Dereli: Özgüven önemli

Dereli: Özgüven önemli

Üst klasman hakem seminerleri devam ediyor. Seminere katılan FIFA kokartlı hakem Selçuk Dereli, sahaya girip maçı en iyi şekilde yönetmenin önemli olduğunu ve özgüvenini hiçbir zaman kaybetmediğini söyledi

Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından düzenlenen Üst Klasman Hakem ve Yardımcı Hakemleri ile Bayan FIFA ve FIFA Yardımcı Hakem Semineri’ne katılan hakemler açıklamalarda bulundu. FIFA Kokartlı hakemlerden Selçuk Dereli, kampın oldukça yararlı geçtiğini belirterek, “Burada sabah ve akşam olmak üzere günde çift idman yapıyoruz. İdman aralarında ise teknik eğitimler yapıyoruz” dedi. Hiçbir zaman özgüvenini kaybetmediğini ifade eden Dereli, “Bizim için önemli olan sahaya girip maçı en iyi şekilde yönetmektir. Bizler de bunu yapıyoruz. Ben hakem olarak hiçbir zaman özgüvenimi kaybetmiyorum. Türk hakemler olarak önemli müsabakalarda görev yapıyoruz” diye konuştu.

FIFA kokartlı bayan hakemlerden Hilal Tuba Tosun ise, oyun kurallarının bayan ya da erkek olarak değişmediğini söyleyerek, “Bizler sahaya çıkıp kuralları uyguluyoruz. Sahaya çıktığımızda bayan ya da erkek olarak ayırmamak gerekiyor” dedi. UEFA’nın isteğiyle bayan hakem sayısında artış olduğunu belirten Tosun, “2 senedir bayan hakem sayısında artış oluyor. Türkiye’de bayan hakem sayısı az. Ama zamanla bayan hakem sayısında artış olacaktır” diye konuştu.
Türkiye’de bayan futbol liginin daha yeni olduğunu vurgulayan Tosun, “Avrupa’ya baktığımız zaman bayan ligleri neredeyse Türkiye’deki 2. Lig ve 3. Lig ile yarışabilecek kapasitede. Avrupa’daki bayan liglerindeki sporcular hepsi altyapıdan yetişmedir. Bizde bayan futbol ligi daha yeni olduğu için bayan hakemlik de daha yeni ilerlemeye başladı. Biz bu konuda Avrupa’dan daha geride bulunuyoruz” diye konuştu. Hakemliği bayan ya da erkek olarak düşünmediğini belirten Tosun, “Ben bir bayan olarak sahaya çıkıp erkekler gibi gördüğümü çalışıyorum. İyi bir maç yönetirsem üst sırlarda yer almam gerekir. İdmanlarda zaman zaman erkek hakem arkadaşlarımızı geçtiğimiz oluyor. Bu performansımıza ve idmanımıza bağlıdır. Biz bayanlar iyi idman yaparsak iyi performans gösterirsek, erkekler gibi o koşulları koşabilirsek, erkek hakem arkadaşlarımızı geçebiliriz” dedi.
Bir hakemin ne kadar çok maça çıkarsa sezon içinde o kadar çok tecrübe kazanacağını vurgulayan FIFA kokartlı hakem Hüseyin Göçek ise, “Bir hakem ne kadar çok maça çıkıp yönetirse o kadar çok tecrübe kazanıyor ve kalitesi de artıyor. En kısa sürede türk hakemliğimizi bir yerlere getirmek lazım” diye konuştu. Türkiye birçok genç hakem olduğunu vurgulayan Göçek, Turkcell Süper Lig’de görev yapan hakemlerin yaş ortalamasının 33 olduğunu, Avrupa ile karşılaştırıldığında genç bir kadroya sahip olduklarını vurguladı.
Silivri’de yaptıkları kampta hem fiziksel hem de mantalite olarak çok iyi hazırlandıklarını belirten Tolga Özkalfa da, “Türkiye’de bulunan hakem sayısı ile Avrupa’da bulunan hakem sayısı hemen hemen aynıdır. Hakemlerimiz çok başarılı bir şeklide müsabakaları yönetmektedir” dedi. Gelişmiş ülkelere bakıldığında üst liglerde ortalama 20 hakem olduğunu ifade eden Bülent Yıldırım ise, “Premier Lig’de 20 hakem maç yönetiyor. Ve haftada 10 maç oynanıyor. Hakemlerin deneyimli olması ve tecrübeli olması çok önemlidir. Şu anda bizde 35-36 hakem var ve bence bu rakam yeterli oluyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.