Esad'ın kimyasal bombası telekulağa takıldı

Esad'ın kimyasal bombası telekulağa takıldı

ABD istihbaratı, Suriye rejiminin kimyasal silahı nasıl kullandığını gösteren raporunu hazırladı.

Son saldırıdan sonra Suriyeli sivil yetkilinin panik halinde ilgili komutan ile yaptığı telefon görüşmesi de ABD telekulağına takıldı.

ÇÖL TİLKİSİ OPERASYONU

"Rejimi değiştirmeyi değil, Esad'a ders vermeyi" öngören harekât, 1998'de Clinton yönetiminin Irak'a düzenlediği Çöl Tilkisi Operasyonu'nu model alacak. 50'den az hedefe, 1-2 gün savaş gemilerinden seyir füzesi atılacak.

FOREIGN Policy dergisinin haberine göre 21 Ağustos'ta Şam'ın doğusunda gerçekleşen kimyasal silah saldırısından saatler sonra Suriye Savunma Bakanlığı'nın bir yetkilisi, bu silahların başında bulunan komutana "panik halinde" telefon etti. Dergi, "1000'den fazla kişinin öldüğü sinir gazı saldırısı konusunda yetkili, komutandan cevap istedi. Bu görüşme ABD istihbaratınca dinlendi. Bu yüzden şimdi ABD, saldırının arkasında rejimin olduğundan emin" diye yazdı.
Washington Post gazetesi de, ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü'nün (ODNI), "saldırıda kullanılan kimyasal silahların rejim tarafından nasıl depolandığını, monte edildiğini ve ateşlendiğini" gösteren bir dosyayı hazırladığını duyurdu. Deliller kısa süre içinde açıklandıktan sonra saldırı başlayacak.

MUHRİPLERDEN 100-150 FÜZE

New York Times'a göre "sınırlı" bir saldırı ile "Esad'ı kimyasal silah kullanmaktan caydırmak ve bu alandaki kapasitesinin geriletilmesi" amaçlanacak. Doğu Akdeniz'deki muhriplerden 1-2 gün boyunca 50'den az sayıda hedefe 2'şer veya 3'er seyir füzesi ateşlenecek. Reuters'a konuşan bir yetkili ise "Bir gün değil, birkaç gün sürer" dedi. Çevresel ve insani felaket riski nedeniyle kimyasal tesisler hedef alınmayacak. Sadece saldırıyı yapan askeri birlikler, özellikle roket ile topçu bataryaları, karargahlar ve Rus yapımı taarruz helikopterlerinin bulunduğu havaalanları vurulacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.