Düşürülen Malezya Uçağı Raporu Açıklandı; Birden Fazla Dış Darbe Var

Düşürülen Malezya Uçağı Raporu Açıklandı; Birden Fazla Dış Darbe Var

Hollandalı uzmanlar, 17 Temmuz’da 298 kişinin hayatını kaybettiği Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarına ait uçağın Ukrayna’nın doğusunda milis güçlerin bulunduğu alanda düşürülmesi ile ilgili ön raporu açıkladı....

Hollandalı uzmanlar, 17 Temmuz’da 298 kişinin hayatını kaybettiği Amsterdam - Kuala Lumpur seferini yapan Malezya Havayollarına ait uçağın Ukrayna’nın doğusunda milis güçlerin bulunduğu alanda düşürülmesi ile ilgili ön raporu açıkladı.

Herhangi bir pilotaj hatası ya da teknik sorunun görülmediği kazaya dışarıdan birden fazla yüksek enerji içeren darbenin yapıldığı, uçağın düşmeden önce parçalara ayrıldığı tespit edildi. Açıklanan raporda uçağın kim tarafından ve ne şekilde düşürüldüğüne dair bilgi verilmedi.

Rusya Uçak Savunma Müzesi Başkanı Yuri Knutov, RBK’ya yaptığı değerlendirmede bu şekilde bir tanımlamanın uçağın BUK füzeleri ile vurulmasına işaret olabileceğini söyledi. BUK füzelerini kimin kullandığını tespit etmek ise neredeyse imkansız. Kiev, uçağın ayrılıkçı milis güçler tarafından vurulduğunu iddia ederken, milis güçler ise Ukrayna ordusunun vurduğunu savunuyor.

Raporda, “Enkazdan elde edilen parçalar üzerinde yapılan ilk incelemelere göre dışarıdan birçok yüksek enerji içeren cismin uçağa çarptığı görülüyor… Büyük bir olasılıkla bu hasar uçağın yapısal bütünlüğünü ve uçuş güvenliğine zarar verdi.” bilgisi yer aldı.

Uzmanlara göre kaza ile ilgili ek incelemelerin yapılması gerekiyor. Düşüş gerekçesi ile ilgili son raporun bir yıl içinde ancak tamamlanması bekleniyor.

Raporda milis güçlerin bulduğu ve Malezya’ya teslim ettiği uçağın kara kutularında herhangi bir manipülasyon girişiminin olmadığı da belirtildi. 30 dakikalık ses kaydında kabin görevlilerinin olağan konuşmalarının bulunduğu, sıra dışı bir konuşmanın tespit edilmediği vurgulandı. Kara kutu ile ilgili de ek incelemeler sürecek.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia) Başkan Yardımcısı Oleg Storçevoy’a göre ise açıklanan ön rapor uzun ve detaylı bir çalışmanın başlangıcı niteliğinde. Rus televizyonuna raporu değerlendiren Storçevoy, çok zaman kaybedildiğini, radar verileri olmadan kaza nedeni ile ilgili kesin bir sonuç almanın zorluğuna dikkat çekti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.