Destekte de kesinti yaptılar

Destekte de kesinti yaptılar

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, gübre ve mazot desteği ödemelerinde yüzde 13.5e varan kesintiyi Meclis gündemine taşıdı.

Kalaycı, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde tarım ve hayvancılık sektöründe çöküş yaşandığını savunarak, şöyle devam etti: “Halen devam eden gübre ve mazot desteği ödemelerinin, bir hafta içinde tamamlanacağı, güya gübre desteklemelerinde bir önceki yıla göre yüzde 74–80 oranında artış yapıldığı bakanlığınızca açıklanmıştır. Gübre ve mazot desteğini almak için bankaya giden çiftçilerimiz, bekledikleri desteği alamayınca şoka uğramışlardır. Kendilerine yapılan ödemeden yüzde 10’un üzerinde, hatta Konya’nın Akören ilçesinden arayan bazı çiftçilerimizin ifadelerine göre yüzde 13,5’e varan kesinti yapılmış olup, bu kesintinin ne olduğu konusunda sağlıklı bilgi alamadıklarını, bu kesintinin kendilerine daha sonra ödenip ödenmeyeceğini sormaktadır.”

Kalaycı, Mehdi Eker’in cevaplaması istemiyle şu soruları sordu:
Çiftçilerin destek ödemelerinden yapılan kesintiler nelerdir? Hangi gerekçeyle kesinti yapılmaktadır?  IMF talimatıyla yapılan kesinti var mıdır?
Doğrudan gelir desteğinin kaldırılmasının etkisiyle çiftçinin alacağı destek toplamında azalma olduğu halde gübre desteğinin artırıldığını söylemek bir kandırmaca değil midir? Hububat eken bir çiftçi 2007-2008 yıllarında hangi destekleri ne tutarda alırken, bu yıl ne tutarda alacaktır?
Gübrede adeta bir oyun oynanıyor. Eylül-Ekim 2008 aylarında yükselen gübre fiyatları Kasım 2008 ayında düşmeye başlamış, 2009 Ocak ayının ikinci yarısından itibaren de yeniden artmaya başlamıştır. Çiftçi gübreyi kullandıktan sonra fiyatın düşmesini ve arkasından çiftçinin gübre kullanmaya başlayacağı dönemin hemen öncesinde yeniden fiyatların artırılmasını nasıl izah edebilir siniz? Çiftçinin sırtından kimler vurgun vurmaktadır? Bakanlığınız neden seyirci kalmaktadır?
Tarımsal ürünler ile et ve süt fiyatlarında, üreticilerin sattığı fiyat ile tüketicilerin aldığı fiyat arasında çok büyük farklar oluşmaktadır. Örneğin, üretici eti 8-8,5 liraya satabilirken, tüketici 18-20 liraya almaktadır. Yine üretici sütü 45 kuruşa hatta bazı bölgelerde 35 kuruşa ancak satabilirken, tüketici 5-6 kat daha pahalı almaktadır. Bu bir soygun değil midir? Hem üreticiyi hem de tüketiciyi korumak konusunda Bakanlığınızın bir politikası yok mudur?
Üreticilerimizin sıkıntılarını hafifletebilmek için tarımsal kredi ve elektrik borçları uygun şartlarla yeniden yapılandırılmalı, üretimin sürdürülebilmesi için çiftçilerimize faizsiz kredi kullanma imkanı sağlanmalıdır. Bu konularda yapılan bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.