Ev kiraları uçtu

Ev kiraları uçtu

Konya'da ev kiraları uçuyor. Kiralık ev fiyatları son yıllarda neredeyse 3 kat arttı. Fiyatlardaki artış kiracıları zor durumda bırakırken, ev sahipleri durumdan memnun. Yeni evlenecek çiftler ise kiralık ev bulmakta zorlanıyor

Konya'da bazı mahallelerde ev kiraları bin 200 lirayı buldu. Birkaç yıl önceye kiralar ortalama 300 ila 500 lira arasında değişiyordu. Şu an 600  liraya kiralık ev bulmak zorlaştı. Sıfır evlerin kirası bin 100-bin 200 lira olurken, 10 yaşındaki bir evin kirası ise 700-800 lira seviyesinde. Aralarında Konya'nın da bulunduğu büyükşehirlerde kira fiyatları son 10 yılda neredeyse 4 kat arttı. Bu durum ev sahiplerini mutlu ederken, kiracıları ise zor durumda bırakıyor. Bu yıl düğün yapacak bir çok çift bugünlerde kiralık ev arıyor.

BİNLERCE KONUT YÜKSELİYOR

Konya'da her yıl binlerce konut inşa ediliyor. Şu an Selçuklu'nun birçok noktasında yüksek ve çok katlı siteler yükseliyor. Meram ve Karatay'da da yeni siteler inşa ediliyor. 3 merkez ilçenin bazı bölgelerindeki kentsel dönüşüm çalışmaları ise devam ediyor. Yeni konut projeleri ve dönüşüm sonucunda yükselen siteler sayesinde şehrin konut ihtiyacı önemli derecede karşılanıyor. Ancak yeni sitelerin kira fiyatları ise cep yakıyor.

KİRALIK EVE TALEP ÇOK FAZLA

Kira fiyatlarının artmasında artan talep belirleyici oluyor. Konya son yıllarda yoğun göç aldı. Şehirde 100 binden fazla mülteci yaşıyor. Üniversite öğrenci sayısı da 120 bini geçti. Toplumda geniş aileden çekirdek aileye geçiş sözkonosu. Yeni evlenenlerin önemli bir kısmı ayrı ev tutuyor. Bu durum da kiralık eve olan talebi artırıyor. Kiracılar artan fiyatlar karşısında zor durumda kalırken, bazı ev sahipleri de durumu fırsata çeviriyor.

ALLAH KİRACILARIN YARDIMCISI OLSUN

Akifoğlu Emlak'ın ortaklarından Cüneyt Çoban, kira fiyatları hakkında bilgi verdi. Kira fiyatlarında akıl almaz bir yükselişin olduğuna dikkat çeken Çoban, fiyatlardaki yükselişin hızına yetişemediklerini belirtti. Kira fiyatlarının her geçen ay arttığını vurgulayap Çoban, "Allah kiracıların yardımcısı olsun" dedi. Ev fiyatlarının ya da kiralarının semtine, belli merkezlere yakınlığına ve kalitesine göre değiştiğini söyleyen Çoban, en yüksek kiraların Real bölgesini içine alan Yazır Mahallesi'nde, Şefik Can Caddesi'nin iki yakasında ve Meram'ın bazı mahallelerinde olduğunu ifade etti.

FİYATLAR KİRACININ BELİNİ BÜKTÜ

'Her gün 5-10 kişi kiralık ev var mı' diye soruyor. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte kiralığa olan talep daha da arttı. Genç çiftler cayır cayır ev arıyor. Ancak kiralık bulmak hiçte kolay değil. Kiraya verilecek sıfır evler daha inşaat halindeyken tutuluyor. Kiralık evler hiç boş kalmıyor. Sabah boşalsa akşam doluyor. Dükkanlar için de aynı durum geçerli. Kiralar bin 200 lirayı buldu. Güvenlik ve kapıcı parasıyla kiracının yükü daha da artıyor. Fiyatlar kiracının belini büktü" sözlerini kullandı.

EV-ARSA VE TARLA YATIRIMI ARTTI

Öte yandan Konya'da gayrimenkul yatırımlarının arttığını da dile getiren Emlakçı Cüneyt Çoban, "Gayrimenkul sektörü, vatandaşa zarar ettirmiyor. Ev, arsa ve tarla yatırımcısına kaybettirmiyor, tam tersine kazandırıyor. İstanbul, Ankara ve Aksaray yolunun iki yakasındaki tarlaların fiyatı son yıllarda 4-5 kat arttı. Kira fiyatları gibi ev, arsa ve tarla fiyatları da uçuşa geçti. Sıfır evlerin fiyatı 180 bin ila 300 bin arasında değişirken, şehirde arsa bulmakta zorlaştı. Dairelerin arsa payları da 100 bin lirayı geçti" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum