'Dövizle Kredi' Mağdurları, Açlık Eylemine Başladı

'Dövizle Kredi' Mağdurları, Açlık Eylemine Başladı

Ev sahibi olmak için bankalardan kredi çeken, ancak kredilerin Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden yapılandırılmasıyla zorda kalan 400 mağdur, BDDK önünde açlık eylemi başlattı. İstanbul'daki şube önünde toplanan mağdurlar, yaşanması...

Ev sahibi olmak için bankalardan kredi çeken, ancak kredilerin Japon Yeni ve İsviçre Frangı üzerinden yapılandırılmasıyla zorda kalan 400 mağdur, BDDK önünde açlık eylemi başlattı. İstanbul'daki şube önünde toplanan mağdurlar, yaşanması muhtemel sağlık sorunları karşısında sorumlunun bankalar ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu olacağını belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Gayrettepe'de bulunan şubesi önünde toplanan mağdurlar, hem oturma eylemi yaptı, hem de açlık grevine başladı. 'Her canlı ölümü tadacaktır', 'Siz bizi yaşarken öldürdünüz', 'Bankalar en son donumuz kaldı, onu da siz almadan biz getirdik' yazılı pankartlar açan mağdurlar ve yakınları, 2006 ile 2008 yılları arasında konut kredisi için bankalara başvurduklarını ancak bankaların yönlendirmeleriyle Türk lirası yerine dövize endeksli Japon Yeni ve İsviçre Frangı kullanarak mağdur edildiklerini söyledi.

Mağdurlar adına konuşan Alper Dipi, döviz mağdurları olarak oturma eylemi yapmaya başladıklarını ve mağduriyetleri giderilinceye kadar eyleme devam edeceklerini belirtti. Bazı mağdurların oturma eylemi ile birlikte açlık eylemi de yapacaklarını kaydeden Dipi, ev almak için döviz kredisiyle vade uzatan mağdurların zorda kaldığını, Bankalar Birliği'nin tavsiye kararına rağmen bu bankaların keyfi uygulamalarla bu tavsiye kararını yerine getirmediğini anlattı. Dipi, "İlgili tavsiye kararı gereği yaklaşık 3 bin mağdurdan 2 bin 600'ünün yapılandırılması bitti. Geriye kalan 400 mağdur TC vatandaşı değil midir? Neden yapılmıyor? TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Recai Berber'e soruyoruz; herkese yapılan bize neden yapılmıyor? ifadelerini kullandı.

Eylemleri sırasında olası olumsuzluklar ve sağlık sorunları yaşanması durumunda sorumluluğun ilgili bankalarda ve Recep Berber'de olduğunu ifade eden Dipi, "Ben 175 bin TL kredi çektim. 6 yıl geçti, 244 bin lira para ödedim. Bugün kredimi kapatmak istediğimde banka benden 200 bin TL para istiyor. Yaklaşık 450 bin TL ödeme yapacağım şu anda. Aldığım evin değeri 300 bin TL etmiyor. Bunlar yüzünden ciddi sağlık sorunu yaşayan, boşanan, intiharın eşiğine gelen hatta intihar etmiş mağdur bile var." şeklinde konuştu.

400 mağdur ile ilgili düzenlemenin sürüncemede bırakıldığını kaydeden Dipi, "Biz bu işin bir an önce bitirilmesini istiyoruz. Biz devlet yardımı değil, kur riskinin ortadan kaldırılarak ödediğimiz paraların ana paradan düşülerek yapılandırılmasını istiyoruz." dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.