Elektrik sektörünün birçok sorunu var

Elektrik sektörünün birçok sorunu var

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konya İl Temsilciği, Konyanın elektrik sektöründeki sorunlarını masaya yatırdı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Konya İl Temsilciği, Konya’nın elektrik sektöründeki sorunlarını masaya yatırdı. EMO Konya İl Temsilciliği 8 Haziran 2008 yılında hayatının kaybeden eski EMO Konya İl Temsilci Başkan Yardımcısı İsmail Hasırcı anısına dün İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi Konferans Salonu’nda 'Konya da Elektrik Sektörünün Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu panel düzenledi. Panele EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, Meram Elektrik Dağıtım AŞ (MEDAŞ) Genel Müdürü Önder Kazazoğlu, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi ve EMO Konya İl Temsilci Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Nurettin Çetinkaya ve EMO Ankara Şubesi Enerji Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Atay panelist olarak katıldı. Paneli EMO Konya İl Temsilcisi Kemal Başaran yönetti. Panel öncesinde konuşma yapan Kemal Başaran, Konya’nın elektrik sektöründeki sorunlarını masaya yatırmak için böyle bir panel düzenlediklerini söyledi. Konya'da elektrik üretim ve tüketimi konusunda da bilgi veren Başaran, "Konya ilinin kişi başına elektrik tüketimi Türkiye ortalamasında yüzde 35 ve gelişmiş ülkelerin ortalamasından yaklaşık 5 kat daha düşük. Konya elektrik üretimi konusunda çok zayıf. Konya'da yapılacak olan çalışma ve yatırımlarla elektrik üretimi ve iletimi konusunda ilerleme kat edecektir. Ülkemizin de buna ihtiyacı vardır. Elektrik enerjisini yönetenlerin ileriye dönük üretim, iletim, dağıtım ve tüketim konularında planlama hatası yapmamaları gerekir" dedi.

Elektrik enerjisinin ülkeler için hayati önem taşıdığını belirten Ramazan Pektaş da, oda olarak şehirlerin elektrik tüketimlerini kendi şehirlerindeki kaynaklarla sağlamaları gerektiğini belirtti.

'KONYA ELEKTİRİK ENERJİSİ ÜRETEMİYOR'

Elektrik sektöründe birçok sorunun bulunduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Nurettin Çetinkaya ise, "Ülkemizde üretilen elektrik enerjisine Konya'nın neredeyse hiç katkısı bulunmuyor. Ülkemizde elektrik enerjisi üretimi yerinde saymasına rağmen kullanım her yıl en az yüzde 8 artıyor. Enerjimizin yüzde 46'sını doğalgazdan sağlıyoruz. Ama maalesef doğalgaz ülkemizde üretilmiyor. Bu da ülkemizi dış ülkelere bağımlı hale getiriyor. Ülkemiz elindeki enerji kaynaklarını iyi değerlendirmesi gerekir" dedi. Elektrik faturalarındaki katkı paylarına da dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çetinkaya, "Elektrik faturalarından TRT için katkı parası alınıyor. TRT ile elektrik faturasının ne alakası var. İnsanlar TRT'ye vergi vermek zorunda değil. Vergi alınacaksa, bari TRT yoluyla alınmamalıdır. Ayrıca kayıp ve kaçak elektrikler içinde insanlardan para alınıyor. Bu çok yanlıştır. Öncelikle kayıp ve kaçak birbirinden ayrıştırılmalıdır. Kayıp olmaması mümkün değil. Elektrik kablolarından kayıp her zaman olur. Bunun önüne geçmek mümkün değil. Kaçaklara ise elektrik dağıtım şirketleri çözüm üretmeli. Bunu tüm insanlara yansıtmak yanlıştır" diye konuştu.

Konya'nın elektrik üretiminde çok geri olduğunu aktaran Mehmet Ali Atay da, ülkenin ve şehirlerin gelişmesi için enerjilerini kendilerinin üretmesi gerektiğini vurguladı.

MEDAŞ Genel Müdürü Önder Kazazoğlu ise, elektrik dağıtımına kendilerinin gelmesiyle hizmeti artırdıklarını ifade etti.

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.