Demir fiyatları tırmanıyor

Demir fiyatları tırmanıyor

İnşaat ve sanayi sektöründeki hızlanmaya bağlı olarak kullanımı artan demirin fiyatı yüzde 30 zamlandı

Hava sıcaklıklarının arttığı yaz döneminde en yoğun çalışan sektörlerden birisi de birçok sektörün lokomotifi olan inşaat. İnşaat sektörünü doğrudan ilgilendiren sektörlerin başında ise demir geliyor. Bu nedenle inşaat sektörünün hız kazandığı yaz döneminde demirin kullanımı da artıyor. Talebin fazla olması nedeniyle demir fiyatları da yaz döneminde artış gösteriyor. Tarım makineleri üreten sanayicilerin de yaz döneminde işlerinin hızlanması, demirin fiyatının yükselmesini tetikliyor.

DEMİR YOK SATIYOR

Demir fiyatları ile ilgili gazetemize değerlendirme yapan Şendemir Ticaret Sanayi ve A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Veli Şen, “Dönemsel olarak iç piyasanın demir kullanımı yaz döneminde artıyor. Bu nedenle fiyatların buna bağlı olarak artması olağan bir durum. Olağan dışı olan ise demir üreticisinin ihracat piyasasındaki payının Ortadoğu’daki karışıklık nedeniyle düşmesi ve üretimi en asgariye düşürmesidir. Şu an demir fiyatları olması gereken fiyatların çok üstünde, bu herkesçe malum olan bir şey. Bugünkü şartlarda demirin ton fiyatı bin 560 - bin 580 TL olarak belirlendi ki, bu olması gereken fiyatın üstünde bir rakam. Kış için düşünecek olursak, Aralık ayında demir fiyatı bin – bin 100 TL civarındaydı. Özellikle son iki aylık dönemde demir talebi büyük ölçüde arttı. Şu an demir yok satıyor” ifadelerini kullandı.

İNŞAAT VE SANAYİ, DEMİRİ TETİKLEDİ

Aralık ayında fiyatı bin – bin 100 TL olan demirin Ocak ayı itibariyle yeniden yükseliş eğilimine girdiğini dile getiren Veli Şen, “Bu yılın ilk çeyreğindeki piyasa hareketi biraz vasat seviyedeydi. Üreticiler bu nedenle üretim kısıtlamasına gitti. Elbette ki birim maliyet fiyatlarına etkisi büyük olmuştur inşaat sektörü için. Yıl başındaki fiyatlar ile bugünkü fiyatlar arasında yaklaşık yüzde 30 civarında artış var. Bu inşaata yüzde 30 olarak yansımamıştır ama mutlaka demir fiyatının yükselmesi inşaat maliyetlerinin yükselmesine etki etmiştir. Sanayi için düşündüğümüzde de imalatçılar her daim üretimini devam ettirir. Özellikle son dönemde tarım makinecileri imalat kapasitelerini artırdılar. Bunun sebebi de devletin tarım makinelerine verdiği teşvik ve desteklerdir. Orada da daha önceki dönemde 6-8 ay gibi bir çalışma temposu varken, tarım makinecileri son 2-3 yıldır tam kapasite çalışıyorlar. Bu da demir kullanımını artırıyor” diye konuştu.

Türkiye’nin metal sektöründeki en önemli ayaklarından bir tanesinin de Ortadoğu’ya yapılan ihracatlar olduğunu bildiren Şendemir Yönetim Kurulu Üyesi Veli Şen, “Türkiye ihracat kapasitesinin büyük bir bölümünü Ortadoğu oluşturuyor. Özellikle Konya için bunu söylemek çok doğru olur. İhracatın düşüyor olması Türkiye pazarı için ve cari açık için büyük etken olmuştur diye düşünüyorum. Fiyat yükselişlerinin en büyük nedeninden biri de hurda malzemenin fiyatının olması gereken fiyatının üstünde olmasıdır” dedi.

PARASI OLAN DEMİRİ KIŞIN ALIYOR

Kış döneminde talebin az olması nedeniyle demir fiyatlarının ciddi ölçüde düştüğünü söyleyen Şen, bazı sanayici ve inşaatçıların demiri kış döneminden tedarik ettiklerini dile getirdi. Demirin ucuz olmadığını ve yatırım için büyük paralar bağlamak gerektiğini kaydeden Veli Şen, “Elinde parası olan, demir yatırımlarını kış döneminde yapıyor. Kışın fiyatların düşmesi demiri işleyen işletmeler, sanayiciler için fırsat oluyor” dedi. Özellikle son 2 aylık süre içerisinde talebin çok ciddi oranda arttığını söyleyen Şen, “Şu an üretim başladı. İnşaat demirini yok satıyoruz diyebilirim. Talep bir miktar zayıfladığı takdirde fiyatların bir miktar gerileyeceğini düşünüyoruz. Özellikle inşaat demiri konusunda zaten Türkiye ihracatçı konumundadır. Biz de tamamen yerli üreticilerden alıp pazara sunuyoruz. Biz de yurt içinde talebe göre yurdun dört bir yanına demir gönderiyoruz. Yoğunluk olarak Konya ve çevresindeki illerle çalışıyoruz” dedi.

FİYATLARA DÖVİZ DE ETKİ EDİYOR

Döviz piyasasındaki dalgalanmaların da demir fiyatına doğrudan etki ettiğini bildiren Veli Şen, “Son birkaç gündür, Avrupa’dan gelen olumsuz haberler neticesinde doların 1,65 TL ve daha üzerine çıkması metalin fiyatını da etkiliyor. Üretim maliyetlerine bakıldığı zaman demir hurdadan üretiliyor. Petrol fiyatları bunun içindedir. İç pazar giderleri sadece işçilik giderleridir. Diğer bütün giderler yurt dışına bağlıdır. Bu nedenle dolardaki dalgalanma demir fiyatlarını etkilemektedir. Demiri, demirin üretildiği Karabük, İskenderun, İstanbul gibi yerlerden getiriyoruz. Konya şartlarına hangisi daha uygun fiyatlara getiriyorsa biz de ona göre alacağımız kurumları belirliyoruz” diye konuştu.

DEMİRİN NAKLİYESİ ÇOK ZOR

Sektördeki en büyük sorunların başında ise nakliyenin geldiğini söyleyen Veli Şen, Türkiye’de nakliyenin yüzde 90 itibariyle karayolları kullanılarak yapıldığını belirtti. Toplu demir alımlarında treni kullandıklarını söyleyen Şen, “Trenle malzeme daha kısa sürede elimizde oluyor. 3-4 günlük bir süre içerisinde bir vagon Konya’ya ulaşıyor. Bunu karayolu ile yapacak olursak, 20-25 tane TIR lazım. TIR’ların bulunması, gidip gelmesi daha uzun bir süre alacaktır. Demiryolu hem zaman, hem de ücret bakımından daha cazip geliyor” ifadelerini kullandı.

Şendemir olarak ürün yelpazelerinin içerisinde demir sektörünün bütün ürünlerinin yer aldığını söyleyen Şendemir Yönetim Kurulu Üyesi Veli Şen, “İnşaat demiri, çatı malzemesi, silme, saç, köşebent, lama gibi her türlü demir ve emsali malzeme stoklarımızda bulunmaktadır. Müşterilerimizin taleplerine göre demiri işleyebiliyoruz. Genel manada hammadde olarak mamul veriyor olsak da pres hanemiz ve plazma tesislerimizde müşterinin talebine göre pres büküm, makas kesim gibi işleri de müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.