Davutoğlu: Suriye Muhalefetinin Cenevre-2’ye Katılmasından Memnunuz

Davutoğlu: Suriye Muhalefetinin Cenevre-2’ye Katılmasından Memnunuz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 konferansına katılma kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye muhalefetinin Cenevre-2 konferansına katılma kararından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Davutoğlu, ‘‘Bir ümit doğdu. Bu ümidin hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesi lazım. Bu, muhalefet açısından önemli bir başarıdır.’’ şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, başta Ankara olmak üzere Adana ve Mersin’de gerçekleştirilen VI. Büyükelçiler Konferansı’nın sonunda basınla sohbet toplantısı gerçekleştirdi. Cenevre-2 konferansının ön hazırlıklarından söz eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Paris’te sunduğu eylem planındaki insani yardım boyutuna dikkat çekti. Bu kapsamda son bir haftada ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile üç kez görüşen Davutoğlu, yoğun bir diplomatik trafik yürüttüklerini anlattı. Suriye’deki Esed rejiminin BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a yazdığı cevabi mektupta Cenevre-2’ye sadece terörle mücadeleyi ele almak üzere katılacaklarını söylemesini eleştiren Davutoğlu, ‘‘Bu Cenevre-1’in ruhuna taban tabana zıttır.’’ diyerek bunun kabul edilemez olduğu konusunda ABD ile fikir birliği içinde olduklarını söyledi.

TÜRKİYE ETKİLİ ROL OYNADI

Cenevre-2’den beklenenin; Suriye’de tam yetkiye sahip geçiş hükümetinin temelinin oluşturulması olduğunu kaydeden Davutoğlu, ‘‘Muhalefetin derli toplu olmadığını söylüyorlardı. Şimdi tam aksi bir tablo ortaya çıktı. Cenevre-2’nin gündemini saptırmaya çalışan taraf Suriye rejimi olurken, muhalefet (Suriye Ulusal Koalisyonu) toplantıya katılma kararı aldı.’’ dedi. Bu kararda Türkiye’nin etkili rol oynadığını belirten Davutoğlu, bunun muhalefet açısından önemli bir başarı olduğunu kaydetti. Dışişleri Bakanı, ‘‘Muhalefet büyük bir çoğunlukla Cenevre-2 görüşmesine katılma kararı aldı. Bu muhalefetin içinde bütün etnik unsurlar var. Bu, muhalefet açısından önemli bir başarıdır. Hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah Suriye’de barışın gelmesi için iyi bir zemin oluşur.’’ diye konuştu.

‘CENEVRE-2 İLE BİR ÜMİT DOĞDU, SEKTEYE UĞRAMAMALI’

Cenevre-2’den beklentisin sorulması üzerine Dışişleri Bakanı Davutoğlu, üç yıldır etnik kıyımın durdurulması için hiçbir uluslar arası platformun hareket geçmediğini vurguladı. Davutoğlu, ‘‘Bir ümit doğdu. Bu ümidin hayata geçirilmesi için çaba sarf edilmesi lazım. Muhataplar belli oldu. Üç beş taraf değil. Bir tarafta Esed rejimi karşı tarafta da Suriye Ulusal Koalisyonu. Herkes Suriye adına oturmuş olacak. Bu etnik grup ya da bölgenin temsilcisi değil.’’ şeklinde konuştu.

‘REJİMLE EL KAİDE ARASINDA GİZLİ İŞBİRLİĞİ VAR’

Askeri çözüm yolunu deneyenin Suriye rejimi olduğunu kaydeden Davutoğlu, on binlerce askeri yetkilinin kendi halkına silah çekmemek adına ordudan ayrıldığını belirtti. Davutoğlu, ‘‘ Rejimle El Kaide arasında gizli bir işbirliği var.’’ dedi.

SURİYELİ YETİMLERİ ANKARA’YA DAVET ETTİ

Türkiye’deki kamplarda 8 bin bebek dünyaya geldiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Harran’daki Suriyeli mültecilerin kaldığı kampta yetim olanları Ankara’ya davet edip evinde ağırlayacağını belirtti.

SONRAKİ KONFERANS, ANKARA VE ÇANAKKALE’DE

Büyükelçiler Konferansı’nın gelenekleştiğini ifade eden Davutoğlu, bu yıl 42 oturumda 11 bakanın sunum yaptığını kaydetti. Toplantılarda hiçbir sınırlama olmadan herkesin fikrini dile getirdiğini söyleyen Davutoğlu, konferanslarda beyin fırtınası yaptıklarının altını çizdi. Büyükelçiler Konferansı gelecek yıl Ankara’nın dışında Çanakkale’de gerçekleştirilecek.




CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.