Ekonomide tablo kötü

Ekonomide tablo kötü

İş dünyasında karşılıksız çek nedeniyle alacaklıların 27.3 milyar lirası battı. Halkın durumu daha vahim: Borçlar 424 milyara dayandı, 2.6 milyon kişi hacizde.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Tarkan Kadooğlu, ekonomi dünyasının karşılıksız ve protestolu çeklerle iflas erteleme konusunda Acil Eylem Planı hazırlanması çağrısında bulundu.

Tarkan Kadooğlu, konu ile ilgili açıklamasında, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri (KOBİ) rahatlatacak adımların atılması gerektiğini, aksi halde, KOBİ’lerde başlayacak sıkıntıların, ülke ekonomisini ve iş insanlarını kaosa sürükleyebileceğini belirtti.

Karşılıksız çek miktarında artış kaydedildiğine dikkati çeken Kadooğlu, şunları kaydetti: “Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’ler, ülkemizdeki ticari işletmelerin yüzde 90’ını oluştururken, istihdamın yüzde 78’ini karşılayarak sadece ekonomik kalkınmaya değil, toplumsal refah ve barışa da katkı sağlıyor. KOBİ’ler son 10 yılda Türkiye ekonomisindeki ağırlığını giderek arttırdı. Karşılıksız çek sayısındaki artış ve iflas erteleme uygulamasının kötüye kullanılmasına bir an önce ortak akılla çözüm bulunmalı. Yeni çıkartılacak İcra ve İflas Kanunu’nun hazırlık süreçlerinde, iş dünyasının kaygılarının dikkate alınması önem taşımaktadır.”

Piyasaya nakit gelmiyor

Son 4 yılda karşılıksız çek dolayısıyla tahsil edilemeyen para miktarının üç kat arttığını ifade eden Kadooğlu, 2011’de 8,5 milyar liranın karşılıksız çekten dolayı tahsil edilemediğini, 2015’de ise bu rakamın 27,3 milyar liraya ulaştığını belirtti. 

Finans sektörü ve bankaların süreci iyi yönetmesi gerektiğini belirten Kadooğlu, “Piyasalarda likidite oluşumunu sağlayacak tedbirlerin alınması lazım. Karşılıksız çek kesenlere getirilecek caydırıcı yaptırımlarla bir yere kadar gelirsiniz. Finans kurumlarının, denetleyici kurumların, hükümetin ve sivil toplumun acilen bir masa etrafında bir araya gelmesi gerekiyor. Buradan sorumluluğu bulunan paydaşlara sesleniyorum. Çek, protestolu senetler ve iflas erteleme konularında Acil Eylem Planı oluşturulmalı” değerlendirmesinde bulundu. Protestolu senetlerdeki artış hızının da yıllık yüzde 58’e ulaştığını aktaran Kadooğlu, ticaret hayatında sıkıntıya yol açan bir başka önemli meselenin de iflas erteleme olduğunu kaydetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.