Ev almanın tam zamanı

Ev almanın tam zamanı

Ekonomik kriz nedeniyle emlak piyasasının gerilediğine dikkat çeken Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, yatırımcıları bu dönemde gayrimenkul satın almaya çağırdı

Dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle bütün meslek guruplarında deyim yerindeyse yaprak kımıldamadığını ifade eden Konya Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, zor durumda kalan bir çok esnafın çareyi elinde bulundurduğu gayrimenkulleri satmakta bulduğunu ifade etti. 2005 ve 2006 yıllarında altın çağını yaşayan emlak sektörünün de ekonomik krizden etkilendiğini bildiren İsmet Çakır, emlak piyasasında yaşanan durgunluğa rağmen zarar etmeyen tek sektörün emlak sektörü olduğunu dile getirdi.

YATIRIMCILAR EMLAK SEKTÖRÜNE YÖNELMELİ
Kriz döneminin en kârlı yatırım aracının emlak olduğunu dile getiren Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, yatırımcıları emlak üzerine yatırım yapmaya davet etti. 2005 ve 2006 yıllarında altın dönemini yaşayan emlak piyasasının yaklaşık yüzde 50 oranında yükseldiğini dile getiren Çakır, “2009 yılının ilk döneminde piyasalar gerçek değerine geldi. Yani 2005-2006 yıllarındaki yüzde 50’lik fiyat artışı tamamen ortadan kalktı ve fiyatlar gerçek değerini buldu. Önümüzdeki dönemde de krizin son bulması ile birlikte fiyatların yeniden artacağı yönünde bir beklenti var. Bu nedenle içinde bulunduğumuz dönem, tam gayrimenkul satın alma dönemidir” dedi.
SEMTLERDE EV FİYATLARI NE KADAR?
Konya genelinde semt semt ev fiyatlarını ve kira bedellerini açıklayan İsmet Çakır, kira fiyatlarında da son birkaç yılda ciddi gerileme olduğunu bildirdi. İşte Konya genelindeki ilçeler ve semtlerde ev satın alma ve kiralama fiyatları:
MERAM İLÇESİ EV KİRALAMA VE SATIN ALMA BEDELLERİ
*Kalfalar, Hasanköy, Kovanağzı, Uzun Harmanlar gibi merkezden uzak ve kırsal kesimlerde müstakil evler 40-60 bin TL arasındaki bedellerde satılırken, ortalama 150 ile 250 TL arasında kiralanıyor.
*Havzan, Aydoğdu, Öğretmen Evleri, Konevi gibi merkeze yakın semtlerde 130 ile 150 metrekare arasındaki evler 60-75 bin TL arasındaki bedellerde satılırken, ortalama 250 ile 300 TL arasında kiralanıyor.
*Meram Yaka, Meram Yeniyol, Mahmuriye ve Armağan gibi merkeze yakın semtlerdeki 150 metrekare ve üzerindeki lüks evler 75 ile 110 bin TL arasındaki bedellerde satılırken, ortalama 400 ile 650 TL arasında kiralanabiliyor.
KARATAY İLÇESİ EV KİRALAMA VE SATIN ALMA BEDELLERİ
*Saraçoğlu ve Eröldüren gibi merkezden uzak, kırsal kesimlerde müstakil konutlar 40-50 bin TL arasındaki bedellerde satılırken, 100 TL’den başlayan fiyatlarla kiralanabiliyor.
*Sedirler, Araplar ve benzeri yerlerdeki eski yapılı evler ortalama 40 bin TL civarında satılırken, aynı semtteki ortalama 140-160 metrekarelik yeni evler ise 60-80 bin TL civarında alıcı buluyor. Buralardaki kira bedelleri de 250-350 TL civarında değişiyor.
*Yeni Adliye Binası ve Mevlana Kültür Merkezi yakınlarındaki 160 metrekare ve üzeri lüks konutlar 80-90 bin TL civarında satılırken 300-400 TL civarındaki bedellerle kiralanabiliyor.
SELÇUKLU İLÇESİ EV KİRALAMA VE SATIN ALMA BEDELLERİ
Selçuklu İlçesi’nin diğer iki ilçeye göre yapısının farklı olduğunu dile getiren Emlakçılar Odası Başkanı İsmet Çakır, Selçuklu ilçesinin sınırlarının diğer ilçelere göre daha geniş olması nedeniyle gayrimenkul değerlerinin de büyük farklılıklar gösterebildiğini açıkladı. Nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu, otellerin ve iş merkezlerinin, tramvay hattının, hastanelerin, sanayilerin ve üniversitenin bu ilçede yer almasını Selçuklu’yu farklı ve değerli kıldığını bildiren Çakır, burada da bazı semtlerdeki emlak satın alma ve kira bedellerini şu şekilde açıkladı:
*Belediye binası ve iş merkezleri yakınlarındaki 140-150 metrekare arasındaki evler 75-125 bin TL’ye satılırken, 300-400 TL civarında kiralanabiliyor.
*Tramvay durağına yakın olan Aydınlık Evler, Sakarya Mahalleleri ile Selçuklu Belediyesi yakınlarındaki evlerin fiyatları 60-100 bin TL arasında değişirken, kira bedelleri ise 300-500 TL arasında değişiyor.
*Üniversite yerleşkesine yakın olması nedeniyle öğrencilerin fazlaca tercih ettiği Bosna Hersek Mahallesi’nde 100-140 metrekare arası konutlar 70-100 bin TL arasında değişirken, kira bedelleri ise 400-600 arasındaki fiyatlarda değişkenlik gösteriyor.
*Yeni Otogar civarında 150-200 metrekare ve üzeri lüks dairelerin fiyatları 70-100 bin TL arasında değişirken, 500-700 TL civarındaki bedellerle kiralanabiliyor.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum