Dış yatırımcı cenneti: Etiyopya

Dış yatırımcı cenneti: Etiyopya

Etiyopya Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, Konya gezisinin son durağı olarak Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği(AKTİSAD)nde Ülke Tanıtım Toplantıları: Etiyopya başlıklı toplantıya katıldı

Etiyopya Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu, Konya gezisinin son durağı olarak Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği(AKTİSAD)’nde ‘Ülke Tanıtım Toplantıları: Etiyopya’ başlıklı toplantıya katıldı. Toplantıda konuşmacı olarak ayrıca Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği(ANSİFED) Başkanı Vedat Yöndem ve toplantıya ev sahipliği yapan AKTİSAD Başkan Yardımcısı Doğan Aydın da katıldı.

‘ETİYOPYA BİR YATIRIM CENNETİ’

ANSİFED Başkanı Vedat Yöndem, “Toplantıya katılımları için Sayın Etiyopya Büyükelçisi’ne, Fahri Başkonsolos’a ve bize ev sahipliği yaptığı için AKTİSAD’a ve tüm AKTİSAD üyelerine teşekkür ederim” diyerek toplantıyı açtı. Toplantıda, Vedat Yöndem’den sonra konuşan Etiyopya Büyükelçisi, “Katılan herkese teşekkür ediyorum. Size, Türkiye’nin ve Etiyopya’nın birbirleri için ne yapabileceklerini anlatmaya geldim. Etiyopya buraya uzak gibi düşünülse de İstanbul’dan 5 saatlik bir uçuş sonunda Etiyopya’ya ulaşabiliyorsunuz” dedi. Etiyopya’nın 85 milyonluk bir nüfusa ve geniş bir coğrafyaya sahip olduğunun altını çizen Büyükelçi, “Etiyopya, yatırıcımlar için tam bir cennet ayrıca iklim şartları açısından Afrika’nın en iyi konuma sahip yerlerinden biri. Ülkemiz yüksek nüfusuyla ise dış yatırımcı için benzersiz bir pazar” diyerek dış yatırımcıyı Etiyopya’ya davet etti.

‘DIŞ YATIRIMCILARI TEŞVİK EDİYORUZ’

Etiyopya’nın lokomotif sektörünün tarım olduğunu belirten Büyükelçi Teshome Wirtu, “Tarıma dayalı sanayimiz ön plana çıkıyor. Tarımsal ürünleri ve tohumları ihracat ediyoruz. Tarıma dayalı sektörlere yatırım yapanlara, hükümetimiz destek verme kararı var. Hükümetimiz son dönemde dış yatırımcıları teşvik eden yeni kararlar aldı. Yalnız bu teşviki alabilmesi için dış yatırımcının, tekstil, deri işleme, gıda paketlemesi ve tarımsal ürünlere yatırım yapması gerekiyor.” diye konuştu. Etiyopya Hükümeti’nin teşviklerini açıklayan Etiyopya Büyükelçisi, “Ürünleri Amerika ve başka ülkelere gümrüksüz olarak ihraç edebilme fırsatı söz konusu. Ayrıca finansal alanda da kaynak sağlıyoruz. Etiyopya’nın gelişmesini istediğimiz bazı bölgelerinde yatırım yapmak koşuluyla yatırımcıya yüzde 70 oranında geri ödemesiz krediler verebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘YATIRIM HAYAL DEĞİL’

Etiyopya’ya yatırım yapmış hiçbir dış yatırımcıdan şikâyet almadıklarına dikkat çeken Mulatu Teshome Wirtu, “İstanbul’dan ve Kayseri’den, Etiyopya’ya yatırım yapmış yatırımcılar var. Etiyopya’ya yatırım yapmak hayal değil. Tekrarlamam gerekirse Etiyopya yatırımcı için tam bir cennet. Hatta bir Türk yatırımcı, İstanbul’dan bir Pazar akşamı uçağıyla Etiyopya’ya gitti. Pazartesi ve salı günü Etiyopya’yı gezdi. Çarşamba günü yatırım yapma kararı aldı. Şu anda yatırımını gerçekleşmiş durumda. Üç dört gün süren Etiyopya’yı tanıtma turlarımız var. Yatırım yapmayı düşünen herkese, her türlü kolaylığı sağlıyoruz” dedi.

Toplantının sonunda Etiyopya Büyükelçisi’ne günün hatırası olmak üzere bir semazen heykelciği hediye eden AKTİSAD Başkan Yardımcısı Doğan Aydın, “Etiyopya Büyükelçisi Mulatu Teshome Wirtu’ya ve diğer tüm katılımcılara, toplantıya teşrif ettikleri için teşekkür ediyorum” diyerek hediyeyi Büyükelçi’ye verdi.

SELÇUK KARPUZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.