Cumhurbaşkanına Görev Süresi Dolmadan 2 Ay Önce Azil Tehdidi

Cumhurbaşkanına Görev Süresi Dolmadan 2 Ay Önce Azil Tehdidi

Romanya’da ikinci 5 yıllık dönemini Kasım ayında tamamlayacak olan Cumhurbaşkanı Traian Basescu, görevinden üçüncü kez azledilme tehdidiyle karşı karşıya.Daha önce iki kez azledilen fakat referandum sonucu görevine iade edilen Traian Basescu’nun...

Romanya’da ikinci 5 yıllık dönemini Kasım ayında tamamlayacak olan Cumhurbaşkanı Traian Basescu, görevinden üçüncü kez azledilme tehdidiyle karşı karşıya.

Daha önce iki kez azledilen fakat referandum sonucu görevine iade edilen Traian Basescu’nun azli, parlamentonun alt ve üst kanatlarının 23 Eylül’deki birleşik oturumunda oylanacak. Basescu hakkında azil kararı çıkması halinde ise yeni cumhurbaşkanının seçildiği gün bu karar da halkın oyuna sunulacak.

Azil süreci Senato Başkanı Calin Popescu Tariceanu tarafında gündeme alındı. Azil gerekçesi olarak; “tarafsız olması gereken cumhurbaşkanının bir partiyle ilişkilerinin sürmesi, AB Komisyonu’nda hakem olarak görev alan uzmanlara müdahale etmesi, topluma kötü örnek oluşturacak davranışlar” gösterildi.

Basescu’nun görev süresinin dolmasına iki buçuk ay kala yapılan bu hamle siyaseti hareketlendirdi. Parlamento oylamasından azil kararı çıkarsa Basescu'nun görevi askıya alınacak ve yerine parlamento başkanı vekalet edecek. Parlamento takvimine göre referandum ve yeni cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu aynı gün düzenlenecek.

2004 yılında Cumhurbaşkanı seçilen Basescu 2007 ve 2012 tarihlerinde de görevden azledilmişti. Ancak yapılan referandumlar sonrası tekrar görevine geri dönmüştü. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki buçuk ay kala böyle bir kararın alınması ile Basescu'nun ‘eski cumhurbaşkanı’ olarak sahip olacağı haklarının elinden alınmak istendiği belirtiliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.