Engellilere  engel oluyor!

Engellilere engel oluyor!

Görme Engelliler Konya Şube Başkanı Veli Özağan, “Belediyeyi, yollar yapılırken uyardık, bu sistemin yanlış olduğunu söyledik, dinlemediler” dedi

 

Şehrin ana arterlerine yapılan hissedilebilir izli yollar, kalitesizliği sebebiyle görme engelli vatandaşlara engel oluyor. Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, "Engelsiz Şehir, Engelsiz Yaşam" projesi kapsamında şehrin önemli caddelerindeki kaldırımlarda görme engelli vatandaşlar için tek başlarına güvenle harekete etmelerini sağlayabilmek için şehrin birçok noktasına yaptığı “hissedilebilir izli yollar” kalitesizliği ve yapış usulünün yanlışlığı sebebiyle sökülmeye, parçalanmaya başladı. Türkiye'nin diğer illerine göre Konya'da hayata daha geç geçirilen proje, beklenilen katkıyı sağlamadı. Döşeme şekli hatalı olan yollar, engelli vatandaşlara yardımcı değil, engel ve zulüm oluyor. Geçtiğimiz günlerde Kültür Park tramvay durağı yakınlarında 2 görme engelli vatandaşın hissedilebilir izli yolların parçalanmışlığından dolayı yaşadığı eziyet, yolların hatalı dizayn edildiğini bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Bu yollar sadece engelliler için değil, diğer vatandaşlar için de tehlike arz ediyor.

BELEDİYEYİ UYARDIK DİNLEMEDİ

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şube Başkanı Veli Özağan, bu yolların görme engellilerin kimseden yardım almadan, bağımsız şekilde yürüyebilmesi için döşendiğini hatırlattı. Yaklaşık 13-14 ay önce hayata geçirilen projenin Konya'da en geç hayata geçirilen projelerden biri olduğunu aktaran Başkan Özağan, “Uygulama yanlıştı. Projenin yanlış olduğunu yazılı olarak belediyeye beyan ettik, kendimizi dinletemedik” dedi. Hissedilebilir izli yolların yapıştırılarak döşendiğini ve bu sebeple yollarda kot farkların oluştuğunu ifade eden Özağan, “Engelli olmayan vatandaşlarımızın bile bu yollara ayağı takılıyor. Yolun yapıldığı malzeme kötü. Yağmurlu ve karlı havalarda insanlar kayıyor. Bırakın görme engellileri, normal vatandaş bile bu yoldan geçerken düşebilir” şeklinde konuştu.

KONYA'DA SADECE BİRKAÇ YERDE VAR

Başka şehirlerin engelliler için yaptığı hissedilebilir izli yolları örnek gösteren Özağan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Başka şehirlere gittiğimizde görüyoruz ki, bizim Konya Büyükşehir Belediyesi'ne önerdiğimiz gibi hissedilebilir izli yollar yapmışlar. Çoğu şehirde kaldırım içleri oyulmuş ve yollar yerleştirilmiş. İnsanların ayaklarının takılma ihtimali yok. Taş ve betondan yapılmış bu yolların kısa sürede tahrip olması mümkün değil. Anlayacağınız ömürlük. Konya'da Otogar girişinde gömülü olarak bir yol var.  Bir de Alaaddin Tramvay durağı kaldırımına yapılan gömülü. Her yerde yolların böyle olmasını istiyoruz.  Konya'daki yapıştırmalar hemen sökülüyor ve dökülüyor. Ciddi bir görüntü kirliliği de var. Engelli kardeşlerimiz açısından uygun bir düzenleme değil. Biz, sadece engelliler için değil, bütün yayalar için bu düzenlemenin yeniden hayata geçirilmesini talep ediyoruz.”

GEÇ YAPILDI KEŞKE EN İYİSİ OLSAYDI!

Şehir merkezindeki hissedilebilir izli yolların 13-14 aydır yapılmış vaziyette olduğunu aktaran Özağan, “Yol geç yapıldı, en güzeli olmalıydı” diye konuştu. “Bizim görüşümüz alınsaydı, hizmet bu kadar kötü olmazdı” diyen Özağan, şunları kaydetti: “Bu yolları Konya'nın her yerine yapılması mümkün değil. Ana arterlerde hissedilebilir izli yolları yapılıyor. Bari yapılan yerlere  sağlamı yapılsın. Başından dediğimiz şekilde yapılsaydı, daha iyi olurdu. Bugün bu sisteme geçilse, yeniden bir masraf çıkacak. Türkiye genelinde çıkan ilk sistem bu yapıştırmalı olandan. Konya, bu bağlamda hizmete en geç başlayan belediye oldu. 2005 yılında farklı bir uygulama başlatılmıştı, arkası gelmedi. Bazı nedenlerden dolayı yapılmadı. 17 yıl sonra yapıştırma sistemine geçildi.”

SARI ÇİZGİLER ZORLUK ÇIKARIYOR

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Danışma Kurulu Başkanı Aşır Özcan ise Merhaba Gazetesi'ni ziyaretinde şunları söylemişti: “Görme engelliler için yapılan sarı çizgilerin çoğu Konya'da tahrip olmuş. Talebimiz ya bunların yenilenmesi ya da yenisinin yapılması. Plastik olanlar sökülüyor. Bir de bu sarı çizgilerin taş olanı var, onlar daha sağlam. Plastik, karlı ve yağmurlu havalarda bize çok zorluk çıkarıyor. Şehrimiz, çoğu konuda örnek ama engellilerin rahatlığı konusunda biraz sorunlu. Allah razı olsun belediyelerimiz bize destek ve sahip çıkıyor ama yetersiz.”

EMRE ÖZGÜL

13-2-014.jpg13-1-010.jpg13-3veli-ozagan.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.