de ortadan kalktı. İlahiyatçılar, faizin her türlüsünün haram olduğunu söyleyerek, “Faizsiz bir hayat mümkün” dedi

Kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açan faiz belası sürekli yaygınlaşıyor. Ekonomik problem yaşayan insanlar, darboğaza giren vatandaşlar çıkışı yanlış yolda yani faizde arıyor. Uygulanan bazı politikalarla da faiz Türkiye'de normalleştiriliyor. Faiz, en büyük 7 günahtan biri arasında yer alıyor. Kur'an-ı Kerim'de faizin her türlüsünün haram olduğu ifade ediliyor.

FAİZ ALLAH VE RESULÜNÜN SAVAŞ AÇTIĞI HARAMLARDANDIR

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker, faizin en şiddetli kelimelerle Kur'an-ı Kerim'de yasaklandığını söyledi. Faizin Allah ve Resulünün savaş açtığı haramlardan olduğunu hatırlatan Çeker, “Şiddetli kelimelerle yasaklanan 3 haram vardır. Bunlardan biri fitne fesat çıkarmaktır, biri Allah ve dostlarına düşmanlık etmektir biri de faizdir” dedi. Faizin ve başka bazı şeylerin lanetle ifade edildiğini aktaran Çeker, “Faiz İslama göre her ne ise tespit edilmeli ve ondan titizlikle uzak durulmalıdır” dedi.

4-2-794x800.jpg

FAİZSİZ BİR HAYAT KESİNLİKLE MÜMKÜNDÜR

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar ise şunları söyledi: “Faiz, terlemeden ve emek harcamadan kazanma yolu olarak öteden beri bütün toplumları sömüren ekonomik hareketin adıdır. Mekke ve Medine toplumunda da faiz muameleleri vardı. Borç para verip, alanlar vardı. Vadeye göre faiz katmerleşiyordu. Parayı alan kişi ödeyemediği zaman alacaklısı, 'süreyi ve miktarı arttıralım' diyordu. Kur'an-ı Kerim, 'katmerli faiz' diyor buna. Allah, imani ve ahlaki alt yapıyı oluşturduktan sonra son gelen ayetlerle birlikte faizle ilgili yasakları gönderiyor. Faizle uğraşanların, faiz yiyenlerin kabirlerinden şeytan çarpmışça kalkacaklarını söylüyor Allah. Alışveriş helal, faiz haramdır. Allah, faizi yok eder ama Allah sadakaları bereketlendirir, artırır buyuruyor. Faizden vazgeçin, vazgeçmezseniz Allah ve Resulüne savaş açarsınız diyerek, konuyu bağlıyor.Tıpkı alkol gibi katmerli faiz başta olmak üzere, faizin her türlüsünü İslam yasaklıyor. Faiz ile ilgili kesin ifadeler var. Bugün faizi topluma anlatırken dünyevileşen anlayışa sahip olan insanlara 'faizsiz bir ekonomik hayat mümkün' dediğiniz zaman akıllarına yatmıyor. 'Faizsiz bir hayat olur mu' itirazıyla karşı karşıya kalıyoruz. Faizsiz bir hayat kesinlikle mümkün. Her alana şamil olan ahlak yapısına sahip olmalıyız ve ibadet hayatımızı düzenlemeliyiz ki, Allah'ın emirlerini söylediğimizde ve uygulamaya geçirdiğimizde etkisi olsun. İnsanların faizden uzak durması gerekir. Biz, bugün bereketimizi kaybettik. Helal ve haram bellidir. Ayet ve hadislerde sınırları da bellidir. Şüpheli şeylerden de uzak durmamızı peygamberimiz istiyor.”

EMRE ÖZGÜL

4-3-1200x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum