Dünya Alimleri İstanbul’da 'İçtihad Ve Kıyası' Konuştu

Dünya Alimleri İstanbul’da 'İçtihad Ve Kıyası' Konuştu

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği 'İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas' konulu uluslar arası sempozyuma , 90'a yakın ülkeden çok sayıda din adamı ve akademisyenler iştirak ediyor.Bu sabah İstanbul Kongre Merkezi'nde...

Yeni Ümit ve Hira dergilerinin ortaklaşa düzenlediği 'İslam Dininin Zenginliği İçtihad ve Kıyas' konulu uluslar arası sempozyuma , 90'a yakın ülkeden çok sayıda din adamı ve akademisyenler iştirak ediyor.

Bu sabah İstanbul Kongre Merkezi'nde Kur’an-ı Kerim tilaveti ve açılış konuşmalarıyla başlayan sempozyum, öğleden sonra oturumlarla devem ediyor.

Sempozyumun konuşmacı ve katılımcıları arasında; Prof. Dr. Hasan Mekki, Ürdün Müftüsü Prof. Dr. Abdülkerim El-Hasavne, Prof. Dr. Muhammed Şitavi , Prof. Dr. Şefik Samim gibi İslam dünyasından tanınan birçok din adamı ve akademisyen yer alıyor.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Hira Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nevzat Savaş, dergilerinin son sayısında İçtihad ve Kıyas temasını işlediklerini dile getirdi. Savaş, yeni bir atılım olarak da Hira adı altında yeni bir televizyon kanalına imza atıkların ifade etti. Savaş, Hira dergisinin Peygamberimize(sav) ilk vahyinin geldiği Hira mağarası ruhuyla dünyaya yavaş yavaş yayılmaya çalıştığını dile getirdi. Savaş,”Tarihin tozlu sayfalarına baktığımız zaman alimlerin ve ulemanın hakiki manada tarih yazdıklarının görmekteyiz. Onlar hiçbir zaman toplumda bir kenarına çekilip olayları seyretmemişlerdir. Tarihi yazan, tarihi çizen kişiler her zaman fikir yoğunluğu içerisinde olan kişilerdir. Alimler bizlere yol haritalarını çizen kişiler olmuştur." ifadesini kullandı.

Uluslararası Afrika Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Hasan Mekki ise “Türkiye’de 70 yıl önce ezan ve Kur’an-ı Kerim okumak yasaktı. Ancak günümüzde Hizmet Hareketi’nin vesilesi ile ve diğer İslami hareketlerin girişimleriyle görüyoruz ki bu ülke bir değişim geçirdi. " dedi. Tünelin sonunda bir ışık gördüklerini ifade eden Mekki, " Bu ışık vesilesi ile Müslümanlar yine bir araya gelecektir. Herkes problemlerini atacak ve herkes bir yenilik geçirecektir. İslamın nuru tekrar göklere yükselecek. “ şeklinde konuştu.

"KARANLIK BULUTLAR EBEDİ KALMAYACAKTIR"

Fas'tan sempozyuma katılan Toplum Araştırmaları Direktörü Semir Budinar, Müslümanların içerisinde bulunduğu sıkıntılardan kurtulması için, değişik yollar ve yöntemleri araştırdıklarını belirtti. Budinar, " İslam alemi büyük sıkıntılar içerisindedir. Fakat, şunu da söylemek gerekir ki semada bulunan karanlık bulutlar ebedi olarak kalamayacaktır. Sıkıntılar, problemler hiç biz zaman daimi olmayacaktır. ” dedi.

İslam dünyasının sıkıntı içerisinde olduğunu vurgulayan Ürdün Müftüsü Prof. Dr. Abdülkerim El-Hasavne de, " İslam dünyasındaki sıkıntılar insanların, Peygamberlerin mesajlarından uzak durmasından kaynaklanmaktadır. Krizlerden ve problemlerden çıkmanın tek yolu, tekrar dine dönmektir. Bu da ancak alimler yoluyla, alimlerin metotlarını takip etmekle olur. Sıkıntılar ,bu gibi konferansları düzenlemekle aşılır. " ifadelerini kullandı.

Cezayir’den sempozyuma katılan Cezayir İslam Âlimler Birliği Başkanı Prof. Dr. Abdurezzak Gassum, konferansın önemine vurgu yaptı. Gassum şöyle konuştu: “Bu gençler konferansı en güzel şekilde düzenlediler. En güzel şekilde ortaya bir metot koydular. Bu İslam’ın onlara verdiği bir edeptir. Onlar İslam’dan aldıkları ahlakla güzel hizmetler yapmaktadırlar. İnsanlar ile güzel ve sıcak ilişkiler kurmaktadırlar. "

Tunus’lu Prof. Dr. Muhammed Şitavi ise konuşmasında toplumun karşılaştığı sorunların ancak, dinin tam anlamıyla anlaşılmasıyla aşılabileceğini ifade etti. Şitavi, “ Biz bugün sizlere geldik. Hilafet topraklarına doğru yöneldik. Bizler sizlere Tunus’tan geldik. Zeytuna bölgesinden geldik. Zeytuna İbn-i Haldun’un, Muhammed Aşurun, Hayrettin Paşa’nın bölgesi. Bizler bugün sizlerle buluşmaya, sizin çabalarınız ve gayretleriniz görmeye geldik. Elimizden gelen yardımı yapmaya geldik. “ dedi.

Afganistan Dini Kurumlar Başkanı Prof. Dr. Şefik Samim ise öncelikle Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin selamlarını iletti. Afgan halkı olarak Türkiye ile iftihar ettiklerini belirten Samim, " Afganistan’daki Türk okulları sayısı 35’e ulaştı. Her yıl 3 bin 500 mezun veriyor. Mezun olan öğrencilerin önemli bir kısmı üniversitelere yerleşiyor. " ifadelerini kullandı.

Sempozyum; yarın yapılacak ‘Temellendirme ve Pratiğe Etme Bakımından İçtihad’, ‘Kıyas, İçtihad ve Fetva’, ve ‘Günümüzde İçtihad’ oturumuyla son bulacak.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.