En büyük engel sevgisizliktir

En büyük engel sevgisizliktir

Konya Valiliği tarafından düzenlenen “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” programı Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Programa Vali Cüneyit Orhan Toprak ve çok sayıda protokol üyesi ile öğrenciler ve engelli yakınları katıldı. Konya Büyükşehir Belediyesi Özel Geçler Mehter Takımı’nın konseri ile başlayan program, özel gençlerin işaret dili ile okudukları İstiklal marşı ile devam etti.

Programda söz alan Vali Cüneyit Orhan Toprak, “Engelli kelimesi bile bana fazla geliyor. ‘İmkanlar ulaşmada zorluğu olan’ gibi yeni bir kelime bulmak lazım. İnsanların kendi elinde olmadan, dünyaya gelirken veya hayatını sürdürürken, engelli duruma düşmesi, herkesin başına gelebilir. Hayatın bir gerçeği. Bunu böyle kabul etmemiz lazım. Yarın kimin başına ne geleceğinin kimseye garantisi yok. Bu kardeşlerimizin içinde bulunduğu şartları nasıl daha iyi hale getirebiliriz, hayata nasıl entegre edebiliriz, bunun üzerinde durmamız gerekiyor” dedi.



YETENEKLERİ İLE ANMALIYIZ

Dünyada gelişmiş ülkelere bakıldığında engellilerin hayata katılımını, hayatını kolaylaştırmada üst noktalarda olduğunu ifade eden Toprak, şöyle konuştu: “Gelişmişliğin 1. şartı buradan geçer. Salon girişindeki sergide gördük, mehter takımından, halk oyunlarından da gördük ki, engelleri de olsa her işin en iyisini yapabiliyorlar. Bizler onları engelleri ile değil, sahip oldukları yetenekler ile, sanat ile, işi ile  anmalıyız. Devlet olarak buna zemin hazırlamalıyız. Devlet kurumları olarak bu kardeşlerimizin gelişmesi için seferber oluyor. 10 bin engelli kardeşimize evinde eğitim veriliyor. Başarının tanımını yapmak gerekirse, yaşama azmini, ve önüne çıkan engellerle mücadele edebilen herkes başarılıdır. Her türlü engelle mücadele etmek ve kendimizle barışık olmalıyız. En büyük engel sevgisizliktir. İnsanların birbirine karşı, sevgi ve hoşgörü beslemediği bir ortam, en büyük engelli toplumdur.

img_0178_880x440.jpg

“ENGELİMLE DEĞİL  BAŞARILARIMLA ÖN PLANA ÇIKAYIM”

Programda söz alan görme engelli öğrenci Ali Demirtepe de, “Sizin konuşarak kurduğunuz iletişimi biz işaret dili ile sağlıyoruz. Ayaklarınızla kat ettiğiniz yolu, biz tekerlekli sandalye ile alıyoruz. Bizlere iş imkanları sağlayın ki, vatanımıza hizmet imkanı bulalım. Alın terinin tadına varalım. Hayatımızı kolaylaştıracak teknolojik gelişmeler sağlayın. Spor, güzel sanatlar, tiyatro gibi sosyal aktivitelere teşvik edin. Bizim işlerimize koşmayın,  kendi işlerimizi yapmayı öğretin. Mutluluklarım gibi, üzüntülerimi de yaşama imkanı verin. Yoksa zorluklara nasıl gülümseyeceğiz. Benim çocuğum çok zeki, duyduğunu asla unutmaz, çok güzel şarkı söyler gibi boş övgülerle bizi avutmayın. Mevcut yeteneklerimi ortaya koymak için zemin hazırlayın. Beni hazırcılığa alıştırmayın. Her zaman yardım almaya mahkum etmeyin. Bana balık yemeyi değil, balık tutmayı öğrenin. Engelimle değil, başarılarımla ön plana çıkayım” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından engelli öğrencilerin hazırladığı halk oyunları gösterileri sunuldu.

HÂLİD ŞEN

img_0190_880x440.jpg

img_0231_880x440.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.