Diyalog Derneğinin Dostluk Yemeği Geleneksel Hale Geldi

Diyalog Derneğinin Dostluk Yemeği Geleneksel Hale Geldi

İsveç çapında düzenlediği diyalog faaliyetleriyle tanınan Dialogslussen Derneği, Stockholm’de artık geleneksel hale gelen dostluk yemeği programı düzenledi.

İsveç çapında düzenlediği diyalog faaliyetleriyle tanınan Dialogslussen Derneği, Stockholm’de artık geleneksel hale gelen dostluk yemeği programı düzenledi. Sheraton Hotel’de verilen yemeğe Kamu Yönetimi ve Konut Bakanı Stefan Attefall, Entegrasyon Bakan Yardımcısı Jasenko Selimoviç, İsveç Kiliseler Birliği (SKR) Direktörü Björn Cedersjö, İsveç Türk İş Federasyonu (SWETURK) Başkanı Dr. Mehmet Durukan’ın yanı sıra aralarında milletvekilleri, işadamları, akademisyenler ve sivil toplum temsilcilerinin olduğu çok sayıda davetli katıldı.

İsveç Türk Dernekleri Federasyonu (FEDEST) Başkanı Ömer Eken, programda yaptığı konuşmada farklı din, ırk ve kültürden insanların aynı masa etrafında bir araya gelmelerini önemsediklerini belirtti. Eken, ”Bizi bu akşam buraya toplayan unsur diyaloga verdiğimiz önemdir. Diyalogun anlamı, birbirimizi tanıma, bilme, anlama ve problemlere birlikte çözüm bulmaktır. Eğer bunu başarabilirsek farklı kültürlerin birlikte yaşamasını kolaylaştırabiliriz.” dedi.

Kamu Yönetimi ve Konut Bakanı Stefan Attefall ise İsveç’in önceleri homojen bir ülke olduğunu fakat göçle birlikte bu durumun değiştiğini dile getirdi. Attefall, “İsveç’e göçün ülkeye büyük maliyeti var gibi görünüyor, ama gerçek öyle değil. Çünkü göçü çıkardığınız zaman ülkede birçok sektör tıkanır ve durur. Göçle birlikte ülkeye bir maliyet oluşmuştur ama göçün getirileri maliyetinden daha fazladır. Toplumdaki farklılıklar İsveç’e çok büyük zenginlik ve neşe katıyor aynı zamanda daha heyecanlı ve dinamik bir ülke oluyoruz. Bu gerçeği bilimsel çalışmalarda teyit ediyor zaten.” şeklinde konuştu.

Dialogslussen Derneği’nin düzenlediği programdan övgüyle bahseden Bakan Attefall, “Bu tür diyalog etkinlikleri ile birbirimizi anlama ve birbirimizden bir şeyler öğrenmeye ihtiyacımız var. Bu tip etkinlikler sadece İsveç’te değil bütün dünyada bir ihtiyaç.” dedi.

İsveç Kiliseler Birliği Başkanı Björn Cedersjö ise ülkenin farklı yerlerinde entegrasyon ve diyalog çalışmaları yapan danışmanlık kurumları açtıklarını belirtti. Cedersjö, “Bundan on yıllar önce bu ülkede İsveç Kilisesi’ne üye olmak zorunluydu, üyelikten çıkmak yasaktı ve çıkanlar ceza alıyordu. Bugün artık İsveç öyle değil. Ülkeye göçmenlerin gelmesiyle birlikte toplum daha şeffaf hale geldi.” ifadelerini kullandı.

Program Kudret ve Burcu Ada çiftinin verdiği mini konser ile devam etti. Türk, Yunan, Süryani ve Balkan vs. müziğinden örnekler sunan sanatçı çift, katılımcılara hoş dakikalar yaşattı. Program davetlilere yemek ikramı ile sona erdi. Yemek esnasında katılımcılar birbirleri ile tanışma ve bol bol sohbet etme imkânı buldu.

Program sonunda bir değerlendirme yapan Entegrasyon Bakan Yardımcısı Jasenko Selimoviç, “Bu dostluk yemeğine ikinci defa katılıyorum ve muhteşem. Burada olmaktan dolayı mutluyum. Medyada entegrasyon hakkındaki tartışmalara rağmen, toplumda entegrasyonun iyi işlediğini düşünüyorum. İnsanlar beraber iş kuruyorlar, aileler kuruyorlar. Yani entegrasyon zaten toplum için harika bir şekilde gerçekleşiyor.” diye konuştu.

Hıristiyan Demokrat Parti’yi (Kd) temsilen programa katılan İsveç Parlamentosu Milletvekili Annelie Enochson ise “Toplumun farklı kesimlerinden, farklı din ve kültürlerinden insanlar ile bir araya gelmek son derece güzel.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.