Erkek intihar oranları daha yüksek!

Erkek intihar oranları daha yüksek!

“Erkeklerin intihar hızı kadınlarınkinden 2,5 kat daha fazladır” diyen Prof. Dr. Kamil Alptekin, ilerleyen yaşlarda erkeklerin, daha genç yaşlarda ise kadınların intihar hızlarında artış görüldüğünü aktardı

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kâmil Alptekin, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı, İntiharı Önleme Derneği, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Freud-Lacan Psikanaliz Derneği iş birliği ile düzenlenen “12. İntiharı Önleme Günü Sempozyumu’nda” önemli noktalara değindi.

ERKEKLERİN İNTİHAR HIZI DAHA FAZLA

“2007-2016 yılları arası TÜİK istatistiklerinden elde ettiğimiz verilere göre Türkiye’nin yaşa standardize intihar hızı yaklaşık yüz binde 7’dir.” diyen Alptekin, “Bu oran Dünya Sağlık Örgütü’nün belirttiği oranın (yüz binde 11.4) altında olsa da hiç de hafife alınmamalıdır. Erkeklerin intihar hızı kadınlarınkinden 2,5 kat daha fazladır. İlerleyen yaşlarda erkeklerin, daha genç yaşlarda ise kadınların intihar hızlarında artış görülmektedir. Medeni durum bakımından intihar hızı boşanmış ve eşi ölmüş erkeklerde daha yüksektir. Coğrafi bölgelere bakıldığında Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesi’nde erkekler, Doğu ve Güneydoğu Bölgesi’nde kadınlar intihar davranışı için risk grubunu oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

“İNTİHARLAR FARKLI ANLAMLAR TAŞIYABİLİR”

İntiharın toplumlarda farklı anlamlar taşıyabileceğini aktaran Alptekin, “İntihar davranışı erkekler özelinde kimi zaman gücü, canlılığı, serüveni ve gençliği baş tacı yapan modern toplumlarda yetersizlik, güçsüzlük ve aşağılık bir şey olan yaşlanmaya ‘gözü pek bir yanıt’, kadınlar özelinde ise gündelik toplumsal yaşam içerisinde sürdürülen özneler arası mücadelede bir strateji, geleneksel kültürün sömürücü ve ataerkil yanlarına bir toplumsal direniş gibi daha önce hiç düşünülmeyen anlamlar taşıyabilir” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.