Deprem Sigortalı Konut Sayısı 6,5 Milyonu Geçti

Deprem Sigortalı Konut Sayısı 6,5 Milyonu Geçti

Deprem sigortalı konut sayısı 6,5 milyonu geçti. Bu tabloda 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu’na bağlı olarak poliçe sayısının 2,5 milyon artması önemli rol oynadı.Marmara depreminin 15. senesinde deprem...

Deprem sigortalı konut sayısı 6,5 milyonu geçti. Bu tabloda 18 Ağustos 2012 tarihinde yürürlüğe giren Afet Sigortaları Kanunu’na bağlı olarak poliçe sayısının 2,5 milyon artması önemli rol oynadı.

Marmara depreminin 15. senesinde deprem sigortasında gelinen aşamayı açıklayan Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, “Tapu ve konut kredisinin yanı sıra su ve elektrik abonelikleri için deprem sigortası poliçesi alanların büyük bölümü ilk defa bir sigorta ürünü kullandı. Bu bireyleri sigorta sistemimizde tutmak için poliçe yenilemelerini artırmaya odaklandık. Bu bireylerin sigorta sisteminde kalması hem DASK için hem Türkiye sigorta sektörü için de oldukça önemli.” dedi.

Sigortalılık rakamlarına değinen Yazıcı “DASK hayat bulduğunda 460 bin deprem teminatlı konut varken, şu an 6,5 milyon konut deprem sigortasıyla bir hasar yapıcı depreme karşı önlemini almış durumda. Bu aşama oldukça önemli ancak Türkiye gibi bir deprem ülkesinde bu rakam yeterli değil. Sigortalılık oranını ve bilincini artırmak için bilinçlendirme faaliyetlerimizi yoğun bir şekilde devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Deprem sigortalılık oranında birinci yüzde 61,5 ile Yalova iken; onu yüzde 60,4 ile Bolu, yüzde 57,5 ile Düzce, yüzde 56,1 ile Tekirdağ takip ediyor. Sigortalılık oranı büyük şehirlerden İstanbul’da yüzde 46,9’a, Ankara’da yüzde 43,5’e, Antalya’da yüzde 42’ye, İzmir’de yüzde 36’ya, Kayseri’de yüzde 28,6’ya denk geliyor. Yakınlarda depreme maruz kalan illerde sigortalı konut oranı artıyor. Kocaeli yüzde 44,9, Çanakkale yüzde 46,4 Elazığ yüzde 26, Kütahya yüzde 26, Van yüzde 25,3 ile bu iller içinde yer alıyor.

Deprem sigortasını yaymak için ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Yazıcı, “2017 sonunda 10 milyon zorunlu deprem sigortalı konuta ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.

158 MİLYON LİRA HASAR ÖDEMESİ YAPILDI

DASK’ın tek bir depremde ödeme gücünün 12 milyar lirayı geçtiğini da vurgulayan Selamet Yazıcı, şunları kaydetti:

“Şu ana dek 422 depremin sigortalı konutlarda neden olduğu küçük, orta ya da büyük seviyede hasar görmüş 21 bini aşkın konuta 158 milyon lira hasar ödemesi yaptık. Bu ödemenin 122 milyon lirası Van, 3 milyon lirası Simav için yapıldı. Son yaşanan Gökçeada depreminden sonra da hemen hemen bin 400 adet hasar ihbarı aldık ve halen hasar ödeme çalışmalarımız devam ediyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.