Döviz ve altın yükselişte

Döviz ve altın yükselişte

Başta Yunanistan olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde etkili olan ekonomik kriz nedeniyle dolar; düğün sezonunun açılması ve gurbetçilerin yurda dönmesi ile de altın fiyatları artışa geçti

Özellikle son birkaç yılda Avrupa ülkelerinde iyiden iyiye etkisini gösteren ekonomik kriz, komşumuz Yunanistan’da daha ciddi boyutlara ulaştı. Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz her geçen gün büyürken, bu kriz diğer Avrupa ülkelerinde de etkisini göstermeye başladı. Döviz ve altın fiyatlarındaki yükselişe dikkat çeken döviz ve altın yorumcuları, AB üyesi ülkelerinde kriz devam ettiği sürece doların yükseleceğini, dolara bağlı olarak altının da yükseleceğini, diğer taraftan AB’nin ortak para birimi olan euronun ise değer kaybedeceğini söylüyor.

DOLAR, 1,70 TL’Yİ GÖREBİLİR

Döviz kurlarındaki artışın temelde Avrupa Birliği üyesi ülkelerde yaşanan ekonomik krize bağlı olduğunu söyleyen Menekşe Döviz ve Altın’ın sahibi Mustafa Menekşe, ekonomik krizin bu şekilde devam etmesi halinde doların 2011 yılı içerisinde 1,70 TL’ye kadar yükselebileceğinin beklendiğini bildirdi. Doların şimdi de bir yükseliş eğilimi içerisinde olduğunu belirten Mustafa Menekşe, “1,35 TL’ye kadar düştüğünü gördüğümüz dolar, şimdilerde 1,65 TL civarlarında alıcı buluyor. Fakat borsadaki yorumcular, Avrupa’yı etkisi altına alan krizin bu şekilde devam etmesi halinde 2011 yılı içerisinde doları 1,70 TL’ye kadar çıkabileceğini söylüyor. Bunun karşılığında Avrupa’nın ortak para birimi olan euronun ise değer kaybedeceği söyleniyor. Dolara bağlı olarak altının onsu da her geçen gün yükseliyor. Bazı yorumcular, piyasanın bu şekilde devam etmesi haline şimdilerde 77 TL civarında olan altının gram fiyatının 100 TL’yi bulabileceğini söylüyor” ifadelerini kullandı.

Dolar ve eurodaki dalgalanmaların yatırımcıları zarara uğratabileceğine dikkat çeken Mustafa Menekşe, “Bizim yatırımcılara tavsiyemiz, özellikle bu dönemde uzun vadede zarara uğramamak için yatırımların dövize değil, altına yapılması yönündedir. Çünkü altın uzun vadede her zaman kazandırır. Dolar ve euro için bunları söylemek mümkün değildir. En küçük bir siyasi ve ekonomik gelişme bütün beklentileri alt üst edebilmektedir” diye konuştu.

ALTIN, SAVAŞLARDAN BESLENİYOR

Dövizdeki artış karşısında altın da sabit durmuyor. Altın fiyatları da sürekli yükseliş eğilimi içerisinde. Altın fiyatlarındaki artışla ilgili değerlendirme yapan Sarraf Selman sahibi Ali İhsan Uyan da, global dünyada yaşanan savaşların ve kötüye giden ekonominin altın fiyatlarına çok büyük etkisi olduğunu belirtti. Altının güvenli bir liman olduğunu ve hiçbir zaman yatırımcıları yanıltmadığını ifade eden Ali İhsan Uyan, “Altın fiyatlarındaki artışın önümüzdeki günlerde de artmasını bekliyoruz. Son 5 yıla bakıldığında altının sürekli değer kazandığı görülüyor. Yaşanan gelişmeler de altının güvenli bir liman olduğunu gösteriyor” dedi.

DÜĞÜNLER VE GURBETÇİLER DE ETKİLEDİ

Altın fiyatlarının yükselmesinde yaz mevsiminde düğünlerin artmasının ve gurbetçilerin izin alarak memleketlerine gelmesinin de etkili olduğunu dile getiren Uyan, “Düğünlerde ciddi bir artış yaşandı. Bu da bizim işimizi hızlandırdı. Fiyatlardaki artışa rağmen altın satışları gayet iyi durumda. Önceden 150 gram altın alınıyorsa, şimdilerde 100 gram alınıyor ama altından vazgeçilmiyor” diye konuştu. Gurbetçilerin de yatırımlarını kendi ülkelerinde yapmak istediklerinden dolayı Avrupa ülkelerinde altın almak yerine Türkiye’de aldıklarını dile getiren Ali İhsan Uyan, düğün ve gurbetçi faktörünün de altın fiyatlarının yükselmesinde etkili olduğunu söyledi. Düğünlerde hediye olarak en çok takılan çeyrek altının fiyatı ise 133 TL, 22 ayar altının gramı da 77,50 TL.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.