‘En büyük eksiğimiz, farkında olmamamız’

‘En büyük eksiğimiz, farkında olmamamız’

Türkiye Makine Sanayinin dünya genelinde tanıtımını yapmak amacıyla Haziran ayında başlatılan Türkiye için tıkır tıkır kampanyasının iller bazındaki toplantılarına başlanıldı.

İlk toplantı Konya’da gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası (KSO)’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya sanayi odaları ve borsaların temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökçe’nin konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, dünyanın ekonomik krizden çıkışını sağlamak üzerine değerlendirmelerde bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan KSO Yönetim Kurulu Başkanı ve TSE Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil yaptı. Türkiye için tıkır tıkır toplantılarının ilkinin Konya’da yapılıyor olmasının Konya sanayicisini sevindirdiğini söyleyen Tahir Büyükhelvacıgil, “Ekonomimiz, krize rağmen istikrarlı bir şekilde büyümeye devam etti. Bunda sanayicilerimizin ve esnafımızın kayıt altında çalışması önemli rol oynadı. Huzurun, istikrarın ve güvenin olduğu yerde kalkınma kaçınılmaz oluyor. Konya sanayisi de bu şekilde gelişmesini sürdürüyor” dedi. Türkiye sanayisinin bugün 200 ülkeye ihracat eder hale geldiğini söyleyen Tahir Büyükhelvacıgil, “Bu gelişmeyi sürdürebilmek için birlik halinde olmalıyız. Ortak akılda buluşarak rekabet gücümüzü arttırmalıyız. Bunu zaman içerisinde başardık. 1995 yılında 27 milyon dolar olan ihracatımızı günümüze geldiğimizde 1,5 milyar dolara ulaştırdık. Bundan sonra da istikrarlı çalışmaya devam ederek daha iyi konumlara geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.
Makine Tanıtım Grubu Başkanı Ali Rıza Oktay da 2002 yılından sonra makine ihracatında büyük artış görüldüğüne dikkat çekerek, daha iyi hizmet sunmak, vizyon geliştirmek ve ihracat çıtasını yükseltmek için Makine Tanıtım Grubu’nu kurduklarını bildirdi. Makine ihracatının son yıllarda artmasına karşılık olarak, 2-3 katı ithal edildiğini de vurgulayan Oktay, “Aslında ithal ettiğimiz ürünlerin büyük bir bölümünü kendimiz de üretebiliyoruz. Ancak, ürettiğimiz ürünlerin farkında değiliz. Burada bir farkındalık oluşturma çabası içerisindeyiz. Sanayicimiz yatırım yapıyor, ancak Türkiye’de ihtiyacı olan ürünün üretildiğini bilmediği için yabancı firmalardan ürün satın alıyor. Biz yaptığımız bu çalışma ile önce Türkiye sanayicisine farkındalık oluşturacağız. Sonra da yurt dışına açılarak Türkiye sanayisini diğer ülkelere tanıtacağız” ifadelerini kullandı.
Programda son olarak söz alan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Gökçe ise dünyanın büyük bir kriz yaşadığını, bu kez krizin kaynağının Türkiye olmamasının sevindirici bir gelişe olduğunu belirtti. Krizden çıkışın yolları üzerine de değerlendirmede bulunan Gökçe, “Dünya üretiminin yüzde 20’si ABD’de. Dünyanın bu krizden çıkabilmesi için önce Amerika’nın ve AB ülkelerinin krizden çıkması gerekir ki, biz de ürettiğimiz ürünleri onlara satabilelim. Amerika hem coğrafi, hem de ekonomik alanda sanayileşmiş 29 ülke ile eş değerde. Bu nedenle krizin Amerika’dan çözülmüş olması demek, büyük ölçüde atlatılması demek olacaktır” dedi.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.