Erdoğan: Tanap'ın Temeli 20 Eylül'de Atılacak

Erdoğan: Tanap'ın Temeli 20 Eylül'de Atılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) projesinin temelinin 20 Eylül'de atılacağını bildirdi. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı(TANAP) projesinin temelinin 20 Eylül'de atılacağını bildirdi. Erdoğan, cumhurbaşkanı seçildikten sonra ikinci resmi yurtdışı ziyaretini gerçekleştirmek amacıyla geldiği Azerbaycan'da mevkidaşı İlham Aliyev'le bir araya geldi. İkili ve heyetlerarası görüşmelerden sonra yapılan ortak basın toplantısında konuşan Erdoğan, iki ülkenin ortak projelerinden biri olan TANAP'ın temelinin 20 Eylül'de atılacağını söyledi. Erdoğan, Bakü ziyareti çerçevesinde yapılan görüşmelerde Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkileri değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

Dağlık Karabağ'ın iki ülke ilişkileri açısından en önemli konulardan biri olduğunu ifade eden Erdoğan ''Konuyla ilgili bundan sonra atacağımız adımları hem ikili hemde heyetler arası görüşmelerde ele aldık''. dedi.

TANAP ÇOK ÖNEMLİ

Görüşmelerin önemli gündemlerinden birisinin de TANAP olduğunu belirten Recep Tayyip Erdoğan,'' Türkiye üzerinden Avrupa'ya gidecek bu enerji hattı, özellikle çok büyük bir öneme haiz. Bu Azerbaycan'ın enerji konusunda gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli. Ve bir barış hattı olması açısın da bunu önemli bir yatırım olarak görüyorum. ''dedi. Erdoğan söz konusu projenin uygulaması konusunda sona gelindiğini ve uluslararası katılımla 20 Eylül'de temel atma töreni gerçekleştirileceğini ifade etti.

ALİYEV'DEN KARABAĞ TEŞEKKÜRÜ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise ikili ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Aliyev, Türkiye'nin Dağlık Karabağ konusunda ülkesinin haklı davasına verdiği desteğe teşekkür ettiğini bildirdi. Dağlık Karabağ probleminin bölge için en büyük tehdit olduğunu ifade eden Aliyev, Ermeni tarafının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin konuyla ilgili işgal edilen toprakların boşaltılması yönündeki 4 kararına rağmen bunu uygulamadığını hatırlattı.

SÖZDE SOYKIRIM KONUSUNDA BİRLİKTE HAREKET EDECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Aliyev, 2015 sözde Ermeni soykırımı konusunda karşılıklı işbirliği ve birlikte hareket etme noktasında fikir birliğine varıldığını ifade etti. Ülkesinin uluslararası platformlarda daima Türkiye'nin yanında yer aldığını belirten İlham Aliyev, ''Sözde soykırım konusunda dışişleri bakanlıklarımız, elçiliklerimiz başta olmak üzere koordineli olarak hareket ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz," dedi.

Aliyev görüşmenin gündem maddeleri arasında, savunma sanayinde işbirliği ve karşılıklı yatırımların arttırılması konuları üzerinde de durulduğunu söyledi. Aliyev ülkesinin Türkiye'de yaklaşık 20 milyar dolara yakın yatırımının söz konusu olduğunu belirterek Azerbaycan'daki uluslararası projeler olan TANAP ve Şahdeniz 2'de Türkiye tarafının ortaklık paylarını arttırmalarından duyduğu memnuniyeti ifade etti. Aliyev sözlerini '' Türkiye ne kadar güçlü olsa, biz de kendimizi o kadar güçlü hissedeceğiz '' diyerek tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bakü temasları sırasında; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik ediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.