Konya'da doğal gaz faturası çok yüksek gelecek! Tasarruf yöntemleri araştırılıyor

Konya'da doğal gaz faturası çok yüksek gelecek! Tasarruf yöntemleri araştırılıyor

Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 38 oranında zam geldi. Konya'da kullanım aynı olsa da faturalar artık daha kabarık gelecek. Hayat pahalılığı altında ezilen Konyalılar, kombiyi kısarak, tasarruf etmenin yollarını arayacak!

En düşük emekli maaşının 12 bin 500, asgari ücretin 17 bin TL olduğu günümüzde son 1 ay içinde hem elektriğe hem de doğal gaza yüzde 38 oranında zam geldi. Bu zamlar, Konyalıların tepkisine neden oldu. Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı altında ezilen, ay sonunu getirmekte zorlanan vatandaşlar, kara kara faturaları nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere; diğer kalem ürünlere yapılan zamlar kadar maaşlarda artışa gidilmemesi en çok eleştirilen konuların başında geliyor.

mustafa-dinc-1.jpg

ZAMLI TARİFE HAYATA GEÇİRİLDİ

BOTAŞ'ın internet sitesinde ağustosta geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifesi ile elektrik üretim amaçlı tarife tablosu yayımlandı. Buna göre, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı yüzde 38, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 arttı. Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı ile yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatında değişiklik olmadı. Zamlı tarife, 1 Ağustos itibarıyla hayata geçirildi.

gettyimages-613121204-scaled.jpg

SORUN MAAŞLARIN ZAMLAR ORANINDA ARTMAMASI!

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, hükümetin zam konusunda gaza bastığını ifade etti. Pandemi sonrası elektrik ve doğal gazda yapılan sübvansenin yavaş yavaş ortadan kalktığını dile getiren Dinç, hem elektrikte hem de doğal gazda indirimlerin yapıldığını, şimdi o indirimlerin yerini zamların aldığını söyledi. Haziran ayında elektriğe, şimdi de doğal gaza yüzde 38 oranında zam yapıldığını belirten Başkan Dinç, “Ekonomik zorluklardan dolayı pandemide indirime gidilmişti. Bugün elektrik ve doğal gazda fiyatların artmasını normale dönüş olarak kabul etmek gerekiyor ama vatandaşın maaşına aynı oranda zam yapılmadı. Sorun burada. Asgari ücrette artışa gidilmedi. Memur ve emekliye zam verildi. Bu zamlar da fiyat artışları oranında olmadı. Birçok firma, zorunlu olmadığı halde çalışanlarına ara zam yaptı. Bugün enflasyona bağlı her ürünün fiyatında artış var. Mevcut şartları korumak gerekir” dedi.

1569331156-234669.jpg

FATURANIN ÖDENMESİ KOLAY OLMAYACAK

Konya'da 15 bin liranın altında kiralık konutun kalmadığının altını çizen Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, “Önümüz kış. Harcamalar artacak” şeklinde konuştu. “Düşük maaş alan kesimlerin mutlaka korunması gerekir” diyen Başkan Dinç, daha sonra şunları kaydetti: “Sobalı evde oturanlar odun, kömür alacak. Kışlık ihtiyaçların giderilmesi için alışveriş yapılacak. Okul masrafları var. Elektrik zamlandı. Mutfak hariç doğal gaz aslında dönemsel ihtiyaç. Masrafın çok olduğu dönemlerde doğal gaz kullanılıyor. Vatandaşın doğal gazdan kopuşunu engellemek gerekir. Geçen kış tam bir kış yaşanmadığı için faturalar kabarık gelmedi. Kış bu, ne olacağı bilinmez. Özel bir fiyat uygulanmalı ve dar gelirliler için doğal gazda sübvanseye gidilmeli. Vatandaşa kaynak sağlamak gerekir. Faturaların ödenmesi gerçekten kolay olmayacak.”

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum