"Erdoğan’ın Balkon Konuşmasındaki Kutuplaşmanın Sona Ermesi Karşılık Bulmalı"

"Erdoğan’ın Balkon Konuşmasındaki Kutuplaşmanın Sona Ermesi Karşılık Bulmalı"

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, ‘’Türkiye’deki gerginliklerin kaosun çatışma anlayışının...

Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, cumhurbaşkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki açıklamalarını olumlu bulduklarını belirterek, ‘’Türkiye’deki gerginliklerin kaosun çatışma anlayışının kutuplaşma anlayışının sona ermesi gerektiği yönündeki açıklamalarını önemli ve anlamlı buluyoruz ve bunun karşılık bulmasını istiyoruz.’’ dedi.

Mahmut Arslan, cumhurbaşkanı seçimini değerlendirmek üzere Hak-İş Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Hak-İş olarak tebrik ettiklerini dile getiren Arslan, Erdoğan’ın balkon konuşmasındaki açıklamalarını olumlu bulduklarını söyledi.

Arslan, "Türkiye’deki gerginliklerin kaosun çatışma anlayışının kutuplaşma anlayışının sona ermesi gerektiği yönündeki açıklamalarını önemli ve anlamlı buluyoruz ve bunun karşılık bulmasını istiyoruz. Yeni Cumhurbaşkanımızın gözlerimizin içine bakarak konuşalım, gönül diliyle konuşalım, sözlerini anlamlı buluyoruz. Biz biliyoruz ki, gözler yalan söylemez. O yönden bütün sorunlarımızı konuşarak, yeni bir toplumsal uzlaşma anlayışı içerisinde çözmek zorunluluğumuz var. Bunu da, siyasetçiler aracılığı ile yapmamız gerekiyor. Sayın cumhurbaşkanının ısrarla altını çizdiği toplumsal mutabakat, toplumsal uzlaşma, kavramlarının içinin doldurulmasını bekliyoruz. Yine konuşmasında sık sık ifade ettiği Türkiye Cumhuriyeti ‘yurttaşlık’ kavramının altını çizmesi Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı etrafında yeni bir anlayış geliştirme çabalarını özellikle kamuoyu tarafından eleştirilen azınlıkların dışlandığı ifadelerini ortadan kaldıracak yeni bir üslup geliştirmiştir. Bunu gerçekten önemsiyoruz." ifadelerini kullandı.

KIDEM TAZMİNATI KONUSU

Mahmut Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde KOOP-İş genel kurulunda kıdem tazminatı ile ilgili açıklamalarına da cevap verdi. Mahmut Arslan, kıdem tazminatı konusunda Türk-İş’in gereksiz bir kısım itirazlarını eleştiren konuşmasının arkasından bütün konfederasyonları sorumlu olarak görmesini eleştirdi.

Arslan, "Sayın bakan konuşmasında kıdem tazminatı konusunda Türk-İş’in tutarsızlığını gereksiz bir kısım itirazlarını eleştiren konuşmasının arkasından bütün konfederasyonları, kıdem tazminatı ile ilgili sorumlu olarak görmüştür. Bence sayın bakanın yapması gereken konfederasyonların farklı görüşlerini dikkate alarak, bir yorum yapmasıdır. Hak-İş olarak biz baştan beri, kıdem tazminatı konusunda kıdem tazminatı fonu oluşturulmasını hep savunduk. Bu konuda 1999 yılından beri yapılan çalışmalara da, katkı verdik, arkasında durduk. Ama bir kısım konfederasyonlar kıdem tazminatı ile ilgili herhangi bir düzenlemeyi kırmızı çizgi ilan edip, buna karşı çıkışlarını elbette ki saygıyla karşılıyorum, bu onların görüşüdür. Ama Hak İş'in görüşü kıdem tazminatı konusunda; özel sektörde ciddi bir sorun var. İşçilerin yüzde 85-95’i, kıdem tazminatı alamıyor. Bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bunun da yolu, devlet güvencesinde bir kıdem tazminatı fonudur. Bunu savunduk, bundan dolayı eleştirildik ama biz doğru bildiğimiz, inandığımız çizgide, devam ettik. Şimdi sayın bakan bunu bildiği halde, Hak-İş’in bu konudaki farklı tutumunu bildiği halde, bizi de aynı torbaya koymasını, kabul etmek mümkün değil.’’ diye konuştu.

KIDEM TAZMİNATI İÇİN DEVLET GÜVENCESİNDE FON OLUŞTURALIM

Bakan Faruk Çelik’e çağrıda bulunan Mahmut Arslan, Hak-İş Konfederasyonu olarak kıdem tazminatının içinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması için fon oluşturulmasını, fonunda devlet güvencesinde olmasını istediklerini belirtti. Arslan, ‘’ Bununda finansmanı içinde önerilerimiz var. Hükümet ve bakan bu konuda samimi ise gelsinler, beraber bu konuda çalışalım. İki konfederasyon bu çalışmaların dışında kalabilir ama biz hükümet ve sayın bakan ile bu çalışmaları sonuçlandırıp, parlamentoya getirip bir an evvel yasaya dahil edebiliriz. Hak-İş olarak bunu savunuyoruz, görüşlerimizi taleplerimizi biliyoruz. Bu önerilerimiz kabul görüyorsa, sayın bakana biz gelin çağrı yapıyoruz, kıdem tazminatı konusunu çözelim. Sayın bakan diyor ki 3 konfederasyon anlaşmadan olmaz. Peki biz hangi yasayı, hangi mevzuatı, bütün tarafların anlaşması ile yapıyoruz. Burada da yüzde 100 anlaşma olmayabilir, onun için sayın bakanın kıdem tazminatı konusundaki eleştirilerinin muhatabı, Hak-İş değildir. Ama kendisinden de şunu beklerdik. Hak-İş Konfederasyonu kıdem tazminatı konusunda kararlı ve onların bu karalarına saygı duyuyorum deseydi, bence görevini yapmış olurdu. Ama sayın bakanın bu açıklamalarına cevap verme zorunluluğu doğdu. Çünkü hepimizi aynı torbaya, aynı çuvala atıyor. Herkesi aynı noktaya getirmiş oluyor. Bunu açıkçası Hak-İş, hak etmiyor. O nedenle, sayın bakanın bundan sonra ki kıdem tazminatı konusundaki açıklamaların daha dikkatli ve hakkaniyet içeren şekilde yapmasını arzu ediyoruz." şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.