Çin’de 3 Uygur’a İdam Cezası

Çin’de 3 Uygur’a İdam Cezası

Çin’de 1 Mart’ta Kunming şehrindeki tren istasyonuna yapılan kanlı saldırıya karışan 4 Uygur’dan üçüne idam, birine ise ömür boyu hapis cezası verildi.Kunming Orta Dereceli Halk Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, sanıklardan İskender...

Çin’de 1 Mart’ta Kunming şehrindeki tren istasyonuna yapılan kanlı saldırıya karışan 4 Uygur’dan üçüne idam, birine ise ömür boyu hapis cezası verildi.

Kunming Orta Dereceli Halk Mahkemesi'nde yapılan yargılamada, sanıklardan İskender Ehet, Turgun Tohtunyaz ve Hüseyin Memet’e, ‘’terör örgütüne liderlik etme ve kasten adam öldürme’’ suçlarından ölüm cezası verildi.

Bayan Patigül Tohti’nin ise ‘’terör örgütüne katılma ve kasten adam öldürme’’ suçlarından müebbet hapisle cezalandırıldığı kaydedildi. Mahkeme, suçu çok ağır olan ancak yakalandığı sırada hamile olan Tohti’nin kanunlar gereği ölüm cezasına çarptırılmadığını da bildirdi.

İskender Ehet ve Hüseyin Memet’in, kurdukları örgüte eleman kazandırdığı, Turgun Tohtunyaz’ın da saldırıları finanse ettiği savunulurken, Ehet’in ayrıca, elamanlarına saldırıların nasıl yapılması gerektiğini öğrettiği de belirtildi.

Çin medyasına göre, İskender Ehet, Turgun Tohtunyaz ve Hüseyin Memet, yabancı ülkelere kaçmak üzereyken Yunnan eyaleti sınırında yakalandı. Çin’in resmi medyasına göre ayrıca, bu kişilerin Aralık 2013’ten beri Yunnan eyaletinin Kunming ve Geju şehirlerinde kanlı eylemler planladığı, bu kişilerle temas kuramayan Patigül Tohti ve beraberindeki diğer 4 saldırganın, kararlaştırılan plana göre Kunming tren istasyonunda 1 Mart'ta 31 kişinin ölümüne, 40’ı ağır 141 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan kanlı saldırıyı gerçekleştirildiği belirtildi. Olayda saldırganlardan dördü öldürülürken, Tohti sağ olarak yakalanmıştı.

1 Mart’taki saldırı, aralarında Türkiye’nin de olduğu çok sayıda ülke tarafından kınanmıştı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.