Elmada kalite arttı

Elmada kalite arttı

Türkiye elma üretiminin yüzde 20'sine yakınını karşılayan Karaman'da ilkbahar donları nedeniyle bu yıl rekoltenin yüzde 70-80 oranında düştüğü ancak kalitenin de önemli oranda arttığı bildirildi.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz yaptığı açıklamada, Karaman'ın yıllık 400 bin ton elma üretim kapasitesiyle Türkiye'deki elma üretiminin önemli bir bölümünü karşıladığını belirtti.

Karaman'ın, elma rekoltesinin, 6 milyonu bulan elma ağacı ve yeni dikilen binlerce elma fidanlarıyla ün yaptığını ifade eden Yılmaz, kentte üretilen elmaların önemli bir bölümünün de Ortadoğu, Afrika ve Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini söyledi.
REKOLTENİN BU YIL 100 BİN TON OLMASI BEKLENİYOR
Yılmaz, Karaman'da elma hasadının Temmuz ayının ikinci yarısında başladığını Kasım ayı sonuna kadar sürdüğünü vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Bu yıl henüz hasat başlamadı, ancak rekoltede geçen yıla göre önemli düşüşler var. 2008 yılında 200 bin ton olarak gerçekleşen üretim geçen yıl yüzde 100 artışla 400 bin tona ulaşmıştı. Bu yıl ise elma ağaçlarının çiçek açma zamanında meydana gelen don olayları, rekolteyi önemli oranda etkiledi. Erken ilkbahar donları nedeniyle rekolte yaklaşık yüzde 70-80 oranında düştü. Üretimin bu yıl 100 bin ton civarında olacağını tahmin ediyoruz. Buna karşılık don nedeniyle ağaçtaki ürün sayısı seyrekleştiği için kalite ciddi anlamda arttı. Yani bu yıl önceki yıllara oranla daha kaliteli elma yiyeceğiz.''
ELMA FİYATLARI BU YIL DAHA YÜKSEK OLACAK
Karaman Elma Üreticileri Birliği Başkanı Ali Pınarbaşı da rekoltenin düşük olmasının üreticiyi zarara uğrattığını dile getirdi. Karaman'da binden fazla kişinin elma üretiminden ekmek kazandığını anlatan Pınarbaşı, ''Geçen yıl rekolte iyi olduğu için elmaların büyük bölümü Ortadoğu başta olmak üzere, Afrika ve Avrupa'ya ihraç edilmişti. Bu yıl rekolte düştüğü için ihracat da bir miktar düşebilir'' dedi.
Pınarbaşı, geçen yıl elma fiyatlarının Karaman'da oldukça düşük seyrettiğini, toptan elmanın kilogram fiyatının 50 kuruşa kadar düştüğünü vurgulayarak, bu yıl rekoltenin düşmesiyle fiyatların daha yüksek olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.