Abdullah Kaya

Abdullah Kaya

Eğitim, hibe ve desteklerle ilgili anket

Eğitim, hibe ve desteklerle ilgili anket

Merkez meram ziraat odasının üyelerine 2018 sonuna kadar eğitimler devam ediyor. 16 kadar ziraat mühendisi arkadaşımızla eğitim çalışmalarını yürütürken bilginin biran önce çiftçiye ulaşması için,fedakarlığı esirgemeyen, büyük  emeği geçen başta  Meram Halk Eğitim Müdürü Hayri Ekrem Erözlü hocama, Mustafa Bilgen hocama, Kurum bünyesinde çalışan tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Eğitimler esnasında yapmış olduğumuz mini ankette çarpıcı sonuçların ortaya çıkması bu haftaki köşemizin konusunu teşkil etmektedir.

572 kişi ile kırsalda yaptığımız ankette,

Yaş oranları şu şekilde oluşmuştur. Yüzde 32'si 20-30 yaş arası,yüzde 26'sı 30-40 yaş arası, yüzde 42'si 40 yaş üzerindedir.

Eğitim seviyesi ise yüzde 1'i lisans mezunu yüzde 85'i ilkokul mezunu,

Çalışma alanlarını sorduğumuzda yüzde 76'sı çiftçi, yüzde 11 serbest, yüzde 10'u maaşlı çalışan, yüzde 3'ü ise hiçbir işi olmayan,

Çiftçilikle uğraşanlar ise, yüzde 22'si hayvancılıkla, yüzde 13'ü tarımla, yüzde 65'i ise hem hayvancılık hemde tarımla ikisini bir yapmaktadır.

Bu eğitimlerden memnun musunuz sorusunun cevabı ise yüzde 98 oranında evet çıkması,devamlı, gerek yazılarımda gerek seminerlerimizde yerinde eğitimin olmasının,eğitimleri çiftçinin ayağına giderek hem eğitim vermenin,hem de bu eğitim neticesin de de M.E.B onaylı sertifika alması yönünde başarılı olacağını, savunduğumuz  tezimizi kahir  ekseriyetle  faydalarını bu anketle  göstermiş birkez daha haklılığımız ortaya çıkmıştır.Şimdiye kadar yapılan, gerek resmi kurumlar veya bu işin uzmanları ile verilen veya verilecek eğitimlerin kısa sürmesi,sonuca tesir noktasında kifayet etmemektedir. Çünkü eğitim günlerce sürmesi,bilmediğini sorması,eğitimin sadece konusu ile alakasıyla beraber diğer konulara değinilmesi kırsalda üreticilerin ufkunu daha da açmış,bilinçlenmesine sebep olmuştur.

Merkez meram ziraat odasının bu eğitim projesin de  büyük başarı sağladığını yüzde 98'lik eğitim memnuniyeti ile ortaya çıkmaktadır.

Gıda Tarım Hayvancılık bakanlığının destek ve hibelerinden yüzde 78' inin haberinin olmadığını,sadece küpe,mazot gübre desteğini aldıklarını, ifade ettiler.

**

Bir başka önemli sorumuz ise;

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)'yı biliyormusunuz diye sorduğumuzda, yüzde 94 oranında tanımadığını  ne olduğunu bilmediği ortaya çıkmıştır.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteklerini bilseniz,haberiniz olsa proje karşılığı, istifa de etmek ister misiniz sorusunun cevabı ise yüzde 90 oranında evet çıkması hibe ve destekler noktasında yeterli bilginin olmayışı gerçekten üzücü olmuştur. Gerek şahsım ve gerekse arkadaşlarımız Konuların büyük bir çoğunluğunda hibe ve desteklerle ilgili hangi hibe ve desteğin nerede nasıl ne şekilde alınacağını detaylı izahat yaparak,açığın büyük bir oranda kapatılarak üreticilerimizin bilinçlenmesini sağlamıştır.

Umarım kurumlar yerinde eğitimin daha başarılı olduğunu anlaması,Tarımda daha  ileriye gidebilmesi için eğitimin olmazsa olmaz olduğunu ve bu  eğitimlerin yapılmasında Meram ziraat odası gibi hareket edilmesi gerekmektedir.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Kaya Arşivi