Esnafın yüzü gülüyor

Esnafın yüzü gülüyor

Kurban Bayramı öncesi şeker, lokum ve çikolata sektöründe yaşanan hareketlilik, esnafın yüzünü güldürdü. Ramazan Bayramından bu yana şekerleme ürünlerine yüzde 10 civarında zam gelirken, çoğu esnaf bu artışı ürünlere yansıtmadı

Kurban Bayramına sayılı günler kala, çarşı ve pazardaki hareketlilikte arttı. Bayram arifesinde vatandaş çarşı pazara akın ederken, esnaflar da tüm hızla çalışmalarını sürdürüyor. Kimi vatandaş kıyafet alışverişi yaparken kimi vatandaş da bayram şekerini, lokumunu ve kahvesini aldı. Ekonomik olarak sıkıntı yaşayan esnafların yüzü bayram öncesinde az da olsa güldü. Lokuma, şekere ise Ramazan Bayramından bu yana yüzde 10 civarında zam geldi. Bayram tatilinin 9 gün olup olmayacağı konusunda ise çoğu esnaf ortak görüş bildirerek, “Bayram tatilinin 9 gün olmasını istemiyoruz. Çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız var. Eğer tatil 9 gün olmazsa şeker, çikolata ve lokum satışları da artar” dedi.

HAREKETLİLİK YÜZ GÜLDÜRÜYOR

2-098.jpg

Kevser Şekerleme Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çeçen, lokum satışlarının Kurban Bayramı öncesi istenilen düzeyde olduğunu söyledi. Sektördeki hareketliliğin bayram yaklaştıkça iyice arttığına değinen Çeçen, marketlerin ciddi oranda mal çekmeye başladığını da aktardı. Bayram tatilinin 9 gün olmaması gerektiğini dile getiren Çeçen, esnafın tatilden ziyade çalışması gerektiğini kaydetti. Çeçen, daha sonra şunları kaydetti: “9 gün tatil olmazsa insanlarımız bayramı evinde geçirir. Bayramın evde geçirilmesi demek hem misafir ağırlamak, birlik beraberliği güçlendirmek hem de esnafın istediği satışı yapabilmesi demektir. Marketler başta olmak üzere diğer işletmelerde şeker, lokum, çikolata reyonları açıldı. Çeşitler vatandaşımızın alımına sunuldu. Ramazan Bayramından çıkar çıkmaz toz şekere yüzde 16 oranında zam geldi. Biz, Kevser Şekerleme olarak artışı lokum ve şekerleme fiyatlarına yansıtmadık. Bizde eski fiyatlar hala devam ediyor. Ama bilinmelidir ki yüzde 16'lık şeker fiyat artışı yüksek bir oran. Bizim için önemli olan müşteri memnuniyeti, kalitedir. Geçen yıla oranla da lokum fiyatlarında yüzde 20 oranında bir artış oldu. Bu artış, fazla bir artış değil. Antep fıstığı, fındık ve diğer girdi maddelerindeki artış göz önüne alındığında gerçekten yüzde 20'lik artış fazla görülmemelidir. Konya'nın lezzetiyiz. Bu bayramda sadece Konyalılar'ın değil, çoğu ildeki vatandaşımızın evinde ürünlerimiz misafirlerine ikram edilecek.”

KISA SÜREDE YÜZDE 10 ZAM GELDİ

Tatlı Sumaklar Şekerleme İhracat Sorumlusu Mahmut Aça ise Kurban Bayramı öncesi sektörde büyük bir hareketliliğin yaşandığını kaydetti. “Ama eski bayramlara bakılınca hareketlilik, geçmiş yıllara oranla daha düşük” diyen Aça, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnsanlarda önceden bir şeker kültürü vardı. Aileler, komşular, akrabalar birbirlerine daha fazla konuk olurlardı. O dönemlerde tatiller, bugünkü kadar da uzun değildi. Ayrıca bayramlar kışa gelirdi, insanlarda da ayrı bir bayram lezzeti olurdu. İnsanımız bugün bayramların yaz aylarına denk gelmesi münasebetiyle sahil kesimlerine tatile gidiyor. Bu durum, eski bayramların ve eski satışların olmamasına sebebiyet veriyor. Geçmiş yıllarda 4-5 kilo şeker, çikolata olan aileler, bugün 1 kilo şeker alıyor. Alınan 1 kilo şeker de kolay kolay bitirilmiyor. Fiyatlar konusunda da girdi ve hammadde maliyetleri arttı. Döviz kurundaki dalgalanma şeker fiyatlarını da etkiledi. Ramazan Bayramından bu yana şeker fiyatlarına yüzde 10 oranında zam geldi. Artışı ürünlere yansıtan, yansıtmayan işletmeler var. Kurban Bayramı öncesi bu hareketlilik, esnafımıza yaradı. Hareketliliğin sadece belli dönemlerde değil, sürekliliğin olmasını talep ediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.