Engelliler, Zorlukları Göstermek İçin Engelsizlerle Birlikte Yürüdü

Engelliler, Zorlukları Göstermek İçin Engelsizlerle Birlikte Yürüdü

Engelliler '15 Ekim Beyaz Baston Günü' nedeniyle yürüyüş yaptı. Engeliler, İstanbul trafiği içerisinde beyaz baston ile hareket etmenin zorluklarını engelsiz vatandaşlara da göstermek için birlikte yürüdü.Beşiktaş meydanında toplanan...

Engelliler '15 Ekim Beyaz Baston Günü' nedeniyle yürüyüş yaptı. Engeliler, İstanbul trafiği içerisinde beyaz baston ile hareket etmenin zorluklarını engelsiz vatandaşlara da göstermek için birlikte yürüdü.

Beşiktaş meydanında toplanan engelli ve engelsiz vatandaşlar farkındalık yaratmak için hep birlikte yürüyüş yaptı. Engelli vatandaşların kollarına giren engelsiz vatandaşlar, gözlerini kapatıp ellerine beyaz baston alarak trafikte yürüyüş gerçekleştirdi. Görmeden bir yerden bir yere ulaşabilmenin zorluklarını dört yaya geçidinden geçerek beyaz bastonları ile bizde varız dedi. Yaya geçidinden geçen görme engeli ve engelsiz vatandaşlar aynı yerde fotoğraf çekildi. Yürüyüşe Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, Altı nokta körler derneği üyeleri, sivil toplum kuruluşları, görme engelli ve engelsiz vatandaşlar katıldı.

En büyük sorumluluk idarecilerde olduğunu söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, “Bu günün anlamına uygun olarak kendini engelsiz kabule den gözleri gören vatandaşlarımızın görme engelli kardeşlerimizin yaşadıklarını anlayacak kısa bir süre yaşatacağız. Trafikte gözlerimizi kapatarak onların nasıl yaşadıklarını allamaya çalışıcağız. Tüm halkımızı karanlıkta diyaloga davet ediyoruz.” dedi.

Görme engellilerin trafikte çok sıkıntı çektiğini ifade eden engelli Mustafa Gürses, “Trafikte sıkıntılarımız çok oluyor. Ana caddelerde karşıdan karşıya geçme huşularında. Duyduğum kadarıyla Avrupa’da olan görme engelliklere olan bakış acısının Türkiye’de de yaygınlaştırılması lazım. Ben yolda karşıdan karşıya geçerken bastonumu ve beni yok sayan arkadaşlarımız ve şoför arkadaşlarımız var. Ben çok sıkıntı çekiyorum kırmızı ışığın nerde olduğunu bilmiyoruz etmiyoruz ve bende kendi ülkemin Türkiye’nin bir vatandaşı olarak istiyorum. İngiltere’de Hollanda’da duyduğum kadarıyla bir engellinin bastonu ile dışarı adım attığında herkesin durduğunu ve ona ilgi gösterdiğini ve ben neden kendi ülkemde bunları istemeyim.” diye konuştu.

Yürüş sonrası Beşiktaş meydanın da konuşma yapan Altı Nokta Körler Derneği İstanbul İl Başkanı Murat Demirok, bizlere danışmadan yapılan planlar Türkiye’de engeli kaldıramadığını kaydeden Murat Demirok, ”Bizler karşıdan karşıya geçerken görmeyen trafiğin yolları yapan mimarların mühendislerin ve bugüne kadar planlayanların engellilere danışmadan iş yaptıkları için maalesef Türkiye’deki bu engeli kaldıramıyoruz.” dedi

Hafif suçlarda özellikle kamu cezası verelim diyen Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar, ”Kamusal görevler yükleyelim bunu çokça yapalım trafik cezalarında yapalım. Toplumda küçük küçük teftişi oluşturan yanlışlarda diyelim bir engelli vatandaşla yirmi dört saat, kırk sekiz sat geçireceksin ona hizmet edeceksin ondan referans alacaksın hem onun engelli vatandaşı anlamasını hem de sağlığının ne demek olduğunu anlamasını sağlarız.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.