Ebedi Bir hayat İçin Gayret Yok, Hayret!
Biz yeri, göğü ve arasındakileri oyun olsun diye yaratmadık. Eğer bir eğlence edinmek isteseydik, onu kendi katımızdan edinirdik. Yapacak olsaydık böyle yapardık. (Enbiyâ Suresi 16- 17)
Kâinatın yaratılışına baktığımız zaman eşsiz bir düzen ve uyum içerisinde yaratılmış olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu yaratılışın mükemmel olmasının ardında elbette Allah’ın kudretinin bir yansıması olduğu çok açıktır. Peki, bu mükemmel varoluşun nedeni nedir?
Dünyanın her hangi bir noktasını, tabiatı, yerleri, gökleri, denizleri gözlemlediğimiz ve tefekkür ettiğimiz zaman şu gerçek ortaya çıkmaktadır. Bu mükemmel uyum bize bu dünya hayatının asla oyun veya eğlence için yaratılmadığını göstermektedir. Akıl nimeti ile yoğrulan düşüncelerimiz nihayetinde şu gerçeği haykırmaktadır: Allah vardır ve birdir. Ondan başka asla bir ilah yoktur ve olamaz. Her şeyi bir uyum içerisinde var eden odur. Bu dünyanın yaratılış amacı ise iyinin ve güzelin, doğrunun ve eğrinin, hak ile batılın, mü’min ile kâfirin yani inanan ile inanmayanın ortaya çıkması içindir. Bu dünyanın var olmasında tesadüfü savunanların kaçırdıkları nokta budur. Hiçbir şey boş yere yaratılmamıştır, bu gerçek ise Sâd Suresi 27.Ayeti Kerimede şu şekilde açıklanmaktadır : “Göğü, yeri ve ikisinin arasında bulunanları boşuna yaratmadık. Bunun boşuna olduğu, inkâr edenlerin sanısıdır. Vay ateşe uğrayacak inkârcıların haline!”
Bu gerçekleri ifade ettikten sonra kendi yaşam tarzımızı gözden geçirmemiz yerinde olacaktır. Uğraştığımız işler, yapıp ettiğimiz ameller, günümüzü veya vaktimizi harcadığımız her ne ise onu şimdi tekrar bir daha gözden geçirelim. Vaktimizi “boş” işlerle mi harcıyoruz? Bize verilen bu zamanın kıymetini biliyor muyuz? Yönümüz, istikametimiz menzilimiz nereye? Oyun ve eğlence ile dolu bir ömrün hesabı nasıl verilir? Bu sorular çıkmazı içerisinde bocalıyorsak, hemen durup düşünmenin ve istikametimizi yeniden belirlemenin vaktinin geldiği çok açıktır. Necip Fazıl Kısakürek’in şu beyitleri dünya hayatına sımsıkı sarılmanın uyarısı niteliğindedir.
Üç günlük dünya için gayret üstüne gayret
Ebedi bir hayat için gayret yok, hayret!
Selam, dua ve muhabbetlerimle…
Bayram MİROĞLU