Çiftçi makinasını ‘Oda’dan kullanıyor

Çiftçi makinasını ‘Oda’dan kullanıyor

Karatay Ziraat Odası’nın tarım ve hayvancılık yapan köylerde makine ve ekipman israfının engellenmesine katkı sağlayan projesi takdir görüyor. Oda tarafından alınan Makine ve ekipmanlar, çiftçiler tarafından kullanılıyor

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, oda bünyesinde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, Merhaba Gazetesi Haber Müdürü Hâlid Şen’in sorularını cevaplandırdı. 4 yıl önce göreve başladıklarını ifade eden Kavuneker, “Göreve başladığımızdan bu yana eğitim faaliyetlerine önem veriyoruz. Çiftçinin çalışmadığı kış günlerinde üniversitelerimizden hocalarla köylerde eğitimler veriyoruz. Hayvan hastalıkları, bakımı, her türlü hububat, yeşil bitki hastalıkları, bakımı ile ilgili toplantılar yapıyoruz. 2 yıldır da bünyemizde tarım danışmanı çalışıyoruz. Köylerimizde ürün çeşitliliği arttığı için hastalıklar da artıyor. Çiftçimiz herhangi bir hastalıkla karşılaştığı zaman, fotoğrafını çekip Whatsapp hattımızdan tarım danışmanımıza gönderiyor. Hocalarımız ve Tarım il müdürlüğümüz ile irtibata geçip, ücretsiz olarak olaya müdahale ediyoruz. Çözümünü sunuyoruz. Tarım danışmanı sayısını 5’e çıkarıyoruz. Bunun dışında projelerle ve kendi bütçemizle aldığımız Makine ve ekipmanları çitfçimize sunuyoruz. Odamıza da sıramatik taktırdık ÇKS yaptırıldığı dönemde yığılma oluyordu. Şimdi sıramatikle işlem yapılıyor. Sorunlarımızı bakanlarımıza ve diğer yetkililere aktarıyoruz. Buralar Ziraat odası, çiftçinin odası. Buralarda çiftçinin hakkını aramaya çalışıyoruz. Çiftçi odasına sahip çıkmalı” dedi.

4-3-055.jpg

MAKİNA PARKIMIZI BÜYÜLTECEĞİZ

Makinaların kontrolünün ilgili mahalledeki sorumlular vasıtası ile yapıldığını belirten Kavuneker, şöyle konuştu: “85 kilometre uzaklıkta köyler var. Makinaları gönderdiğimizde ya o mahallenin muhtarına ya da Ziraat Odası delegesine teslim ediyoruz. Muhtara zimmetlediğimiz zaman, muhtara, ‘Şu şu mahallelerle ortak kullanacaksınız. Sağlam vereceksiniz, sağlam teslim alacaksınız’ diyoruz. Bazı makinalardan cüzi bir ücret almaya başladık. Makbuzu ile ücreti alınıyor. 15-16 köyümüzde selektör binası yapıldı. Bu binaların etrafına tel örgü çevireceğiz, buraları Makine parkı yapacağız. Muhtar veya delegeler kanalı ile makinalarımızı çiftçiler kullanıyor. Makinaların nasıl çalıştırılacağına dair de eğitimler veriyoruz. Makinaların fiyatı yüksek, çiftçilerimizden bazıları ihtiyacından fazla kapasitede makinalar alıyor. Adam bir tane kükürt mibzeri alsa, yarım veya bir günlük işi oluyor. Komşudan emanet alsa olmuyor. Ortak birileri ile alsa, anlaşmazlıklar çıkıyor. Biz bu çalışmayı 3 yıldır başlattık. Yarım günlük iş için Makine almaya gerek yok. Bu sistem ile çiftçimiz Makine parkımızdan işini görebilecek. Makina parkımızı daha da büyülteceğiz fakat bir anda olmuyor. Üreticilerden yeni çıkan makinalardan birer adet odamıza vermesini talep edeceğiz. Makinaları da test imkanı bulacağız. Bu tür uygulamalar israfın önüne geçer. Sahada çiftçinin neye ihtiyacı var, hangi Makine lazım, işgücünü nasıl azaltabiliriz diye uğraşıyoruz.”

4-1-051.jpg

MAKİNALARI DENEME FIRSATI BULUYORLAR

Aldıkları makinalar hakkında bilgi veren Kavuneker, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım ve hayvancılıkla ilgili ekipmanlar alarak bunları çiftçimizin hizmetine sunuyoruz. Örneğin 10 katı gübre atma makinası aldık. KOP’tan bu konuda destek aldık. Karatay bölgesinde hayvancılık fazla. ÇATAK Projesi kapsamında kükürt ve hayvan gübresi dağıtımı çok oluyor. Makinalar pahalı, vatandaş kendisi alamıyor. Proje hazırlayarak aldık. Amacımız pahalı makinaları alarak çiftçiye kullandırmak, hem de yeni teknolojileri sahada denemek. Bir anıza ekim mibzeri aldık. Yaklaşık değeri 60 bin TL. Kıraç arazilerde anızı bozmadan direkt ekim yapabiliyorsunuz. Çok verim katkısı oluyor. Yaklaşık 10 bin dekara ulaştık, direkt, toprağı sürmeden bu mibzerle ekim yapılıyor. 2 tane pnömatik mibzer aldık. Yağlık ayçiçeği ve mısır ekiminde kullanılıyor. Anız parçalama makinası aldık. Bu makinanın piyasa değeri de 50 bin TL. Bu da çiftçimizin kullanımına sunduk. Çiftçilerimiz bu makinaları deneme fırsatı buluyor. Beğenirse 3-4 kişi birleşip alabiliyor. Tarlalarda yağmurun arkası gelmeyince kayse tabakası oluyor. Bununla ilgili 4 tane kayse kırma makinası aldık. Çiftçilerimize gönderdik. Yaklaşık 5 bin dönüm yerde 1 hafta içinde kullandık. Çünkü vakit kaybı önemli. 24 saat çalıştı. Çiftçimizin işini gördü. 4-5 bin ton buğday veriminde artış sağladık. Kaybı önledik.  Büyükşehirle bir proje yaptık, 16 adet buğday eleme selektörü aldık. Sadece buğday ve arpa elenmiyor. Nohut, fasülye, yonca elemeleri de yapılıyor. Anız patlatma makinası aldık. 20 tane holder aldık. Bunun alınış amacı küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin çardaklarını ilaçlaması. Köylerimize dağıttık. Çiftçimiz kolay bir şekilde ilaçlama yapabiliyor. Yatırımlarımızın dışında eğitimlerimiz de devam ediyor.”

BORÇTAN GÖZÜMÜZÜ AÇAMIYORUZ

Yaşanan ekonomik sıkıntı ile ilgili de konuşan Kavuneker, şu ifadelere yer verdi: “Bakan beye de söyledik. Karatay’da 3 yıl üst üste kuraklık yaşadık. Geçen yıl da iyi bir hasat sezonu geçirmemize rağmen talihsiz bir açıklamadan dolayı buğday para etmedi. 4 yıldır kredileri, borçları çiftçi erteliyor. Çiftçi bir yere geldi tıkandı. Yoğun çabalarımız neticesinde lisanslı depolar buğday arpa almaya başladı. Çiftçi aldığı traktör ve ekipmanlardan doviz ile borçlandı. Ödemeler eylül ekim aylarında idi. Borçlar ödenmeyince hemen işlem başlatılmıyor ama önümüzdeki aylarda bu sıkıntı kendini gösterecek. Çiftçi zor durumda. Buna yetkililer bir el atması lazım. Bir defaya mahsus, çiftçimizin Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatifi borçlarını faizlerini kaldırın, 4-5 yıla yayın, biz de bunları ödeyelim. Biz sadece borç ödemiyoruz. Hem de gelişmek için yatırım yapmamız lazım. Borçtan gözümüzü açamıyoruz. Devletten acilen bir defaya mahsus yapılandırma istiyoruz.  Çiftçilerimize mutlaka kuraklık, afet sigortası yaptırın diye uyarıyoruz.”

HÂLİD ŞEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum