Çiftçi taban fiyatının açıklanmasını bekliyor

Çiftçi taban fiyatının açıklanmasını bekliyor

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, ekinini hasat eden çiftçinin hububatını satmak için ofisin hububat taban fiyatlarını açıklamasını beklediğini

Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Selçuklu Ziraat Odası Başkanı Faruk Çöklü, ekinini hasat eden çiftçinin hububatını satmak için ofisin hububat taban fiyatlarını açıklamasını beklediğini bildirdi.

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya’da hasat devam ediyor. Konya Ovası’nda arpa hasadı neredeyse tamamen bitmişken, buğday da önemli ölçüde hasat edildi. Hasadın ilk başladığı sıralarda Konya Ticaret Borsası’nda ofisin açıklaması beklenen taban fiyatın üzerinde fiyatlara alım yapılıyordu. Şimdilerde ise hububat bolluğu nedeniyle Borsa’da fiyatlar düşme eğilimine girdi. Çiftçi, bu düşüşün bitmesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hububat taban fiyatlarını açıklamasını bekliyor.

Bu yıl yağışların istenilen seviyede olması ve sertifikalı tohum kullanımı ile birlikte Konya Ovası'nda hububatta verime ulaşıldı. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde tarlasından ürün alan çiftçi, hasadın başlamasıyla birlikte ürünün alım fiyatının düştüğünü savunarak, hükümetten buğday taban fiyatını biran önce açıklamasını bekliyor.
Konya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Selçuklu Ziraat Odası Başkanı olan Faruk Çöklü, Selçuklu’da bulunan Çaltı köyünde hasat edilen bir tarlada yaptığı basın açıklamasında arpa hasadının tamamlanmak üzere olduğunu, buğday hasadına da başlandığını belirterek, “Bu yıl rekoltemiz geçen yıllara oranla çok yüksek seviyede. Arpada dekar başına 400 kilogram, buğday da dekar başına 500, 600 kilogram ürün elde etmekteyiz. Uzun yıllar ortalamasının üzerinde bir verim almaktayız. Kalitemiz oldukça yüksek. Özellikle sertifikalı buğday ve arpa tohumluğundan üretim yaptığımız için geçen yıllara göre kalitemiz yükselmiş durumda” dedi.
Faruk Çöklü, çiftçinin açıklanacak taban fiyatını beklediğini, tüccarın aldığı buğday fiyatının hasadın başlamasıyla birlikte gözle görülür şekilde düştüğünü savunarak, "Buğday fiyatlarında bir düşüş yaşandı. Şuanda üreticimizin borsada sattığı ekmeklik buğday 530 lira civarında tonu. Bu maliyetin altında bir rakam demek. Hükümetimizden biran evvel taban fiyatını açıklayarak buğday fiyatlarını regüle etmesini istiyoruz. Çiftçimizin mağdur edilmemesini istiyoruz. Tüccarlarımızdan buğday fiyatları yüksek tutarak
çiftçimizi mağdur etmemesini özellikle istemiştik ama görülüyor ki, bu hafta buğday fiyatlarında çok belirgin olarak düşüş gözlenmekte. Buna istinaden hükümetimizden buğday taban fiyatlarını açıklayarak çiftçimizin mağduriyetinin önüne geçmesini istiyoruz" dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin de açıkladığı gibi buğday alım fiyatının tonda 600 liranın altına düşmesi durumunda çiftçinin zarar edeceğini ifade eden Çöklü, bu rakamın üzerine bir fiyat beklediklerini kaydetti. Şuan borsada işlem gören ekmeklik buğdayın maliyetin altında satıldığını dile getiren Çöklü, biran önce buğday taban fiyatının açıklanarak çiftçinin bundan sonra yaşayacağı mağduriyetin, sıkıntının önüne geçmesini istediklerini sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.