Dolar yeniden yükselişe geçti

Dolar yeniden yükselişe geçti

Dolar kuru küresel bazda gelen haberlerle yükselişe geçerken güncel fiyat olarak krtik seviye olarak görülen 5.30 TL’nin üzerinde seyrediyor.

Dolar kurunda yukarı hareketlenme gözlemleniyor. İç piyasalarda 31 Mart Yerel Seçimlerine yaklaştığımız günlerde kuru etkileyecek önemli bir haber akışı yaşanmazken küresel piyasalardan gelen olumsuz haberlerle dolar kuru yükselişe geçti.

DOLAR KURU NEDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ?

Dolar kurundaki yükseliş Güney Afrika elektiriğinin yüzde 95’ini karşılayan ESKOM şirketinin 4.9 milyar dolarlık bir kurtarma paketi açıklamasından sonra gerçekleşti. Bumiktar Güney Afirka tarihindeki en büyük kurtarma paketi olarak kayıtlara geçti. Bu oranla beraber Güney Afrika’da bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranla yüzde dört buçuğa yükselmesi bekleniyor. Bu veriler Güney Afrika için son 10 yılın en yüksek oranı olacak

Güney Afrika para birimi Türk Lirası gibi gelişmekte olan para birimi sepetinin içerisinde yer alıyor. Bu ülke para birimlerindeki değişiklik gelişmekte olan diğer ülkelerin para birimlerinde de oynaklığa neden oluyor. Güney Afrika Para Birimi dolar kuru karşısında bir birim hareket ederse Türk Lirası da onunla beraber dolar kuru karşısında ayno yönde 0,6 hareket ediyor.

DOLAR KURU GÜNCEL FİYATI

Güney Afrika’dan gelen bu verilerle yükselişe geçen dolar kuru teknik ve psikololjik anlamda kritik bir seviye olan 5.30 TL’nin üzerinde 5.33 TL seviyelerinde seyrediyor.

Ekonomistler teknik olarak 5.15 TL seviyesinin dolar kuru için dip seviye olduğunu söylerken ithalat ihracat dengesi için dolar kurunun her yıl enflasyon değeri kadar değer kazanmasının önemli olduğunun altını çizdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum