Esnaf gurbetçilerden umutlu

Esnaf gurbetçilerden umutlu

Gurbetçilerin yavaş yavaş gelmeye başlamasıyla çarşı ve pazarda hareketlilik başladı. Esnaflar, gurbetçilerle birlikte satışlarda artışın görüldüğünü söyledi.

Konya’da esnafın umudunu her yaz gurbetçiler oluşturuyor. Gurbetçilerin alışverişini genellikle Türkiye’de yapmasıyla esnafların işlerinde hareketlilik görülüyor. Kışın yeterince iş yapamayan Mevlana Çarşısı, Piri Mehmet Paşa Çarşısı ve Bedesten Çarşısı esnafı yaz sezonun gelmesi ile birlikte işlerinin biraz olsun açılmasını bekliyor. Geçen yıl küresel kriz dolayısıyla gurbetçilerden umduğunu bulamayan esnaf bu yıl ise daha umutlu.

ÇARŞIYA HAREKETLİLİK GELİYOR

Mevlana Çarşısı esnaflarından Araf Giyim İşletmecisi Naci Pekşen, gurbetçilerin yavaş yavaş gelmeye başladığını belirterek, gurbetçilerin piyasaya belli bir hareketlilik getirdiğini kaydetti. Önümüzdeki günden itibaren gurbetçilerin tamamen gelmesiyle çarşıda hareketliliğin daha da artacağını ifade eden Naci Pekşen, “Geçen yıl bu zamanlar işler daha iyiydi. Fakat biz bu yıl gurbetçilerden umutluyuz. Kışın yeterince iş yapamıyoruz, bu nedenle umudumuzu yaza ve gurbetçilere bırakıyoruz. Çünkü gurbetçi alışveriş yaptığı zaman esnaf azda olsa nefes alıyor, piyasa canlanıyor. Ayrıca gurbetçi vatandaşlarımız alışverişini Türkiye’de yapmayı tercih ediyor. Bunda en büyük etken ise milliyetçilik duygusu. Gurbetçi ‘param Türkiye’de kalsın’ diyor” dedi.

PİYASADA PARANIN DÖNMESİNİ SAĞLIYORLAR

Piri Mehmet Paşa Çarşısı esnaflarından Emmioğlu Giyim İşletmecisi Rafet Bakum da gurbetçilerin satışlara artı bir değer kazandırdığının altını çizdi. Gurbetçi hareketliliğinin 6. aydan başlayıp 8. ayın 15’ine kadar devam ettiğini anlatan Rafet Bakum, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl satışlarımız gurbetçiler sayesinde önemli oranda arttı. Gurbetçiler piyasayı hareketlendiriyor. Piyasada paranın dönmesini sağlıyor. Yazın sıkıntılı günler geçiren esnafın yüzünü güldürüyor. Özellikle geçen yıl krizde çok sayıda esnaf gurbetçiler sayesinde rahat bir nefes aldı” dedi.

ESNAF RAHAT NEFES ALIYOR

Bedesten esnaflarından Servet Giyim İşletmecisi Dursun Örücü de çarşıda yavaş yavaş gurbetçi hareketliliğinin başladığını dile getirdi. Gurbetçilerin alışverişini Türkiye’de yapmasının esnaflar için iyi bir şey olduğunu aktaran Dursun Örücü, “Gurbetçi işlerimizin açılmasında önemli bir noktayı oluşturuyor. Fakat bunun yanında gurbetçilerin beğendiği ürünleri de getirmek gerekiyor. Çünkü gurbetçiler Türkiye’den tüm ihtiyaç ürünlerini alıp götürüyor. Dolayısıyla onlara hitap edecek ürünlerin bulundurulması çok önemli. Umudumuz gurbetçilerin Ramazan Bayramı’ndan sonra dönmeleri. Böylece bayram alışverişi de yapan gurbetçiler piyasaya ikinci bir hareketlilik getirir” diye konuştu.

HASAN AYHAN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.