Çiftçi bayram yaptı

Çiftçi bayram yaptı

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından geleneksel olarak yapılan hasat bayramının 59.su Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğünde gerçekleştirildi

Her yıl geleneksel olarak hasat döneminde yapılan hasat bayramının 59.’su TİGEM Altınova Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Programa Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcıları Ramazan Kadar, Lütfi Şahsuvaroğlu, Mesut Köse, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Kadınhanı Kaymakamı Tayfun Elbasan, Konya Ticaret Borsası Başkanı M. Uğur Kaleli ve çiftçi kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

Hasat bayramında, Altınova Tarım İşletmesi’nin Kadınhanı – Polatlı yolu üzerindeki buğday ekili tarlasında biçerdöverler tarafından hasat yapıldı. Müsteşar Yardımcıları ve TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden biçerdöverlere binerek hasadı yaptı.
YILDA 200 BİN TON SERTİFİKALI TOHUM
Programın açılışında konuşan Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, tarımda gelişme sağlamak için TİGEM’in önemli olduğunu ifade etti. Yıllar önce Kırşehir’de TİGEM bir çiftlik kuracağında yöre halkının ‘Burada tarım yapılmaz. Buraya sabanla giren çarıksız çıkar’ dediğini, buna rağmen yapılan çalışmalar neticesinde birçok bölgede olduğu gibi bu bölgede de tarımsal faaliyetlerde büyük adımlar atıldığını anlattı. TİGEM’in Türkiye genelinde 38 şubesi ile tarımsal faaliyette bulunduğunu ifade eden Mehmet Halis Bilden, “Şu an 24 şubemizde faaliyet yapılıyor. Diğer 14 tanesi kiraya verildi. Tarımsal faaliyetlerimiz neticesinde yıllık ortalama 200 bin ton sertifikalı tohum üretimi yapmakta ve çiftçimize dağıtmaktayız. Hububat üretiminde verimlilik ve kalitenin artması için sertifikalı ve kaliteli tohum kullanmak gerektiğini artık çiftçimiz daha iyi biliyor. Bizim hedefimiz özel sektörle de iş birliği yaparak sertifikalı tohum üretimini 200 bin tondan 400-500 bin tona kadar çıkarabilmektir. Çünkü sertifikalı tohum üretim miktarını ve kalitesini olumlu etkilemekte, aynı zamanda çiftçimiz için de yüzde 25’lere varan oranlarda gelir artışı sağlamaktadır” diye konuştu. TİGEM’in sahip olduğu 3,7 milyon hektar arazi varlığı ile Türkiye’nin en büyük tarımsal kazanımı olduğunu kaydeden Bilden, işletmelerinde 254 bin hektar arazide sulu tarım yaptıklarını, bunu yeterli görmediklerini ve daha fazla alanda sulu tarıma geçmek için çalışma başlattıklarını kaydetti. Bilden ayrıca çiftçilerin hasat bayramını tebrik etti.
TARIMDA BİLİNÇLİYİZ, KAZANIYORUZ
TİGEM’e bağlı Altınova Tarım Çiftliği’nde yapılan tarımsal faaliyetler hakkında bilgi veren Altınova Tarım İşletmesi Müdürü Rıfat Hatunoğlu da, kuruluş yıllarında Altınova Çiftliği’nin çöl durumunda olduğunu, yapılan bilinçli çalışmalar yemyeşil bir görünüme, hasat döneminde ise altın sarısı bir hale büründüğünü söyledi. Kurak geçen 2 yılın ardından bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle çiftçinin yüzünün güldüğünü ve hasat bayramını hak ettiğini anlatan Rıfat Hatunoğlu, elde edilen mahsulün büyük bir kısmının sertifikalı tohum olarak çiftçiye geri verildiğini anlattı. Çiftlikte yapılan çalışmaların tarımsal faaliyetlerle de sınırlı olmadığını dile getiren Hatunoğlu, “Kurduğumuz besi çiftliği aracılığı ile her yıl yaklaşık bin 500 baş damızlık hayvanı çiftçimize dağıtmaktayız. Tarımda reform çalışmaları ile bugün iyi bir noktaya geldik. Çalışmalarımız devam ediyor. Bundan sonra da tarımsal faaliyetlerde kendimizi sürekli geliştireceğiz” diye konuştu.
59. Hasat Bayramı TİGEM Altınova Çiftliği’nde düzenlenen çeşitli etkinlikler, halk oyunları gösterisi ve Nadide Sultan’ın verdiği konser ile son buldu.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.