Eroğlu: Rumların Bazı Kelimelere Alerjisi Var

Eroğlu: Rumların Bazı Kelimelere Alerjisi Var

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum kesiminin bazı kelimelere karşı alerjisi olduğunu söyledi. Eroğlu, “Bizim böyle bir endişemiz yok. Çünkü ne yapacağımızı biliyoruz.” dedi. Derviş Eroğlu Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm...

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum kesiminin bazı kelimelere karşı alerjisi olduğunu söyledi. Eroğlu, “Bizim böyle bir endişemiz yok. Çünkü ne yapacağımızı biliyoruz.” dedi.

Derviş Eroğlu Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa çözüm bulma yönünde sürdürülen müzakereler çerçevesinde bugün yeniden bir araya geldi.

Müzakereler çerçevesinde 24 Temmuz’daki son buluşmalarının ardından dün akşam çalışma yemeğinde bir araya gelen Eroğlu ile Anastasiadis’in bugünkü görüşmesi tamamlandı.

Toplantı sonrasında cumhurbaşkanlığında açıklama yapan Eroğlu, bu görüşme ile birlikte müzakerelerde yeni bir safhaya geçtiklerini ifade etti.

Dün akşam Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile birlikte yedikleri çalışma yemeğini hatırlatan Eroğlu, “İki saate alışkın bir süre çeşitli konularda düşüncelerimizi paylaşma şansı olmuştu. Özellikle Eide’nin bu görüşleri, görüş farklılıklarını öğrenmesi bakımından akşamki yemek çok yaralı olmuştu. Bugün de artık sonuç alıcı müzakerelere geçme kararı alınmıştır ki bu bize göre çok önemlidir. Çünkü iki safhayı geride bıraktık.” şeklinde konuştu.

AL-VER SÜRECİNİN BAŞLAMASI GEREKİRDİ"

Artık al-ver sürecine geçmeleri gerektiğini dile getiren Eroğlu, “Oysa ortak açıklama metninde ifade edildiği gibi yapıcı sonuç alıcı müzakereler geçmek için kendi aramızda mutabakata vardık. Önemli başlıklar müzakere masasında tartışılacak, görüşülecek." dedi.

Karşılıklı al-ver ve karşılıklı kazan kazan düşüncesi içerisinde referanduma gitme yolu açma gayreti içerisinde olacaklarına vurgu yapan Eroğlu, bugünkü toplantıda bu sonuca vardıklarını açıkladı.

"EİDE MEKİK DİPLOMASİSİ GERÇEKLEŞTİRECEK"

Eide’nin taraflarla mekik diplomasisi şeklide görüşme başlatacağını bildiren Eroğlu, “ Bu özellikle ana başlıkların nasıl yapılacağı, biz gerçi müzakere masasındaki düşüncelerimizi ortaya koyduk ama bir de Sayın Eide’nin bizimle Sayın Anastasiadis ve ekibi ile yapacağı görüşmelerle bu önemli başlıkları görüşmeye başlayacağız.” diye konuştu.

Dün BM Genel Sekreterliği’nden iki açıklama yapıldığını da hatırlatan Eroğlu, al-ver ile ilgili Rum tarafının yaptığı yaygara sebebiyle ikinci bir açıklama yapıldığını ifade etti. “ ma neticede sonuç alıcı müzakereler, önemli konular görüşülecek. Ve referanduma gidilecek.” diyen Eroğlu şunları söyledi: "Bu ne demektir. Karşılıklı al-ver olmadan sonuç almak mümkün değildir. Ama Rum tarafı bu al-ver kelimesinden çekinir oldu. Halbuki hiçbir müzakerede sonuç almak için karşılıklı al-ver olmazsa sonuç alınamaz. O bakımdan manası içerisinde al-ver kelimeleri kullanılmasa da konunun içerisinde al-ver vardır. “

Rum kesiminin bazı kelimelere karşı alerjisi olduğunu savunan Eroğlu, kendilerinin böyle bir endişeleri olmadığını kaydetti. Ne yapacaklarını bildiklerini söyleyen Eroğlu, “Bir de halkımızın beklentilerini biliyoruz. Mühim olan Kıbrıs huzur ve güven içerisinde yaşayacağı bir anlaşmaya varmak.” sözlerini sarf etti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.