Dicle’yi Her Gün 300 Sığınmacı Geçiyor

Dicle’yi Her Gün 300 Sığınmacı Geçiyor

Suriye’deki iç savaştan kaçan yüzlerce insan her gün kayıklarla Irak’a geçiyor.Bölgede yaklaşık 4 aydır kapalı olan sınır kapılarından Pişhabur’un geçtiğimiz günlerde yeniden açılmasıyla sığınmacı trafiği de yeniden hız kazandı.

Suriye’deki iç savaştan kaçan yüzlerce insan her gün kayıklarla Irak’a geçiyor.

Bölgede yaklaşık 4 aydır kapalı olan sınır kapılarından Pişhabur’un geçtiğimiz günlerde yeniden açılmasıyla sığınmacı trafiği de yeniden hız kazandı.

Kamışlı şehrinde yaşayan Ummu Muhammed, Suriye’de sürekli yer değiştirmelerine rağmen güvenli bir yer bulamayınca Irak’a geçtiklerini anlattı.

Kısmî felçli Adnan Ahmed, arkasında 5 kızını bırakarak Irak’a geçmiş. “Evimizi kilitledik ve her şeyimizi orada bırakıp buraya kaçtık.” dedi.

Altın çocuk annesi Hanife İbrahim, köylerinde sadece 5 aile kalmasına rağmen evlerini terk etmediklerini ifade etti. Hanife, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Bir gün evimizi silahlı adamlar bastı. Oğlum kaçtı ve öldürülmekten kurtuldu. İçlerinden biri ‘kadınlara vurmayın’ diyordu ama beni dövdüler. Üç saat sonra eniştem eve geldi. Silahı ona doğrulttular. Silaha sarıldım, onu öldürmemeleri için yalvardım. Önce onu öldürdüler, sonra iki bacağıma ateş edip gittiler.”

Kuzey Irak’a son bir yıl içinde 200 binden fazla Suriyeli sığınmacı giriş yaptı. Bunlarda bazıları, akrabalarının yanında kalıyor. Gelenlerin yüzde 30’u mülteci kamplarına, diğerleri ise misafirhanelere yerleşiyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.