Çin’den Abd’ye: Tek Doğru Tercih Diyalog Ve İşbirliğini Geliştirme

Çin’den Abd’ye: Tek Doğru Tercih Diyalog Ve İşbirliğini Geliştirme

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya gezisi kapsamında Çin’de resmi temaslarda bulunuyor.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Asya gezisi kapsamında Çin’de resmi temaslarda bulunuyor.

Biden’in ziyareti, Çin’in Doğu Çin Denizi üzerinde tartışmalı adaları da kapsayan yeni kurduğu hava savunma tanıtma bölgesi (ADIZ) gerilimine denk geliyor. Biden, Çin ziyareti öncesi ADIZ üzeriden gerginlikleri azaltmak için Çin ve Japonya'ya çağrı yapmıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden Asya turuna çıkarken, ADIZ’ın kendilerini derinden endişelendirmeye devam ettiğini söylemişti. Çin medyası da "ABD daha önce Japonya'nın tarafında yer almıştı… Eğer Washington yönetimi bölgede gerilimin düşmesini istiyorsa, Japonya'nın ‘’tehlikeli korku politikasına’’ sorgulamaksızın destek vermeyi bırakmalı. Biden, hatalı açıklamalarını tekrarlamamalı." mesajını vermişti.

KİMLERLE GÖRÜŞTÜ?

İki gülük resmi ziyaret için Pekin’e gelen Biden, bugün ilk olarak kendisini askeri törenle karşılayan Çin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Li Yuanchao ile bir araya geldi. Görüşmede Li, ABD ile üst düzey stratejik temasları güçlendirerek, karşılıklı temel çıkarlara ve ilgilenilen önemli konulara saygı gösterme ve değişik alanlardaki işbirliğini derinleştirmeye hazır olduklarını söyledi.

Li ayrıca, ülkesinin ikili, bölgesel ve global düzeydeki temas ve koordinasyonu pekiştirerek, çatışmaya ve zıtlaşmaya girmeme, karşılıklı saygı, işbirliği ve ortak kazanç gibi anlayışları ABD-Çin ilişkilerine kazandırmaya hazır olduğunu ifade etti.

Çin medyasına göre, Biden ise dünya üzerinde büyük etki oluşturan iki ülke ilişkilerinin giderek olgunlaştığı söyledi. Biden ayrıca yeni tip büyük devletler arası ilişkileri ilerletmek için ABD'nin Çin ile üst düzey teması ve pratik işbirliğini güçlendirerek, samimi ve yapıcı tavırlarla fikir ayrılıklarını ele almayı taahhüt ettiğini dile getirdi.

Biden bugün ayrıca Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile de görüştü. Görüşmede Xi, iki ülke arasındaki tek doğru tercihin diyalog ve işbirliğini geliştirmek olduğunu vurguladı.
Gelecek yıl ikili diplomatik ilişkilerin tesisinin 35. yıl dönümü. Xi görüşmede, karşılıklı önemli çıkarları ve başlıca ilgi gösterilen alanlara saygılı olma, global ve bölgesel meselelerde faydalı işbirliğini güçlendirme, hassas konuları ve farklılıkları uygun bir şekilde ele alma, ikili ilişkilerin istikrarlı ve sağlıklı büyümesini sağlama konularında ortak çaba gösterme sözü verdi.

Çin medyasında Biden’in görüşmelerinde ADIZ konusunda nelerin konuşulduğuna ilişkin bir bilgi henüz yer almadı.

Asya turunun ilk ayağında Japonya’ya giden Biden, 2009’da göreve geldikten sonra ikinci Çin ziyaretini gerçekleştiriyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.