Düzensiz göçün önüne geçilmeli

Düzensiz göçün önüne geçilmeli

Türkiye'nin Afganistan meselesinde Suriye'deki hataya düşmemesi ve iletişime açık olması gerektiğini söyleyen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, “Düzensiz göçün önüne geçmeliyiz" dedi

Afganistan'da Taliban 20 yıl sonra başkent Kabil'i ele geçirdi. Taliban güçlerinin kentin dış mahallerine girmesi üzerine Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeyi terk etti. Hiçbir direnişle karşılaşmadan kent merkezine giren Taliban, Başkanlık Sarayı'nın kontrolünü de ele geçirdi. Kabil Havalimanı'nda büyük bir yoğunluk yaşandı. Bu gelişmelerin ardından 'Türkiye'de de yeni bir göç dalgası mı yaşanacak' endişeleri arttı. 
TÜRKİYE GELİŞMELERE İDEOLOJİK DEĞİL, AKILLA YAKLAŞMALI
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı / Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Kaya, Afganistan'da yaşanan gelişmelerin ardından gazetemizin sorularını yanıtladı. Taliban'ın Afganistan'ın büyük bir bölümünü ele geçirmesinin herkes tarafından tahmin edilen, beklenen bir gelişme olduğunu dile getiren Kaya, “Beklenen bir gelişmeydi. Sadece süreç biraz öne çekildi” dedi.  Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanının güvenliği için, Türkiye'nin hem ABD hem Taliban'la görüşmeleri sürerken yaşanan bu gelişmenin, görüşmeleri boşa düşürdüğünü aktaran Kaya, “Türkiye'nin bölgede varlığını devam ettirmesi için yeni formüller bulması gerekir. İran gelişmeleri yakından takip ediyor. ABD, Çin Taliban'ı muhatap aldı. Türkiye'nin de bölge barışına ve Afganistan'ın geleceğine katkı sağlamak adına ideolojik bir yaklaşım yerine daha makul bir yaklaşım sergilemesi şarttır. Bu dakikadan sonra yaşanacak her gelişmenin Afgan halkının huzuruna, barışına ve refahına katkı sağlamasını temenni ediyoruz. Çatışma ortamının bir an evvel son bulması şart. Bölgede huzursuzluk yıllarca devam ediyor. Halkın geleceğe güvenle bakma noktasındaki derin endişeleri sürekli artıyor. 1996-2001 yılları arasında Taliban yine iş başındaydı. O dönemde kimi yanlışlara imza atıldı. Bu yanlışlarla birlikte o sürecin başarılı bir dönem olmadığını görüyoruz. O yıllar arasındaki dönemden, hatalardan ve yanlışlardan ders çıkarılmasını bekliyoruz. Biz, doğrusu Taliban tarafından bugün yapılan açıklamaları itidalli, dengeli ve yeterli bulmadık. Daha kurumsal bir açıklamaya imza atılmalı ve dünyaya öyle mesaj verilmeli. Tekrar ifade etmekte fayda görüyorum. Bölgedeki ana hedef, mutlaka barış ve huzuru korumak olmalıdır” dedi. 
“BÜTÜN PEŞTUNLARA TALİBAN DEMEK YANLIŞ”
“ABD ile Taliban arasında yürüyen bir sürecin olduğu herkes tarafından biliniyor” diyen Kaya, daha sonra şunları söyledi: “Taliban'ın Afganistan'da ilerlemesi farklı söylemlere neden oldu. Afgan ordusunun direnç göstermediği üzerinden iddialar dile getirildi. ABD ile Taliban arasında anlaşma yapıldığı için Taliban'ın Afganistan'da kolay ilerlediği söylemleri ifade edildi.  Biz, 'Afgan halkı' derken milli açıdan kendilerini tarif eden etnik kimliklerden bahsetmiyoruz. Etnik kimlikleri öne çıkaran, toplumda bu şekilde yaşamaya çalışan insanlardan bahsediyoruz. Taliban Peştunlardan oluşuyor. Bütün peştunlar Taliban demek de doğru değil. İşin bu tarafı da var. Yaşanan tüm gelişmeler Afganistan'ın iç dinamiklerinden kaynaklanıyor.” 

4-31.jpg4-31-001.jpg
TÜRKİYE YENİ BİR GÖÇ DALGASINI KALDIRAMAZ! 
Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağını da belirten Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı / Dış İlişkiler Başkanı Mustafa Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, düzensiz göçün önüne geçecek somut adımları derhal atmalıdır. 2 bin 400 kilometrelik mesafeyi geçip, insanların Türkiye'ye gelmesi konusu, ülkemiz için büyük tehdit olabilir. Herkesin can korkusu ve ekonomik gerekçelerle Türkiye'ye gelme girişimi, hayatın olağan akışına ters. Bu gibi kritik süreçlerde farklı amaçlarla Türkiye'ye gelenler de olacak. Bu konuda sistemli ve öngörülebilir ve sonucunda da yürütülecek bir ortamı sağlamak lazım. 3 milyona yakın insandan bahsediliyor. 5-6 milyon insanın bugün Afganistan'dan göç etmek için hazırlık içinde olduğu dile getiriliyor. Bunlar nereye gidecekler? Avrupa ülkelerinin politikaları belli. Pakistan'da milyonlarca mülteci var. Ya İran'a ya da Türkiye'ye gelmek isteyecek bu insanlar. Biz, bu konuda endişe taşıyoruz. Yeni bir göç dalgası Türkiye için büyük tehdit olur.” 
UMARIZ TÜRKİYE SURİYE'DEKİ HATAYA AFGANİSTAN'DA DA DÜŞMEZ!
Türkiye'nin Afganistan meselesinde, Suriye'de düştüğü hataya düşmemesi gerektiğini de belirten 
Kaya, acilen göçmen baskısının durdurulmasına işaret etti. ABD-Türkiye ilişkisinin Afganistan'daki olaylardan sonra nereye evrileceği konusunda net bir tablonun olmadığının altını çizen Kaya, “İlk etapta yapılacak olan dediğimiz gibi göçmen baskısının durdurulmasıdır. ABD'nin bölgeye bakışı ne, ne yapmak istiyor, ona bir bakılması gerekir. Türkiye'nin olaya gerçekçi bakması şart. Taliban ile iletişim kurma sürecinde Türkiye'nin 'Ben görüşmem' demek gibi bir lüksü yok. İdeolojik bakış açısını bir kenara bırakmalıyız. Akl-ı selim hareket edilmeli. Bölge gerçeklerini bilmeliyiz. Esad'ın yaptıklarını bilmeyen var mı? Saadet Partisi bunu öngörmeyecek kadar siyasi yetkinlikten mahrum mu? Bugünleri görerek, Saadet Partisi o dönem Suriye'ye gitti. Suriye krizinin başında mı süreç daha yönetilebilinirdi yoksa bugün mü? O zaman ölen insan sayısı bu kadar fazla değildi. Göç engellenebilirdi. Komşu ülkelerle işbirliği daha da geliştirilebilinirdi. Bugün istiyoruz ki Afganistan'da da aynı hataya düşmeyelim” şeklinde konuştu.
 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.