Çin Maden Kazalarındaki Ölümleri Nasıl Azalttı?

Çin Maden Kazalarındaki Ölümleri Nasıl Azalttı?

Dünyada maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin'de, alınan önlemlerle maden kazalarındaki ölümlerde büyük oranda azalma görüldü. Çin'deki 16 bin kömür madeninde çalışan 7 milyon işçi olduğu tahmin ediliyor. Kazaların...

Dünyada maden kazaları ve buna bağlı ölümlerin en çok olduğu Çin'de, alınan önlemlerle maden kazalarındaki ölümlerde büyük oranda azalma görüldü.

Çin'deki 16 bin kömür madeninde çalışan 7 milyon işçi olduğu tahmin ediliyor. Kazaların çoğu ise, vantilatör ve yangın kontrol ekipmanlarının bulunmayışı gibi madenlerdeki güvenlik önlemlerinin olmayışına bağlanıyor. Ülkedeki maden kazalarının yüzde 93’ü, madenlerdeki havalandırma problemlerinden oluşuyor.

Çin’de enerjinin yüzde 70’i halen kömürden elde ediliyor. 2030’a kadar da Çin’in enerji ihtiyacının yüzde 53’ünü karşılayacağı kaydediliyor. Dolayısıyla kömüre olan talepten dolayı bazı maden sahipleri, güvenlik standartlarını hiçe sayarak, daha fazla para kazanmak için kapasite üstünde üretim yapıyor.

Yapılan yeni bir araştırmada da maden kazalarındaki tüm bu ihmal ve kanunsuzlukların arkasında maden sahipleri ile yerel hükümet yöneticileri arasındaki ekonomik çıkar ilişkilerinin yattığı ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, Çin’de ‘’siyasi bağlantıları’’ olan maden sahiplerinin madenlerindeki kazalarda ölenlerin sayısının ‘’bağlantısı’’ olmayanlara oranla 5 kat daha fazla.

Hong Kong merkezli Çin İş Bülteni’nin 2008’de yayınladığı bir raporda ise yerel hükümet yetkililerinin madenlerin güvenliğini sağlayamamasının önemli sebebinin ise, yetkililerle maden sahipleri arasındaki karmaşık gizli çıkar anlaşması olduğu ve yetkililerin söz konusu madenlerden doğrudan ekonomik çıkar elde ettikleri vurgulanmıştı. Ayrıca bu çıkar ilişkisinin madenlerde güvenlik anlayışının çok çok ötesinde olduğu da ifade edilmişti.

Araştırmada, Çin’de kömür yataklarının zengin olduğu yerlerdeki madenlerde yapılan üretimde hükümet yetkililerinin çıkar ilişkisi gereği birbirlerini koruduğu, oluşturulan ve tarafların kabul ettiği bir ağla ‘’bir kişinin zarar görmesinin herkesin zarar görmesi’’ anlayışının hakim olduğu belirtildi.

MADEN KAZALARINDAKİ ÖLÜMLER NASIL AZALDI?

Çin’de 2013 yılında yayımlanan resmi bir rapora göre, 2012 yılında maden kazalarındaki ölümlerde üçte bir azalma görüldü ve çıkarılan her 1 milyon ton kömür için ortalama 0,374 kişi öldü. Bu rakam ilk kez 0,5’ten aşağı gerçekleşti. Ancak Çin’deki maden kazalarındaki ölümler, gelişmiş ülkelerdeki ortalama 0,22 oranından 10 kat daha fazla seyrediyor.Ancak bu farkın, alınan önlemler sayesinde giderek kapandığı görülüyor.

Çin, 2004’te dünya kömür üretiminin yüzde 35’ini gerçekleştirdi, ancak global maden kazalarındaki ölümlerin ise yüzde 80’ine sahip. Ülke içinde ve dışında büyük tepki çeken maden kazalarındaki ölümler Çin yönetimini etkili adım atmaya zorladı ve son 10 yılda maden kazalarındaki ölümlerde büyük azalma görüldü.

Çin’de maden ölümleri bundan 10 yıl önce 7000′in üzerindeydi. Ancak alınan tedbirler sayesinde maden kazalarının yol açtığı ölümler ise son 60 yılın en düşük seviyesine indi.

Rakamlar verilecek olursa maden kazalarında 2011 yılında 1973′e, 2012 yılında 1384, geçen yıl ise 1049 kişi öldü.

Son 10 yılda oluşan maden kazalarının çoğu küçük, kaçak yada ruhsatsız madenlerde oluştu.

-ALINAN ÖNLEMLER:-

Bu düşüşte Çin’in aldığı önlemlere bakıldığında en önemli etken, maden sahipleriyle yetkililerin ekonomik çıkar ilişkisini kesme ve parti yetkililerine getirilen sert önlemler oldu.

Pekin yönetimi ilk olarak kaçak ve güvenlik önlemleri yetersiz olan madenleri kapattı. Denetimleri sıkılaştırıldı. Maden sahiplerine ağır cezalar getirildi. Maden sahipleriyle çıkar ilişkisinde olan yerel parti başkanlarının kazalardan doğrudan sorumlu tutuldu ve kazaların ardından görevden alındılar.

2001 yılında Güneybatıdaki Guangxi bölgesinde en az 81 kişinin öldüğü kalay madeni kazasında felaketi örtbas ettiği ve görevini kötüye kullanıp, 388 bin dolar da rüşvet aldığı gerekçesiyle ilçe parti başkanı Wan Ruizhong idam edilmişti.

Mayıs 2013’te Guizhou eyaletinde oluşan ve 21 madencinin öldüğü kazada, madenin bulunduğu ilçenin parti başkanı, yardımcıları ve işçi güvenliğinden sorumlu yetkililer görevlerinden alındı. Kazada doğrudan sorumluluğu olan 8 yetkili de cezalandırıldı. Yine 11 Mayıs 2013’te Sichuan eyaletindeki Taozigou medeninde 28 kişinin öldüğü maden kazasında sorumluluğu bulunan 29 yetkili görevlerinden alındı.

Sadece 2005-2007 yılları arasında kömür madeni operasyona katılan 5 binden fazla memur, 100 bin yasadışı madencilik vakalarına karıştıklarından ceza almıştı.

Çin’de küçük yada büyük bir yönetim bölgesinde parti sekreteri olmak, yetkilerin elde olması nedeniyle çok önemseniyor. Bu görevini kaybetmek istemeyen bazı parti sekreterleri, büyük maden kazalarının ardından koltuklarını kaybetme korkusuyla bulundukları yerlerdeki maden kazalarını önlemede etkili önlemler alıyor.

Buna ek olarak maden sahiplerine para ve hapis cezaları da etkili önlemler olarak sıralandı.

Çin ayrıca üretim şartlarını taşımayan madenlere onay vermedi. 2005-2008 yılları arasında ise 11 bin 155 illegal kömür madeni kapatılmıştı. 2013’te 5 bin küçük maden kapatılması kararlaştırılmıştı.

-ÇİN DÜNYANIN EN ÇOK KÖMÜR ÜRETEN VE TÜKETEN ÜLKESİ-

ABD Enerji Enformasyon Dairesi, Çin’in kömür tüketiminin son 13 yıldır artarak devam ettiği ve 2012’de dünyada üretilen kömürün yüzde 49’unu tükettiği kaydedildi. İkinci sıradaki ABD ise dünyada üretilen kömürün yüzde 11’ini tüketiyor.

Kömürün Çin ekonomisinin yakıtı olduğu vurgulanan raporda, Çin’in dünya kömür üretiminin yüzde 46’sını gerçekleştirdiği ve bu alanda da dünyada ilk sırada yer aldığı belirtildi.

Çin’in dünya kömür üretiminin yüzde 12’sine sahip ABD’den 4 kat daha fazla kömür ürettiği kaydedilirken, Çin’in ayrıca son 10 yılda 3,2 milyar ton küresel kömür üretim artışının yüzde 69’una sahip bulunduğu ifade edildi.

Çin, enerjisinin üçte ikisini kömürden elde ediyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.