Çin’den 2. Cenevre Konferansı İçin 5 Öneri

Çin’den 2. Cenevre Konferansı İçin 5 Öneri

2. Cenevre Konferansı’na katılacak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suriye krizinin çözülmesi için beş öneri sundu.

2. Cenevre Konferansı’na katılacak Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Suriye krizinin çözülmesi için beş öneri sundu.

Çinli basın mensuplarına konuyla ilgili bugün konuşan Wang, 22 Ocak'ta İsviçre'de yapılacak 2. Cenevre Konferansı için beş öneri ortaya koydu. Bakan Wang, bunları ise Suriye sorununun siyasi yollardan çözülmesi, Suriye'nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi, hoşgörülü bir geçiş sürecinin ilerletilmesi, ülkede milli uzlaşmanın gerçekleştirilmesi ve Suriye ile komşu ülkelerdeki mülteciler için insani yardım çalışmalarının sürdürülmesi konularında ısrar edilmesi olarak sıraladı.

Suriye sorununun siyasi çözüme kavuşması için Çin'in bu konferansı desteklediğini ve bunun önemli bir fırsat olduğunu söyleyen Wang, görüşmelerin kesintiye uğramaması için toplantıyı izleyen bir mekanizmanın kurulması gerektiğini de ifade etti.

Söz konusu konferansa Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun başkanlık edecek.
Çin medyasına göre Wang ayrıca, Suriye’deki taraflara da çağrıda bulunarak, taraflardan ülkenin geleceği ve halkın çıkarını düşünerek, fikir birliğine varmak için çaba göstermelerini de istedi.

Geçtiğimiz gün Suriye’ye 20 milyon yuan (3,3 milyon dolar) değerinde insani yardım yapan Çin, hafta sonu da Suriye hükümeti ve muhalefetine, soruna çözüm bulmak için görüşmeye başlama çağrısı yapmıştı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, sorunun ne kadar büyük, ne kadar derin tutarsızlık ve ne kadar zorlukları olursa olsun, Suriye’de iki tarafın masaya oturması, uluslararası toplumun ortak çabaları sonucu yeni görüşmenin başlamasıyla her tarafın kabul edebileceği bir çözümün çıkacağını söylemişti.

Öte yandan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei bugün yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un daveti üzerine Bakan Wang’ın Cenevre’deki konferansa katılmak için İsviçre'ye gideceğini açıkladı.

Wang ayrıca Davos’ta 22-26 Ocak’ta yapılacak ve teması "Dünyayı yeniden şekillendirme: Toplum, Siyaset ve İş Sonuçları" olacak Dünya Ekonomik Forumu’nun yıllık toplantısına da katılacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.