Esed dolar topluyor

Esed dolar topluyor

Yerel piyasadan dolar alan Suriye Merkez Bankası savaştan zarar gören rezervini toplamaya başladı. Rejime yakın bankacı ve tüccarlar muhaliflere gelen mali yardımın iç piyasadan merkez bankasına geçtiğini, yazdan beri bankanın 600 milyon dolar satın aldığ

Suriyeli Bankacılar Reuters'a yaptıkları açıklamada Suriye pound 'unun kaybettiği değerin yarısını dolardan geri almasıyla enflasyonun da kısmen kontrol altına alındığını ifade ederken, hafta içi Cenevre'de yapılacak görüşmeler öncesinde Suriye rejimine olası ekonomik baskıyı da engellediği görüşündeler. Suriye'ye hava saldırısı ile müdahalenin söz konusu olduğu geçtiğimiz yaz aylarında 335 seviyelerine inen Suriye para birimi bugün 142 seviyelerine yükseldi. 2011 yılı Mart ayında yani Esad'a karşı protestolar başlamadan hemen önce ise Suriye parasının dolar karşısındaki değeri 47 idi.

AKRABA SARRAFLAR

Kriz sonrasında karaborsadaki tüccar ve sarrafların çoğunu tutuklayan Suriye rejimi (serbest piyasada para kontrolünü) para piyasalarının kontrolünü kendisine yakın şirkete verdi. Bu şirketlerin en büyüğünün ise Beşar Esad'ın kuzeni Rami Makhlouf'a ait olduğu iddia ediliyor.

Rejime yakın bir bankacı son 3 aylık dönemde Suriye merkez bankasının sattığından daha fazla dolar alımı gerçekleştirdiğini, tahminlere göre bu alımların günlük 5 ila 10 milyon dolar arasında değiştiğini belirtti. Yazdan bu yana ise banka rezervinde 600 milyon dolar toplandığı söyleniyor. En son 2011 yılında yayınlanan raporlara göreyse bankanın rezervi 16 ila18 milyar dolar civarındaydı.

Muhalefete niyet, merkez bankasına kısmet

Körfez ülkelerinin devlet ve özel sektör eliyle Suriyeli muhalif gruplara aktardığı mali yardımlar da yerel ticaret aracılığıyla merkez bankasında birikiyor. Dolara olan talebin azaldığını ifade eden bankacılar Suriyelilerin ellerindeki doları piyasada bozdurarak yerel para satın aldıklarını ifade ederken merkez bankasının da piyasada oluşan bu dolarları satın aldığını belirtiyor. Kısaca ekonomik döngü içerisinde dolarlar için son istasyon merkez bankası oluyor.

SİNEM KÖSEOĞLU / YENİ ŞAFAK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.