Döviz ve altında yükseliş sürüyor

Döviz ve altında yükseliş sürüyor

Döviz ve altında yükseliş devam ediyor. Altın her geçen gün rekor üstüne rekor kırıyor. Dolar da Nisan 2009'dan bu yana en yüksek fiyatı gördü. Avro ise TL karşısındaki en yüksek fiyatı buldu

 Doç. Dr. Doğan Uysal, altının daha da yükseleceğini söyledi
Dünyada meydana gelen ekonomik dalgalanmalar piyasaları olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ortadoğu'daki halk ayaklanmalarıyla yükselişe geçen altında da yükselişini devam ettirerek tarihin en yüksek fiyatına ulaşmış durumda. Birçok ülkede ekonominin çökmesi dünyada yeni bir krizin habercisi olarak yorumlanıyor. Dünyada yaşanan bu olumsuz durumdan dolayı Türkiye ekonomisi de nasibini almış durumda. Avro TL karşısında tarihinin en yüksek seviyelerinde bulunurken, dolar ise Nisan 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerini ulaştı. Döviz piyasasında dolar, avro ve altının fiyatı gün içinde fiyatı sürekli değişiyor. Piyasadaki gelişmeleri değerlendiren Selçuk Üniversitesi (SÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğan Uysal, piyasaların dünyadaki gelişmelerden dolayı etkilendiğini söyledi. Türkiye ekonomisinin dünyadaki birçok ülkenin ekonomisine göre daha iyi durumda olduğunu belirten Doç. Dr. Uysal, "Ülkemizin piyasa durumu, Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi birçok ülkeden iyi durumda. Bunun sebebi ise siyasi istikrardan dolayı kaynaklanıyor. Ülkelerin ekonomisi siyasi istikrarla doğrudan orantılı. Ülkelerde hükümete gelen her iktidar kendi ekonomi politikasını uygular. Türkiye'de son 3 iktidarda aynı parti olduğu için ekonomi piyasamız çok değişmedi. Bu durumda yaşanan ekonomik krizlerde ve dalgalanmalarda ülkemizin çok sorun yaşamamasını sağladı" diye konuştu.
'CARİ AÇIĞA ÇÖZÜM ÜRETİLMELİ'
Dünyada beklenen ekonomik krizin Türkiye'yi fazla etkilemeyeceğini aktaran Doç. Dr. Uysal, "Ülkemizin şu an tek kısıntısı cari açığının fazla olması. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Herkesin bildiği gibi dünya genelinde 2008-2009 yılında yaşanan kriz ülkemizi fazla etkilemedi. Dünyada beklenen krizde de ülkemizin fazla etkilenmeden kurtulacağını tahmin ediyorum. Tabi bunu böyle görerek önlem almamak yanlış olur" dedi. Altın, dolar ve avroda yaşanan yükseliş hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Doğan Uysal, "Piyasalarda altın, dolar ve avronun sürekli yükselmesi sadece ülkemizin içinde bulunduğu durumla ilgili değil. Altın dünya genelinde çok önemli bir maden. Dünyada yaşanan olumsuz durumlar piyasaları alt üst ediyor. Bu yaşanan durumu iyi analiz edilmesi gerekiyor. Ülke içinde ekonomimizin hareketli olması gerekiyor. Piyasalar durgun olursa durum daha kötü olur. Ben özellikle altında yükselişin devam edeceğini tahmin ediyorum" ifadelerin kullandı.
ALTIN HER GEÇEN GÜN REKOR KIRMAYA DEVAM EDİYOR
Tarihinde hiç bu kadar değerli olmayan altın her geçen gün rekor kırmaya devam ediyor. Türk halkının yatırım gücü olan altın yatırımcısına para kazandırmaya devam ediyor. Altın piyasası hakkında bilgi veren Odacı Döviz çalışanlarından Nuri Odacı ise, "Altın yükselmesi piyasaları çok olumsuz etkiliyor. Piyasada şu an durgunluk hakim. İnsanlar ne altın alabiliyor ne de ellerindeki altını bozduruyor. Ama buna karşın parası olan insanlar yatırım için küçük oranlarda da olsa altın alıyor. Benim tahminim altın yatırımcısına para kazandırmaya devam edecek. Yıl sonuna kadar altın değerleri daha yüksek oranlara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Biz bu yılın başlarında altının bu derece yükseleceğini tahmin ediyorduk. Beklentiler boş çıkmadı" ifadelerini kullandı.
'DÜĞÜNLERDE ALTIN TAKMA DÖNEMİ BİTİYOR'
Düğünlerin vazgeçilmez takısı altın takma kültürünün çok azaldığını da dile getiren Nuri Odacı, sözlerini şöyle tamamladı: "İnsanlar geçmiş yıllarda düğünlerde hep altın takarlardı. Ama altının çok pahalı olması bu kültürü bitirecek gibi. İnsanlar artık gram altın alıyorlar. Bir Cumhuriyet altını 600 TL'ye yaklaştı. Neredeyse bir asgari ücret fiyatında. Ayrıca yurtdışından Konya'ya gelen gurbetçiler yazları altın alarak hediye ederlerdi. Bu da bitme noktasına gelmiş durumda. Biz piyasaların hareketli olmasını bekliyoruz. Altının fiyatı dakikası dakikasını tutmuyor. Önceki gün çeyrek altın 142 TL'ydi bugün 146 TL oldu."
MUSTAFA AKÇA
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.