Daha az ter, daha az toz istiyorlar

Daha az ter, daha az toz istiyorlar

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, işsizlerin daha az ter ve daha az toz gerektiren hizmetler sektöründeki kursları tercih ettiğini bildirdi

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, işsizlerin daha az ter ve daha az toz gerektiren hizmetler sektöründeki kursları tercih ettiğini bildirdi.
İŞKUR Genel Müdürü Biçerli yaptığı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de toplam işsiz sayısının 3 milyon civarında olduğunu, bunların yaklaşık yarısının İŞKUR'a kayıtlı olduğunu belirtti.
2009 yılında 1 milyon 435 bin 24, 2010 yılında ise 1 milyon 217 bin 936 kişinin iş bulmak amacıyla İŞKUR'a kayıt yaptırdığını anımsatan Biçerli, bu sayının bu yılın 5 ayında 576 bin 12 olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Eleman arayan firmaların İŞKUR aracılığıyla yaptığı açık iş başvurularında geçen yıllara göre artış yaşandığını ifade eden Biçerli, ''2009 yılında 165 bin olan açık iş başvurusu, 2010 yılında 368 bine çıktı. Bu yıl ise Mayıs ayı itibariyle 263 bin 113'e ulaştık. Yine 2009'da 118 bin, 2010 yılında 205 bin, bu yılın Mayıs sonuna kadar da 140 bin 856 kişiyi işe yerleştirmişiz. Buradan bakıldığında da geçen yılki rakamları rahatlıkla geçeceğimizi söyleyebilirim'' dedi.
Biçerli, İŞKUR'un son yıllarda yaptığı etkin çalışmalarla tanınırlığının artmasının yanı sıra Torba Yasa ile İŞKUR üzerinden işe alımlarda hem firmalara hem de işçiye istihdam edilebilme noktasında sağlanan kolaylıkların başvurularda artışa neden olduğunu dile getirdi.
Yine İŞKUR'un düzenlediği meslek edindirme kurslarının da başvuruları artırdığını anlatan Biçerli, ''Hizmetler ve sanayi sektörü için meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Uzman Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Beceri'10 Projesi ve bunun dışında çok sayıda kursumuz var. Bu yıl 400 bin kişiyi bu kurslardan geçirmeyi deklare etmiştik. Bütün bunlar işsizler ve işletmeler için İŞKUR'u önemli kılıyor'' diye konuştu.
İŞSİZLER ÇOK SEÇİCİ
İşsizlerin kendilerine sunulan kurslar ve iş imkanları noktasında çok seçici olduğunu belirten Biçerli, şöyle devam etti:
''Hem işveren cephesinden kaynaklanan hem de işçinin tercihlerinden kaynaklanan bir takım sıkıntılar işçi ile işverenin buluşmasını engelliyor. İşsizler, daha az ter, daha az toz gerektiren hizmetler sektöründeki kursları tercih ediyorlar. Ancak Türkiye'nin orta ve uzun vadede işsizliği çözeceği sektör sanayidir. Sanayi sektörü daha kaliteli ve kalıcı istihdam yaratacaktır, yaratır. Türkiye bu sıkıntıları sanayi sektörü ile aşar diye düşünüyorum.''
Sanayide giderek artan iş gücü sirkülasyonuna aracılık ettiklerini de ifade eden Biçerli, ''CNC torna tezgah operatörlüğü son dönemin en gözde mesleklerinden. Yine gaz ve toz altı ile genel kaynakçılık da çok aranan meslekler arasında. Bu gibi nitelik gerektiren işlerde ücretler Türkiye ortalamasının üstünde. Buralarda çok büyük sıkıntı çekilmiyor. Yetiştirdiğimiz kaynakçıların çok rahat iş bulduğunu biliyoruz'' dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.