Cumhuriyetin 90'ncı Yıl Dönümü İle İlgili Bakü'de Konferans Düzenlendi

Cumhuriyetin 90'ncı Yıl Dönümü İle İlgili Bakü'de Konferans Düzenlendi

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ncı yıl dönümü dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de uluslararası konferans düzenlendi.

Cumhuriyetin kuruluşunun 90'ncı yıl dönümü dolayısıyla Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de uluslararası konferans düzenlendi. Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi(AMBA) ve Kafkas Üniversitesi'nin birlikte organize ettiği konferansa akademisyenler, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve davetliler katıldı.
Konferans iki ülke milli marşlarının okunması ile başladı. Konferansın açılış konuşmasını yapan AMBA'nın Doğu Bilimleri Enstitüsü Başkanı Prof Gövher Bahşeliyeva 1923 yılında bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasının büyük zorluklarla gerçekleştiğini bildirdi. Bahşeliyeva, yeni kurulan bir devlette, dönemin en ağır ekonomik sosyal ve siyasi durumuna rağmen cumhuriyetin ilan edilmesinin önemli bir tarih olduğunu söyledi. Daha sonra kürsüye gelen Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr .Ahmet Saniç cumhuriyetin aslında bir insanlık onuru olduğunu söyledi.Saniç, cumhuriyetin ayrıca fikir özgürlüğü olduğunu vurguladı. Azerbaycan Uluslararası Eğitim Merkezi(AUEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Enver Özeren de yaptığı konuşmada cumhuriyetin ilanı sırasında Azerbaycanlıların fedakarlıklarından bahsetti. Özeren Azerbaycanlıların ''Biz bugün Türkiyeli kardeşlerimizin yanında bulunmalıyız'' diyerek toplanan yardımları Anadolu'ya ulaştırdıklarını söyledi. Özeren ayrıca söz konusu yardımların belgelerinin halen Başbakanlık arşivlerinde mevcut olduğunu bildirdi. Enver Özeren ''Bu coğrafyada güçlü bir Türkiye ve güçlü bir Azerbaycan sulhun temininde çok mühim rol oynamaktadır'' dedi.
Konferansın sonunda basına açıklamalarda bulunan Bahşeliyeva söz konusu bayramın sadece Türkiye'nin değil bütün Türkçe konuşan ülkelerin bayramı olduğunu söyledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.