Dolar 2018 yılındatarihi rekor kırdı

Dolar 2018 yılındatarihi rekor kırdı

2018 yılı özellikle döviz kurundaki dalgalanmalardan dolayı aşırı stresli geçti. Dolar, ilk rekorunu Mayıs ayında kırarken, Ağustos ayında da 7 lira bandını aşarak tarihte hiç görülmemiş bir seviyeye yükseldi. Bu yükselişin faturası ise ağır oldu

Üretim temelli bir ekonomik sistemi olmayan ve yıldan yıla dışa bağımlı hale gelen Türkiye, 2018 yılında adeta döviz kurundaki dalgalanma ile boğuştu. Türk tarihinde ilk kez Dolar ve Euro afaki bir artışa geçti. Döviz kurundaki artış, ülke ekonomisine büyük bir darbe indirdi. Küçük işletmeler kapanırken, çoğu büyük işletme de eleman çıkarmanın yollarını aradı. Nice büyük firmalar konkordato başvurusu yaparken, özellikle tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren sanayi kuruluşları tek tek kepenk indirdi. Türkiye'de en önemli yatırım alanı olarak görülen inşaat sektöründe işler durdu. Ülke genelinde döviz kurundaki artışlar ile birlikte faizler de kredi oranları da aşırı yükselişe geçti. İnsanların bir gecede borcu, dövizdeki dalgalanmalardan dolayı 2, 3 katına çıktı. Üretimi esas almayan Türkiye'nin, Dolar ve Euro'daki küçük bir kıpırdamadan dahi ne denli olumsuz etkilendiği bir kez daha gün yüzüne çıktı.

DOLAR İLK REKORUNU MAYIS AYINDA KIRDI!

Gerçekte bir karşılığı olmayan fakat neredeyse bütün ülkeleri hakimiyeti altına alan Dolar, 2018 yılının Ocak ayında en fazla 3,79 üzerinde işlem gördü. Çeşitli sebeplere bağlı olarak Dolar, aydan aya yükselişe geçti. Dolar 2018 yılının Şubat ayında ise 3 lira 82 kuruşa kadar yükseldi. 20 Mart'ta ise Dolar 3,95 lirayı aştı. 16 Nisan'daki verilere göre Dolar, 4,10 TL civarına yükseldi. 21 Mayıs tarihinde Dolar 4,59'u aşarak tüm zamanların en yükseğini gördü. Dolardaki ilk rekor böylelikle Mayıs ayında kırılmış oldu. 25 Haziran 2018 tarihinde Dolar 4,69 seviyelerine geldi. Yükselişini devam ettiren Dolar 20 Temmuz'da ise 4,84'e kadar çıktı.

AĞUSTOS AYINDA 7 LİRA BARAJINI AŞTI!

Ağustos ayı ise Türkiye için döviz kuru bakımından tam bir kâbus ayı oldu. Dolar, 4,84'ten, 6,12'ye çıktı. Kısa süre içinde dolarda 1 buçuk liralık yükselişin olması ülke ekonomisini ve özellikle iş adamlarını fazlası ile tedirgin etti. Piyasadaki belirsizlik iyice derinleşti. 12 Ağustos 2018 tarihinde saat 22.40'da Dolar, yeni bir rekor daha kırarak 7 lira barajını aştı. Dolar, 7,09707'i buldu. Euro da 8,04 liradan işlem gördü. Tarihte daha önce bir artış ise görülmedi. Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları baz alındığında Dolar, 5,20'ye kadar geriledi.

KURDAKİ ARTIŞTAN KONYA'DA NASİBİNİ ALDI

Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta önde gelen şehirleri arasında yer alan Konya, ayrıca sanayideki üretimi ile de ülke genelinde söz sahibi bir konumda yer alıyor. Çoğu parçanın üretildiği Konya'da da döviz kurundaki artıştan dolayı üretim kapasitesi düştü. İşler, belli bir süreliğine aksadı. İşveren ve üretici hali ile paniklemeye başladı. Bazı işletmeler kapandı. Konkordato ilan eden firmaların listeleri yayınlandı.  İnşaata fazlası ile önem veren ve çoğu noktayı özünden uzaklaştırarak betona boğan müteahhitlerin de işleri sekteye uğradı. Demir başta olmak üzere, inşaatta kullanılan çoğu ithal ürüne zam gelmesi ile birlikte inşaatlarda bir kaç ay “Paydos” denildi.  

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.