Esnaf ağlanacak hale geldi

Esnaf ağlanacak hale geldi

Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı İsmail Sezer: Esnafımız çocuğuna harçlık veremez, evine ekmek alamaz, borçlarını ödeyemez bir duruma getirildi

2 MİLYON ESNAF YİNE YOK SAYILDI
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Genel Başkanı İsmail Sezer, yaptığı açıklamada 2009 yılını değerlendirerek 2010 yılı ile ilgili endişelerini dile getirdi. Sezer, 2009 yılını zor şartlar altında geride bırakan esnafın 2010 yılına da buruk girdiğini ifade ederek, “Devletten hiçbir kuruş almadan alın teriyle vergisini kuruşuna kadar ödeyen bir toplumun temsilcileri olan esnafımızı ne yazık ki 2010 yılında daha zor günler bekliyor” dedi.
Sezer, “Ahi Evran terbiyesi alan esnafımız devletine hiçbir zaman ihanet etmedi. Halısını sattı vergisini ödedi. Ancak esnafımız çocuğuna kitap parası veremeyen, evine ekmek alamayan, elektrik, su parasını ödeyemeyen bir duruma getirildi. Bizler devleti dolandırma gibi düşüncesi olmayan fertlerin topluluğuyuz. Sokakta yürümeyi asla sevmeyiz. Esnaf olarak makamlara saygılı, devletin işletmecilik bilincinde olan bir topluluğuz. Bizler sadece boynumuzun bükük bırakılmamasını sorunlarda sesimize kulak verilmesini istiyor ve çözüm bekliyoruz” dedi.
2010 YILI ESNAFA UMUT OLMAYACAK
İsmail Sezer, 2010 yılına umutla bakmadıklarını da belirterek, “Siyasetçilerin orta direk diye hitap ettiği kesim küçük ölçekli esnaftır. Ama orta direğin 2010 yılında da beli büküldü. Esnafımız ne yazık ki umut bağladıkları 2010 yılının ilk günlerine onlarca kalem zam ile girdi. Bu durum küçük esnafın bitmesine neden olur. Küçük esnafı bitirirseniz geriye sadece yeşil kart ile ayakta duran küçük bir kesim kalır. O zaman ülkenin sonu hüsran olur. Bizler esnaflar olarak Ahi Evran terbiyesi aldık. Bizlerden kötülük gelmez. Ama boynumuzun bükük kalmasını da kabul edemeyiz” diye konuştu.
Şu anda ülkede 2 milyon 220 bin esnaf olduğunu söyleyen Sezer, “Bu rakamlara aileleri de eklerseniz 20 milyon sınırına dayanır. Bu hafife alınacak bir rakam değildir. Buna paralel olarak ülkede işsizlik oranı rekor seviyelere çıktı. İşsizliğin önüne geçmek için 2 milyonun üzerinde olan esnafın daha fazla istihdam sağlamalarına olanak tanıyacak yasal düzenlemeler yapılmalı. Esnafın sırtında büyük sıkıntı olan SSK ve vergi yükünü azaltırsanız esnaf daha çok istihdam sağlar. Ama tersini yaparsanız bırakın işsizlik oranını düşürmeyi esnafı bile ayakta tutamazsınız” diyerek hükümetin bu konuda acil bir önlem almasını istedi.
CAN SUYU ESNAFIN İŞİNE YARAMADI
Konuşmasında geçtiğimiz yıllarda uygulanmaya başlanan ‘Cansuyu Kredisi’ne de değinen Sezer, “Bu uygulamadan şu ana kadar yanılmıyorsam 17 bin kişi faydalandı. Çünkü bu krediden faydalanacak olan esnafın, vergi, sigorta borcu olmayacak. Çeki ve senedi geri dönmüş olmayacak. Bu durumda olan esnaflarımızın da zaten bu krediye ihtiyacı olmaz. Bu yasa yeniden düzenlenmeli ve zor durumda esnafımızın da yararlanacağı konuma getirilmeli. Esnafımız tam olarak desteklenmeli. 23 yıldır bu teşkilatın içinde hizmet ediyorum böylesine karamsar bir tablo görmedim. Ben dert yanmıyorum sadece sesimizin ilgili makamlarca duyulmasını istiyorum. 2 milyonun üzerinde olan ülkenin can damarını oluşturan esnafımızı enkaz yığını altında bırakmak değil hak ettiği yere getirmek istiyoruz. Bunun içinde yapılması gereken ne var ise yapmaya hazırız” diyerek esnaf kesiminin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirdi.

ALİ SAİT ÖGE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum